Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Dutch Race Driver Group

Ontketende Jan Schouten wint beide DRDO-races

23 mei 2023 DRDO race 1 Circuit Zandvoort Foto Noor Schotanus

Dinsdagavond 23 mei was zo’n autosport avond waarop alles klopte. In elk geval voor iedereen die betrokken is bij de Dutch Race Driver Organisation, want die beleefde deze avond haar tweede event op CM.com Circuit Zandvoort. Een heerlijk zonnetje, 37 enthousiaste coureurs en spannende races. Jan Schouten was misschien wel het aller gelukkigste, want hij presteerde het om vanaf een vierde en een negende startpositie toch beide races te winnen.

Tekst: PR
Fotografie: Chris en Noor Schotanus

23 mei 2023 DRDO Race 2 Circuit Zandvoort Foto Chris Schotanus


Vijf klassen
De DRDO kent dit seizoen vijf klassen, beginnend bij de Standaardklasse. Dat is de ideale klasse voor rijders met weinig of geen ervaring en voor iedereen die met een minimaal racebudget veel plezier wil beleven. De snelste klassen zijn de DRDO BMW M3 Cup en de klasse Specials Plus. De klasse Special zit daar qua snelheid kort achter. De Standaard klasse is de vierde divisie en dit seizoen is de DRDO Clio Challenge als nieuwkomer de vijfde.

26 auto’s
Voor dit tweede event waren 37 coureurs verdeeld over 26 auto’s naar Circuit Zandvoort gekomen. Sommigen daarvan als onderdeel van een equipe met twee rijders, want ook dat maakt racen in de DRDO interessant en betaalbaar. Met in elk van de twee races van 50 minuten een verplichte pitstop is het ideaal om samen te rijden.

23 mei 2023 DRDO Race 2 Circuit Zandvoort Foto Chris Schotanus

Bont gezelschap
Na de vrije training en de direct daarop volgende kwalificatie was het om 18.30 uur tijd voor de start van de eerste race. Het veld vormt een bont gezelschap, met op de tweede startrij zelfs een Zilhouette Sport van equipe Mark Jobst en Oscar Vianen, die na de enthousiaste reacties van andere rijders zelf wel eens wilden ervaren hoe het is om aan de DRDO mee te doen.

Van het gas
De staande start verliep prima. Equipe Grootveld-Koster, winnaar van de tweede race op 25 april, wist de leiding vast te houden en bleef de ervaren BMW M3-coureurs Peter Koelewijn en Dennis van der Linden voor. Zandvoorter Mark Jobst verloor in zijn Zilhouette een positie, maar zat kort op Van der Linden. Twee stilgevallen deelnemers zorgden voor een korte Code 60, waarbij iedereen keurig van het gas ging en de wedstrijdleiding niet hoefde in te grijpen.

23 mei 2023 DRDO Race 2 Circuit Zandvoort Foto Chris Schotanus

Ritme
Jan Schouten viel in zijn BMW 330D in de beginfase vanaf zijn vierde startpositie iets terug, maar komt na vier ronden in zijn ritme en begint aan een opmars. Eenvoudig is dat niet, want al zijn voorgangers zijn snel en zitten binnen een paar seconden van elkaar.

23 mei 2023 DRDO Race 2 Circuit Zandvoort Foto Chris Schotanus

Snelle tijden
De leider in de wedstrijd Grootveld-Koster valt na even dwars te gaan in ronde 6 terug naar de vierde positie. Jobst is Van der linden gepasseerd en zit nu vlak achter de nieuw leider Koelewijn. Schouten noteert snelle rondetijden en nadert de top 4.

Eer
Bij de Clio’s gaat Berry Diepenveen op kop voor Luc Kagenaar. In de Standaard klasse rijdt Levi Vriesema in zijn BMW E30 voor equipe Van Steen-Creemers in hun BMW Compact E36. In de klasse Special zijn John Jansen en Johnny Wiegel uitgevallen en moet Rudy Sluiter in zijn BMW 130 Cup de eer hoog houden.

23 mei 2023 DRDO Race 2 Circuit Zandvoort Foto Chris Schotanus

Nieuwe leider
De opmars van Jan Schouten is nog lang niet klaar, want hij passeert Van der Linden en ligt dus al voor de pitwindow open gaat derde. Mark Jobst passeert in ronde 10 leider Koelewijn en toont daarmee de potentie van de Zilhouette.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet