Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
VLN

24h Nürburgring: Groeten van de 51. ADAC TotalEnergies 24h Nürburgring

IMG 7849
Geen 24-uursrace zonder reuzenrad...

Voor het eerst sinds 2002 (!) werd de 24-uursrace op de Nürburgring dit jaar eens zonder regen verreden. Het prachtige weer, het indrukwekkende startveld en de geweldige omgeving inclusief het fraaie circuit vormden belangrijke ingrediënten voor een vierdaags autosportfeest, waarvan niet minder dan 235.000 bezoekers met volle teugen genoten. Die volle teugen overigens vaak ook letterlijk, gezien de enorme drankconsumptie onder de kampeerders langs het circuit, maar maandag was alles weer keurig opgeruimd, zo vernamen we. Dat ziet er komend weekeinde na "Rock am Ring" vermoedelijk iets anders uit, afgaande op voorgaande jaren. Hoe dan ook, de 51e editie van de ADAC TotalEnergies 24h Nürburgring was een enorm succes. En dat er zulke fraaie Nederlandse resultaten te melden waren, maakte het nauurlijk alleen nog maar leuker. AUTOSPORT.NL was ter plekke en legde ook het nodige vast voor een impressie achter de schermen.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar/R. de Boer

IMG 7803

Wie wel eens op de Nürburgring geweest is, kent ongetwijfeld het tankstation van Hans-Joachim Retterath aan de Bundesstrasse 258, op een paar kilometer van het circuit. Een paradijs voor liefhebbers van modelauto's, want de keuze is er enorm. Er was ook jarenlang een hotel en restaurant aan het tankstation verbonden, maar daar zijn de activiteiten de laatste jaren wat teruggeschroefd. Wie wil eten, kan ook bij het tankstation terecht. Alleen vrienden van het huis krijgen soms nog een kamer in het hotel. Wel doet het sinds jaar en dag dienst als locatie voor persaccreditatie, het afhalen van toegangs- en parkeerkaarten. En zo is er dus toch altijd een excuus om er even naartoe te rijden...

IMG 8073

Overigens: voor wie geïnteresseerd is in de rijke historie van het tankstation en de bijbehorende horeca, bevelen we van harte het boek aan dat enkele jaren geleden over de "Döttinger Höhe" verscheen. Heerlijke anekdotes en verhalen en veel mooie foto's geven een fraai beeld over de activiteiten van de familie Retterath. Prachtig is bijvoorbeeld een foto van het Nederlandse nationale wielerteam tijdens het WK in 1978, dat op de Nürburgring plaatsvond, aan de ontbijttafel, met de latere wereldkampioen Gerrie Knetemann in het midden.

IMG 7804

Achter het tankstation bevindt zich het industrieterrein van het dorpje Meuspath, waar het Haupt Racing Team van Hubert Haupt zijn nieuwe onderkomen heeft, de zogeheten "Race Base". Een indrukwekkend gebouw, dat pas in de week voor de 24-uursrace klaar was. We keken er rond.

IMG 7806

In de showroom naast ondermeer de DTM-kampioensauto van Maximilian Götz uit 2021 (op de achtergrond) ook auto's uit de flinke privécollectie van Hubert Haupt, zoals deze Porsche 962, chassisnummer 147. De auto staat overigens te koop.

IMG 7809

Mercedes SLS-AMG GT3 met Nederlandse link, want Yelmer Buurman was een van de rijders.

IMG 7812

Goed gevulde prijzenkast en keurig geoutilleerde bar annex koffiehoek.

IMG 7815

De espresso was er uitstekend!

IMG 7816

Ook de werkplaats is zonder meer indrukwekkend te noemen.

IMG 7861

En voor onderweg namen we, met dank an de sponsor, nog een Bilstein Power Bar mee.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet