Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
V8 Supercars

V8 Supercars: Zege voor Feeney. SVG crasht in R11. Erebus sterk en leidt kampioenschap

Een dubbeloverwinning voor Erebus dit weekend op het Tasmaanse Symmons Plains. Voor het eerst in de geschiedenis van de Supercars leidt het team van de excentrieke Betty Klimenko in de tussenstand van het kampioenschap. In Race 12 behaalde het team met Will Brown en Brodie Kostecki een dubbelpodium terwijl Broc Feeney R11 voor het Red Bull Ampol Racing Team op zijn naam wist te schrijven. SVG crashte kort na het begin uit de wedstrijd.

2023 BF 2
Broc Feeney begint een klein beetje in de sporen van SVG te tereden. Hij wil ook met zoveel mogelijk verschillende auto's rijden. Dit werd vandaag beloond.

Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: Red Bull Ampol Racing/Penrite Racing/BJR Racing/ DJR Shell V Power Racing/PR


Zege voor Feeney. SVG crasht in R11. Erebus sterk en leidt kampioenschap
De 11e wedstrijd van het Repco Supercars kampioenschap leverde een overwinning op voor Red Bull Ampol Racing-coureur Broc Feeney. Voor Feeney betekende het een derde seizoensoverwinning. Zijn teamgenoot SVG maakte direct in de eerste ronde contact met de Penrite Ford Mustang GT van David Reynolds en gleed van de baan af. Voor SVG was de wedstrijd direct over en het betekende zijn eerste uitvalresultaat sinds Townsville 2020. David Reynolds wist zijn weg echter te vervolgen. Feeney viel in de beginfase terug naar de zesde plek maar kwam door een uitstekende strategie voor een overwinning weer in de mix. Met nog 14 ronden te gaan nam Feeney de leiding over en kwam met een voorsprong van 1.7244 secs op Will Brown en Cameron Waters als eerste over de eindstreep.

Broc Feeney
Broc Feeney op weg naar zijn vierde overwinning op Symmons Plains.

Terwijl het incident tussen Reynolds en SVG niet werd bestraft, greep de wedstrijdleiding wel in na een incident tussen Declan Fraser en André Heimgartner met de BJR Racing Camaro. Heimgartner kreeg een straf van 15 seconden aan zijn broek. Inmiddels kreeg het team van Erebus de luxe om met interne politiek te maken te krijgen. Een verzoek van Brown om met zijn teamgenoot Kostecki van positie te wisselen om bij Feeney in de aanval te gaan werd genegeerd. Het zou voor het team van Betty Klimenko wel eens de achilleshiel voor de rest van het seizoen kunnen worden. In de 36e ronde beschikte Feeney over meer dan een seconde voorsprong op het Erebus Camaro tandem van Will Brown en Kostecki. Achter het Erebus-duo volgden de Mustangs van Waters, Davison en Slade. Ondanks een penalty slaagde Heimgartner erin om nog als twaalfde te eindigen.

2023 Camaros
De Camaro's hebben een overwinningspercentage van 94 procent. Van gelijkheid met de Mustang is nog geen sprake.


Dubbelzege voor Erebus in R12
Een historisch dubbelpodium en de leiding in de tussenstand van het kampioenschap was één van de beste resultaten in de geschiedenis van het Erebus-team in de Supercars. Direct bij de start nam de Erebus Camaro ZL1 van Will Brown de leiding maar zijn opponenten vormden nimmer een bedreiging voor de zege. Broc Feeney eindigde na wederom een indrukwekkende performance op iets minder dan vier seconden in de #88 Erebus Camaro ZL 1 als tweede gevolgd door Brodie Kostecki in de tweede Erebus Camaro. In de slotfase was Kostecki in een fel duel met SVG verwikkeld. Maar een herhaling van het huzarenstukje uit de eerste wedstrijd zat er voor SVG niet meer in. De Red Bull Ampol Racing-coureur moest met een vierde plek genoegen nemen.


2023 SVG
Geen gemakkelijk weekend voor SVG maar toch tevreden.

Commentaren:

Broc Feeney: “ Het was een vrij goede zondag voor ons vandaag en nu natuurlijk nog beter dat we wat bekers mee naar huis mochten nemen. Wij behaalden een overwinning en een tweede plek vandaag. De #97 wist zich in de tweede wedstrijd geweldig te herstellen. Ik heb nog steeds het gevoel dat ik elk weekend alleen maar beter word. Het was iets meer dan twaalf maanden geleden dat ik hier mijn eerste overwinning wist te behalen dus het was geweldig om in Tasmanië weer terug te zijn. Ik heb het gevoel dat wij continue aan het opbouwen zijn en ik heb in die tussentijd ook met veel auto’s gereden. Sinds mijn laatste Supercarwedstrijd in Thailand racete ik met GT’s en doe een hoop van dit soort dingen om mij in het racen verder te helpen. We moeten onze lat blijven verbeteren want de Erebus-jongens hebben dit jaar de lat hoger gelegd. We moeten op ze blijven jagen.”

SVG: “De auto zag er na de eerste wedstrijd niet uit. De crew wist hem in elkaar te zetten en weer op de grid te krijgen. De auto was behoorlijk krom maar mechanisch gezond en veilig om weer de baan op te gaan. Het was bijzonder onwerkelijk om nog een aantal punten te behalen. Erg veel dank aan de jongens. We hadden een fantastisch pitstop, ik ging vroeg naar binnen waardoor ik een aantal mensen kon passeren. Na vandaag moet je alleen maar naar de positieve punten kijken. We gaan nu naar Darwin waar we onze behoorlijk verbazingwekkende kleurenschema zullen onthullen.”

Met een vijfde plek van Will Davison in R11 heerste er grote tevredenheid bij het team van DJR Shell V Power Racing. Will Davison: “Vandaag was het een dag van ups-and-downs. Maar we gaan ons zeker op het positieve focussen. We hebben een aantal malen met onze rug tegen de muur gestaan maar we hebben onszelf ook weer uit weten te graven en ik ben er trots op dat iedereen dit gedaan heeft.

Een vijfde plek vanochtend was een kleine beloning voor het harde werken en al het harde werk de crew gedaan heeft. In het verleden hebben we de wedstrijden nooit als een testsessie gebruikt maar nu moeten we wel. En tussen de beide auto’s hebben we dit weekend veel werk verricht. Ik denk dat we enkele interessante data verzameld hebben waarvan sommige werken en sommige niet maar ik denk dat we de goede richting zijn ingeslagen en dat we met testen een enorme stap voorwaarts kunnen maken voordat we naar Darwin gaan.”

2023 NED Whisky Tasmania SuperSprint , Event 4 of the Repco Supercars Championship, Symmons Plains, Launceston, Tasmania, Australia. 20 May, 2023.
Will Davison is ervan overtuigd dat de Mustang dichter in de buurt van de Camaro's gaat komen.

Uitslag Race 11
1. Broc Feeney Chevrolet Camaro ZL1 42 ronden
2. Brodie Kostecki Chevrolet Camaro ZL1 + 1.74244 secs.
3. Will Brown Chevrolet Camaro ZL1 + 3.3921 secs
4. Cameron Waters Ford Mustang GT + 3.5441 secs.
5. Will Davison Ford Mustang GT + 4.2250 secs.
6. Chaz Mostert Ford Mustang GT + 4.4570 secs.
7. Tim Slade Chevrolet Camaro ZL1 + 8.0620 secs.
8. Jack LeBrocq Chevrolet Camaro Z1L1 + 9.4276 secs.
9. James Golding Chevrolet Camaro ZL1 +10.6105 secs.
10. Nick Percat Ford Mustang GT + 12.0815 secs.

Uitslag Race 12
1.Will Brown Chevrolet Camaro ZL1 42 ronden
2.Broc Feeney Chevrolet Camaro ZL1 + 3.9922 secs.
3. Brodie Kostecki Chevrolet Camaro ZL1 + 8.7320 secs.
4. Shane van Gisbergen Chevrolet Camaro ZL + 9.8845 secs.
5. Jack Le Brocq Chevrolet Camaro ZL1 + 10.4954 secs.
6. Chaz Mostert Ford Mustang GT + 10.6245 secs.
7. Cameron Waters Ford Mustang GT + 14.5238 secs.
8. Mark Winterbottom Chevrolet Camaro ZL1 + 15.8104 secs.
9. Anton de Pasuale Ford Mustang GT + 16.7575 secs.
10. Bryce Fullwood Chevrolet Camaro ZL + 18.1780 secs.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet