Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: VeeKay in Top 12 kwalificatie. Provisional pole voor Felix Rosenqvist. McLaren snel

Uiteindelijk was Arrow SP McLaren-coureur Felix Rosenqvist de snelste man op de baan en kwalificeerde zich als eerste voor de Top 12 kwalificatie op zondag. Vanwege de vrij hoge temperaturen besloot de organisatie ook geen middagpauze in te lassen. VeeKay kwalificeerde zich aanvankelijk als derde.

2023 Felix 1
Een super ronde van Felix Rosenqvist leverde hem de snelste tijd op.

Tekst: Willem J.Staat/PR
Foto’s: Indycar/PR


VeeKay in Top 12 kwalificatie. Provisional pole voor Felix Rosenqvist. McLaren snel
Arrow McLaren SP-coureur was de eerste die over één ronde een tijd van 234 mph liet noteren. Zijn tijd hield vier uur lang stand totdat zijn teamgenoot Felix Rosenqvist er in de laatste anderhalf uur overheen ging. Felix Rosenqvist: “Ik heb er geen woorden voor. Het was een fenomenale run. Dank aan Arrow McLaren SP en Team Chevy. Ik had er nog niet eens een idee van dat ik zo snel zou zijn. Dit brengt een glimlach op mijn gezicht. Alexander Rossi en Alex Palou stonden lang bovenaan de ranglijst, gevolgd door Rinus VeeKay en Scott Dixon.

Laatstgenoemde en Felix Rosenqvist wisten nogmaals hun tijd te verbeteren terwijl VeeKay, Rossi en Palou besloten om geen tweede poging meet te ondernemen. Opvallend was het sterke optreden van de A.J. Foyt Racing-coureurs Benjamin Pedersen(11e) en Santino Ferrucci (9e) Bij de teams van Arrow McLaren SP en Ganassi wisten alle vier auto’s zich te in de Top 12 te kwalificeren. In totaal kwalificeerden zich acht Chevrolet en vier Honda-aangedreven auto’s in de Top 12.

2023 Sato
We zijn benieuwd wat Takuma Sato zondag gaat doen.

Juncos Hollinger Racing-coureur Callum Ilott, die de gehele week de nodige moeilijkheden ondervond, kwalificeerde zich uiteindelijk als 28e. Ed Carpenter bevond zich vrij lang in laatste positie totdat hij P12 innam. Gedurende lange tijd beschikten zowel Carpenter als Tony Kanaan over hetzelfde gemiddelde tot de Braziliaan na een laatste run zich verrassend als zesde voor de Fast 12 kwalificeerde. RC Enerson die met beperkte middelen zelfs de Open Test in april moest missen kwalificeerde zich als 29e.

Zelfs Katherine Legge, die tien jaar niet meer op de Brickyard gereden had, kwalificeerde zich voor een 30e startplek. Bij Graham Rahal zat de snelheid er gewoon niet in en hij loopt het risico om “gebumpt” te worden. Van het kwartet Rahal, Malukas, Robb en Harvey zal er morgen één van de Speedway afscheid moeten nemen.Deze startplekken zijn voor de 107e editie van de Indy 500 volgende week zondag definitief.

Deze startposities staan vast
13 Carpenter
14 McLaughlin
15 Kirkwood
16 Daly
17 Newgarden
18 Hunter-Reay
19 Grosjean
20 Castroneves
21 Herta
22 Pagenaud
23 Malukas
24 Andretti
25 Wilson
26 DeFrancesco
27 Canapino
28 Ilott
29 RC Enerson
30 Legge

Van de Fast Twelve zal uiteindelijk de Fast Six morgen om de pole strijden. In totaal werd een record van maar liefst 75 pogingen ondernomen om de tijd te verbeteren.

2023 Tony Kanaan
Wat een verrassend snelle tijd van Tony Kanaan.


Fast 12
1 Rosenqvist
2 Rossi
3 Palou
4 VeeKay
5 Dixon
6 Kanaan
7 Sato
8 O’Ward
9 Ferrucci
10 Ericsson
11 Pedersen
12 Power

2023 VeeKay 2

Gaat Rinus voor de eerste startrij?

Kort na zijn fenomenaal snelle kwalificatierun liet VeeKay zijn licht schijnen over de vier ronden op topsnelheid. “Het ging erg goed”, vertelt de Nederlandse ECR-coureur. “Na de goede trainingsresultaten had ik stiekem wel verwacht bij de snelste twaalf te staan, maar om er dan ook daadwerkelijk tussen te komen geeft uiteraard een heel goed gevoel. Chevrolet heeft haar zaken goed voor elkaar en op Ed Carpenter Racing kan ik op deze oval altijd rekenen.”

“Veel coureurs zijn na hun eerste run nogmaals naar buiten gegaan, maar wij zagen daar geen meerwaarde in. We hadden onze vierde tijd nog een beetje scherper kunnen stellen en wellicht daarmee wat posities gewonnen, maar aangezien de omstandigheden tijdens de Fast Twelve totaal verschillend zijn aan die van zaterdagmiddag, vonden wij het de onnodige risico’s niet waard. Er kan zondag nog wat downforce af, dus ik kan nog sneller.”

“McLaren en Ganassi zijn met elk vier bolides door naar de beste twaalf. Ik ben de enige ECR-coureur en dat kan een nadeel zijn, omdat wij enkel de data van mijn wagen hebben, terwijl de concurrentie vier ijzers in het vuur heeft. Toch acht ik een plaats bij de beste zes mogelijk, ook omdat me dat in de vorige drie jaren telkens is gelukt. We gaan het zien, ik heb er zin in”, besluit VeeKay strijdvaardig.

rinus helmAutosport.nl Hét autosport magazine op Internet