Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

GT World Challenge: Spanning en sensatie in Phillip Island, Buriram en Brands Hatch

230514 StartR2
De GT World Challenge Asia streek voor het eerst sinds 2019 neer in Buriram met 25 auto's

Voor het eerst in de geschiedenis van de Fanatec GT World Challenge powered by AWS werd er in drie verschillende regio’s in hetzelfde weekend geracet. Jayden Ojeda en Ross Poulakis (Harrolds Volante Rosso Motorsport) pakten hun eerste zege in het Australische kampioenschap op Phillip Island Grand Prix Circuit na een straf voor de EMA Motorsport-Porsche op de zaterdag. Geoff Emery (Jamec Racing) laat duidelijk zien voor een vierde nationale titel te gaan en won samen met Max Hofer op de zondag. Regen en een boel incidenten zorgden voor verrassingen in de seizoensopener van het Aziatische kampioenschap. Op Chang International Circuit in Thailand sleepten Prince Abu Bakar Ibrahim en Luca Stolz (Triple Eight Race Engineering) en Anthony Liu en Fabian Schiller (Craft-Bamboo Racing) de overwinningen binnen. In het eerste Sprint Cup-weekend van het Europese kampioenschap was het de beurt aan Timur Boguslavskiy en Raffaele Marciello (Akkodis ASP Team) en Mattia Drudi en Ricardo Feller (Tresor Orange1) om op de bovenste trede van het podium te staan. Wie voor het eerst een trofee verdiende in GT World Challenge was niemand minder dan negenvoudig wereldkampioen op twee wielen Valentino Rossi (Team WRT).

Tekst: Vincent Bruins (Twitter: @VincentJBruins)
Foto's: SRO


GT World Challenge Australia

Liam Talbot (Shannons Insurance) kwam als kampioenschapsleider naar Phillip Island en ving Race 1 aan vanaf pole position. Hij werd echter meteen aan de buitenkant gepasseerd door Yasser Shahin (EMA Motorsport). Diens teamgenoot Garnet Patterson kwam als eerste over de streep, maar door een straf van vijf seconden voor te langzaam rijden achter de Safety Car vielen ze terug naar P4. Ojeda en Poulakis profiteerden en wonnen voor het eerst voor vader-en-zoon Stephen en Brenton Grove (Grove Racing) die een geweldige inhaalrace vanaf achteraan het veld hadden meegemaakt. Emery en Hofer maakten het podium af, terwijl Fraser Ross en Talbot zesde werden na de pit stop waar ze te maken kregen met successtrafseconden. Mike Sheargold en Garth Walden (RAM Motorsport) versloegen Brad Schumacher (Schumacher Motorsport) voor het eerst dit seizoen in de klasse voor amateurs.

230513 OjedaPoulakis
Ojeda en Poulakis op weg naar de eerste overwinning in hun GT World Challenge-carrière

UITSLAG RACE 1

Ojeda en Patterson vochten in de openingsfase van Race 2 om de leiding, maar de eerstgenoemde had dit keer te maken met de successtrafseconden en zou samen met Poulakis terugvallen naar P4. Emery en Hofer bleven uit de problemen en zagen als eerste de zwart-witgeblokte vlag. Shahin vocht zich weer voorbij Talbot, maar het kwam niet zonder slag of stoot. Vanwege het contact werden hij en Patterson achter Ross en Talbot geklasseerd op de derde positie. De Grove-familie werd in deze zondagsrace vijfde, nadat ze wederom achteraan moesten starten. Walden begon vanaf de eerste positie in de Am-klasse, maar reed in de openingsronde achterop Ross. Dat maakte de weg vrij voor Schumacher voor een vijfde zege in zes races. Renee Gracie, achter het stuur van de door OnlyFans-gesponsorde, oudere Audi R8 LMS ultra, won op beide dagen in de Trophy-klasse voor de andere ‘ultra’ van Paul Lucchitti (Tigani Motorsport).

230514 EmeryHofer
Na succes met Talbot in Bathurst en Perth en nu met Emery in Phillip Island leidt Hofer het kampioenschap

UITSLAG RACE 2

Nadat de eerste drie race weekenden zijn verreden in zes weken tijd, is het nu even twee maanden pauze voor de Fanatec GT World Challenge Australia powered by AWS. Het kampioenschap ‘down under’ keert terug op Sydney Motorsport Park op 29 en 30 juli.

GT World Challenge Asia

Voor het eerst sinds 2019 streek de Fanatec GT World Challenge Asia powered by AWS weer neer in Thailand. Prince Abu Bakar Ibrahim pakte op verrassende wijze pole position voor Race 1 die een uur later begon dan gepland vanwege een hevige stortbui. De Maleisiër verloor echter een aantal plekken in de openingsfase en dus ging Yuan Bo (R&B Racing) aan de leiding voor Porsche-collega Vutthikorn Inthraphuvasak (AAS Motorsport by Absolute Racing) en de Audi van Ling Kang (Phantom Pro Racing). Daarachter reed Liu op de vijfde plaats, maar die kreeg een drive-through penalty aan zijn broek voor het in de rondte tikken van Bao Jinlong (Absolute Racing). Ibrahim kwam als eerste naar binnen om de Mercedes-AMG te overhandigen aan Stolz en de gok te nemen om naar slicks te wisselen. Dat pakte perfect uit en dat leverde hun de overwinning op. Alessio Picariello ging voorbij aan Yuans teamgenoot Leo Ye en werd samen met Inthraphuvasak tweede. Ye en Yuan gingen wel onbedreigd naar de Silver Cup-zege, nadat Cao Qi en Ling het verkeerde besluit hadden genomen om op regenbanden te blijven. Hu Yuqi en Ye Bian (Climax Racing) versloegen Andrew Macpherson en Ben Porter (AMAC Motorsport) in de Am-klasse.

230513 IbrahimStolz
Ibrahim en Stolz liggen derde in het kampioenschap nu hun overwinning in Race 1, acht punten achter Inthraphuvasak en Picariello

UITSLAG RACE 1

Picariello ving Race 2 aan vanaf pole position en werd op de hielen gezeten voor Maximilian Götz (Craft-Bamboo Racing) en de GH – Team AAI-BMW’s van Jesse Krohn en Jens Klingmann die sterk naar voren kwamen. Het zou een incidentrijke sprint van een uur worden. Dennis Lind (Climax Racing) en Alexandre Imperatori (Absolute Racing) werden uitgeschakeld door Franky Cheng (Audi Sport Asia Team Absolute), en Dennis Olsen (R&B Racing) belandde in de grindbak na een tik van Eshan Pieris (B-Quik Racing), voordat een flinke klapper van Macpherson voor een langdurige Safety Car-periode zorgde. Picariello verloor tijd bij de pit stop vanwege de successtrafseconden en Inthraphuvasak viel terug naar P5. Liu passeerde vervolgens de teamgenoten van Klingmann en Krohn, Kevin Chen en Junsan Chen respectievelijk, evenals de teamgenoot van Götz, Jeffrey Lee. Liu en Schiller wonnen, terwijl achter hen Lee in de rondte werd getikt door Kevin Chen. Lee kon niet ontweken worden door Junsan Chen en de zware crash zorgde ervoor dat de race onder rode vlaggen eindigde. Götz en Lee werden dus nog wel op de tweede plaats geklasseerd. Inthraphuvasak en Picariello werden derde na een fikse straf voor Kevin Chen en Klingmann. Cao en Ling versloegen Ye en Yuan in de Silver Cup. Dechathorn Phuakkarawut en Pasarit Promsombat (YK Motorsports BBR by Sunoco) warden indrukwekkend zevende algemeen op hun thuiscircuit op jacht naar de zege in de Am-klasse.

230514 LiuSchiller
Liu en Schiller, tweede in het kampioenschap met zeven punten achterstand op Inthraphuvasak en Picariello, op de hielen gezeten door de BMW's van GH – Team AAI

UITSLAG RACE 2

Op 17 en 18 juni keert de Fanatec GT World Challenge Asia powered by AWS terug op Fuji Speedway voor de eerste van vier raceweekenden in Japan.

GT World Challenge Europe

Na de Endurance Cup-seizoensopener op Monza waar BMW domineerde, was het nu de beurt aan de Sprint Cup van de Fanatec GT World Challenge Europe powered by AWS om te beginnen op het snelle, krappe Britse circuit van Brands Hatch. Marciello ving Race 1 aan vanaf pole position en had een voorsprong van vijftien seconden opgebouwd, toen Boguslavskiy de Mercedes-AMG overnam. Het gat zakte weer terug naar slechts zes tienden van een seconde, toen ze eenmaal over de finish kwamen voor de Audi van Drudi en Feller. Dries Vanthoor en Charles Weerts (Team WRT) maakten het podium af. Achter het Belgische duo werd er fel gestreden om de vierde plaats tussen Adrien De Leener (Dinamic GT Huber Racing), de Nederlander Thierry Vermeulen (Emil Frey Racing), diens teamgenoot Giacomo Altoè, en Christopher Haase (Comtoyou Racing). De laatstgenoemde passeerde Altoè en werd vierde samen met Légeret, nadat Vermeulen op het gras terechtkwam en De Leener bij het opkomen van het rechte stuk zonder benzine naar de finishlijn rolde. Alberto Di Folco en Aurélien Panis (Boutsen VDS) versloegen Paul Evrard en Simon Gachet (Saintéloc Junior Team) in de Gold Cup, terwijl Alex Aka en Lorenzo Patrese (Tresor Attempto Racing) oppermachtig waren in de Silver Cup. Het debuterende Nova Race pakte de tweede plaats in die klasse met de Honda NSX van Jacopo Guidetti en Leonardo Moncini na een straf voor Frank Bird (Haupt Racing Team) die de Lamborghini van Rolf Ineichen (Vincenzo Sospiri Racing) een duw had gegeven in het gevecht om die positie.

230514 CostaVermeulen
Costa en Vermeulen pakten drie punten met een zevende plaats in Race 1 achter het stuur van de door Red Bull- en Verstappen.com-gesponsorde, gloednieuwe Ferrari 296 GT3

UITSLAG RACE 1

In Race 2 startte Christopher Mies (Saintéloc Junior Team) voor het eerst vanaf pole position in de Sprint Cup sinds Portimão in 2015. Hij behield de leiding tot de rijderswissel waar hij zijn Audi overhandigde aan Grégoire Demoustier. De Fransman had de snelheid totaal niet te pakken en viel terug naar P17 na een aantal fouten. Dat opende de deur voor Drudi en Feller om de overwinning te pakken voor een indrukwekkende Rossi die samen met Maxime Martin tweede werd. Vanthoor en Weerts moesten het wederom met de derde plek doen voor de McLaren van Benji Goethe en Nicolai Kjærgaard (Garage 59), en Haase en Légeret. Boguslavskiy en Marciello maakten een geweldige race mee voor een baan waar het ontzettend lastig is om in te halen door toch van P19 naar P6 te rijden. Niklas Krütten en Calan Williams zorgden voor nog meer succes voor Team WRT door Finlay Hutchison en Gilles Magnus (Comtoyou Racing) voorbij te gaan voor de zege in de Gold Cup. Bird en Jordan Love verloren de overwinning in de Silver Cup aan Baptiste Moulin en Marcus Påverud (Vincenzo Sospiri Racing), wederom na een straf voor contact. Vermeulen maakte geen goede race mee. Vanaf P12 verloor hij vier posities, voordat hij bij Hawthorns de grindbak opzocht. Teamgenoot Albert Costa spinde in de slotfase Jordan Pepper (Vincenzo Sospiri Racing) in de rondte en dat Ferrari-duo werd uiteindelijk op P23 geklasseerd.

230514 DrudiFeller
Drudi en Feller leiden niet alleen de tussenstand in de Sprint Cup, maar ook nog eens in het gecombineerde Endurance Cup- en Sprint Cup-klassement

UITSLAG RACE 2

De volgende race van de Fanatec GT World Challenge Europe powered by AWS zal de zes-uurs Endurance Cup-wedstrijd zijn op Circuit Paul Ricard in Zuid-Frankrijk op 3 juni.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet