Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Ford Fiesta Sprint Cup

Ford Fiesta Sprint Cup in 2023: De ideale én betaalbare kweekvijver

FFSC 2023 Tom Vanderheyden Björn Dietrich Philippe Huart

Eerste kennismaking met de Ford Fiesta Sprint Cup en meteen tweede in zijn allereerste race, dat is wat ex-karter Calvin de Groot op Circuit Zandvoort presteerde tijdens de openingsmanche van de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup! De komst van de 19-jarige Nederlander bij het Belgische Oeste Racing van Jo Lambrecht is een goed voorbeeld van hoe jongeren vanuit de karting kunnen doorgroeien naar de circuitracerij.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR


FFSC 2023 Junior Calvin de Groot Alan Czyz Esmee Kosterman


Net zoals Calvin de Groot maakten eerder Veeti Rajala, Senna van Soelen, Alan Czyz, Kobe Pauwels, Ellis Spiezia, Esmee Kosterman en uiteraard Tomas De Backer via het karten een succesvolle overstap naar de Ford Fiesta Sprint Cup. Het is echt niet verwonderlijk dat kartrijders van bij hun debuut in de Fiesta Cup vooraan zijn terug te vinden.

“Je kan het racen in karting best vergelijken met wat je te zien krijgt gedurende de sprintjes in de Ford Fiesta Sprint Cup”, maakt Tomas De Backer, voordien actief in de Belgisch-Nederlandse GK4 en Benelux IAME, meteen de link. “Het zijn ook korte, snelle sprints, je hebt er weinig en voor iedereen gelijkaardig vermogen onder de bips en je zit zodanig dicht bij elkaar dat je zuiver moet racen. Net zoals in de Fiesta Cup kan je enkel op het vlak van de set-up een beetje sleutelen.”

Voor jonge karters die niet meteen (kunnen) dromen van de éénzitterij of er de voorkeur aan geven om te blijven sprinten, is de Ford Fiesta Sprint Cup dan ook een ideale volgende stap.

FFSC 2023 Alan Czyz Tomas De Backer


“In de tweede race hing Tomas De Backer gedurende vijftien ronden als een schaduw pal achter de auto van Alan Czyz”, benadrukt Dick van Elk het ‘close racing’-aspect. “En als hij dan even voorbij raakte, kleefde de Pool als het ware meteen aan de bumper van de Belg. De eerste twee wedstrijden op Circuit Zandvoort maakte duidelijk dat we het in de Ford Fiesta Sprint ook zonder een vol veld zeer boeiend kunnen houden! Bij de finish zat er geen duimbreed tussen de twee kemphanen! Het hoogstaande niveau zou andere jeugdige en waarom niet minder jonge rijders moeten motiveren om zich bij ons aan te sluiten. De strijd voor de overwinning in de Gold Cup, voorbehouden aan +30 jarigen, was overigens niet minder spannend. Uiteraard wenst elke rijder voldoende vermogen onder het rechtervoetje terug te vinden. Veel hangt hierbij af van het beschikbare budget. Op dat vlak staat de Fiesta Cup als geen ander borg voor een prima verhouding prijs/kwaliteit. Met enkele ex-Fiesta-jongens die ondertussen doorstroomden naar de pk-rijkere BMW M2 Cup en er vooraan meedraaien, bevestigen we eens te meer dat de Ford Fiesta Sprint Cup een betaalbare kweekvijver is en blijft. Voor jong en wat minder jong!”

Cijfers? Een race-weekend in de Ford Fiesta Sprint staat gelijk aan 150 minuten racen – met als apotheose twee sprintraces van telkens dertig minuten – waarbij slechts één rijder achter het stuur plaatsneemt en dus geen track time dient te delen met een tweede of derde rijder.

FFSC 2023 Ellis Spiezia


“Er zijn voldoende rijklare Fiesta’s beschikbaar en kandidaat-rijders hebben de keuze tussen meerdere teams die zo’n auto, rent & drive, ter beschikking stellen,” vervolledigt de grote baas van V-Max Racing Management. “Voor de Zolder Superprix voorziet de organisatie op vrijdag een vrije sessie van liefst 110 minuten! Dat biedt potentiële nieuwkomers de mogelijkheid om achter het stuur van een Fiesta in Cup-versie uitvoerig kennis te maken met het Limburgse tracé en zich warm te draaien voor de officiële sessies.”

De eerstvolgende afspraak van de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup vindt plaats tijdens het Spa Euro Race-weekend op 2, 3 en 4 juni.

Benelux Ford Fiesta Sprint Cup:
1. Alan Czyz  42; 2. Tomas De Backer 33; 3. Calvin de Groot 30; 4. Esmee Kosterman 26; 5. Johan Land 23; 6. Stefan Barewijk 20; 7. Philippe Huart 18; 8. Björn Dietrich 15; 9. Tom Vanderheyden 9

Junior Ford Fiesta Sprint Cup:
 1. Alan Czyz 43; 2. Esmee Kosterman, Calvin de Groot 32

Gold Cup Ford Fiesta Sprint Cup:
1. Johan Land 38; 2. Stefan Barewijk 37; 3. Philippe Huart 24. 4. Björn Dietrich 24; 5. Tom Vanderheyden 15

Ford Dealer Team Cup:
1. #97 FordStore Feyaerts 40; 2. #98 Ford Peerlings nv Pelt 32; 3. #102 Ford Peerlings nv Pelt 17

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet