Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Porsche domineert IMSA-kwalificatie Laguna Seca met poles in drie klassen

Motul Course de Monterey powered by Hyundai N, 4. Lauf IMSA WeatherTech Championship 2023 - Foto: Gruppe C Photography
Matt Campbell zorgde voor de eerste pole-position van de nieuwe Porsche 963

Na de eerste overwinning, onlangs op het stratencircuit van Long Beach, heeft het Porsche-Penske-fabrieksteam nu ook de eerste pole-position met de nieuwe 963 in het IMSA WeatherTech SportsCar Championship te pakken. In de kwalificatie op Laguna Seca reed Matt Campbell met 1:14,774 minuten de snelste tijd. Op 0,090 seconden eindigde Matthieu Jaminet met de andere Porsche als tweede. Uniek: ook in de beide GT-klassen ging de snelste tijd naar Porsche, Klaus Bachler met de Pfaff-911 in GTD-Pro en Alec Udell met de KellyMoss with Riley-Porsche in GTD. In LMP2 kwam de snelste tijd op naam van Georg Kurtz met de Crowdstrike-Oreca.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto’s: Porsche, IMSA

Motul Course de Monterey powered by Hyundai N, 4. Lauf IMSA WeatherTech Championship 2023 - Foto: Gruppe C Photography
Tijmen van der Helm reed de kwalificatie in de gloednieuwe JDC-Miller Motorsports-Porsche

De Porsches waren in alle voorgaande trainingssessies al het snelst en Matt Campbell bevestigde het potentieel in de kwalificatie voor de race, de eerste wedstrijd van het seizoen met de reguliere IMSA-duur van twee uur en 40 minuten. Achter de beide Penske-Porsches start de Meyer Shank Racing-Acura dankzij Colin Braun als derde, gevolgd door Pipo Derani in de Action Express-Cadillac en Ricky Taylor in de Andretti Autosports-Acura. Sébastien Bourdais reed de Chip Ganassi-Cadillac, die hij deelt met Renger van der Zande, naar de zesde tijd. Tijmen van der Helm, die de kwalificatie in de nieuwe JDC Miller Motorsports-Porsche voor zijn rekening nam, reed de negende tijd.

230513 IMSA quali LMP2
George Kurtz reed voor het eerst naar de pole-position in de LMP2-klasse

In de LMP2-klasse ging de strijd om de pole tussen George Kurtz en Ben Keating, waarbij laatstgenoemde zijn snelste tijd geschrapt zag worden vanwege “track limits”. Daarmee eindigde Kurtz bovenaan, voor de oprichter van IT-concern Crowdstrike de eerste pole-position in de IMSA-serie. Achter Keating in de PR1/Mathiasen Motorsports-Oreca eindigden de beide auto’s van het Franse TDS Racing, met de nummer 35 van François Heriau en Giedo van der Garde op de vierde plaats.

Motul Course de Monterey powered by Hyundai N, 4. Lauf IMSA WeatherTech Championship 2023 - Foto: Gruppe C Photography
Klaus Bachler zorgde er in de Pfaff-911 voor dat er ook bij de GT's een Porsche op pole staat

In GTD-Pro reed Klaus Bachler, die nog niet eerder op Laguna Seca was, met de Porsche 911 van Pfaff Motorsports de snelste tijd (1:24,529 minuten), direct gevolgd door Alec Udell (1:24,539), die met de 911 van KellyMoss with Riley snelste GTD-rijder was. Direct daarachter volgden de beide Aston Martins van het Heart of Racing Team, met de GTD-auto in handen van Roman De Angelis nog voor de Pro-auto in handen van Alex Riberas. Alan Metni reed de kwalificatie in de tweede KellyMoss with Riley-Porsche, die hij deelt met Kay van Berlo, en kwalificeerde zich als negende in de klasse en als 14e GT-rijder in totaal.

De race, officieel getiteld Motul Course de Monterey powered by Hyundai N, start om 12.00 uur lokale tijd, 21.00 uur Nederlandse tijd.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet