Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
VLN

24h Nürburgring: Fabrieks-Audi's met historische autosportkleuren in de Eifel

Audi R8 LMS #40 (Audi Sport Team Scherer PHX), Mike Rockenfeller/Timo Scheider/Martin Tomczyk; Audi R8 LMS #1 (Audi Sport Team Scherer PHX), Mattia Drudi/Ricardo Feller/Dennis Lind/Frédéric Vervisch; Audi R8 LMS #39 (Audi Sport Team Land), Christopher Haase/Christopher Mies/Patric Niederhauser; Audi R8 LMS #22 (Audi Sport Team Car Collection), Luca Engstler/Max Hofer/Gilles Magnus/Dennis Marschall
Hier nog als computerplaatje, volgende week in het echt: Audi R8's in historische kleuren op de Nürburgring

Terwijl juist de toekomst van de sportdivisie van Audi – afgezien van de Formule 1 – onderwerp is van veel speculatie (waarbij onverkort geldt dat er nog geen besluit is genomen over het al dan niet voortzetten van klantensportactiviteiten en er van binnenuit keihard wordt gewerkt om die toekomst veilig te stellen), kiest Audi bij de fabrieksauto’s voor de 24-uursrace op de Nürburgring van volgende week juist voor kleurenschema’s die verwijzen naar de sportieve historie van het merk in de afgelopen vier decennia.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto’s: PR

De oudste kleurvariant daarbij is de auto met het startnummer 39, ingezet door het Audi Sport Team Land voor rijders Christopher Haase, Christopher Mies en Patric Niederhauser. De combinatie van gele strepen en de Audi-Sport-kleuren mahoniebruin, grijs en rood op witte ondergrond herinneren aan de succesvolle Audi-jaren in de rallysport met de door sigarettenmerk HB gesponsorde Audi quattro en Audi Sport quattro. Daarna volgde de periode van Audi in de Amerikaanse racerij aan het einde van de jaren tachtig, eerst met de 200 quattro, waarmee Audi in 1988 de TransAm-serie won, en vervolgens met de 90 quattro, die in de IMSA GTO-serie succesvol was. Dit schema, wit met de al genoemde Audi Sport-kleuren, is in de 24-uursrace te vinden op de Audi R8 met het startnummer 1, gerund door het Audi Sport Team Scherer PHX met rijders Frédérc Vervisch, Mattia Drudi, Ricardo Feller en Dennis Lind.

Audi R8 LMS #39 (Audi Sport Team Land), Christopher Haase/Christopher Mies/Patric Niederhauser

Herinnert u zich deze nog? De rallykleuren van Audi uit de jaren tachtig, alleen de HB-sponsoring ontbreekt

De auto van het Audi Sport Team Scherer PHX met het startnummer 40 wordt bestuurd door drie oud-DTM-kampioenen, Mike Rockenfeller, Timo Scheider en Martin Tomczyk. Het startnummer verwijst naar het 40-jarig jubileum van Audi Sport, de zilveren met rode kleurstelling verwijst naar de Audi V8 quattro, die in 1992 slechts een half seizoen in de DTM reed, en naar de succesvolle toerwagenperiode met de tweeliter Supertoerwagen A4 quattro, die daarop volgde. Ook in de beginjaren van de LMP-periode in Le Mans waren zilver en rood nog de kleuren van Audi Sport.

230510 24h Nbr Audi L
De nummer 22-Audi is uitgevoerd in kleuren zoals de R18 e-tron quattro

Le Mans is ook het motto van de kleurstelling van de auto met startnummer 22 van juniorrijders Luca Engstler, Max Hofer, Gilles Magnus en Dennis Marschall, ingezet door het Audi Sport Team Car Collection. Het wit met zilver, matzwart en rood verwijst naar de hybride-sportwagen R18 e-tron quattro, waarmee Audi in 2012, het eerste jaar van het WEC in zijn huidige vorm, voor het eerst in Le Mans in actie kwam.

Naast de genoemde fabriekauto’s brengt het team Scherer Sport PHX nog twee Audi’s aan de start, de nummer 5 met Frank Stippler, Alexander Sims, Renger van der Zande en Vincent Kolb en de nummer 16 met Markus Winkelhock, Ricardo Feller, Michele Beretta en Kim Luis Schramm.

230510 24h Nbr Scherer Zande
Met deze kleuren rijdt Renger van der Zande in de nummer 5-Audi van het team Scherer Sport PHX
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet