Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
24H Series

24H Series: Saintéloc Junior Team-Audi wint Hankook 12H Spa-Francorchamps

Creventic - 12 Hours Spa 2023
Winst voor de Saintéloc Junior Team-Audi R8 in de Hankook 12H Spa-Francorchamps

In 2017 vierde het Franse Saintéloc-team een van zijn grootste successen met de winst in de 24-uursrace van Spa-Francorchamps. Dit weekeinde won het Saintéloc Junior Team de Hankook 12H Spa-Francorchamps, de derde ronde van het seizoen in de 24H Series powered by Hankook. Erwan Bastard, Paul Evrard en Antoine Doquin legden met de Audi R8 in totaal 250 ronden af en wonnen op 1:57,062 minuten van de Herberth Motorsport-Porsche van Laurin Heinrich, Robert en Alfred Renauer en Ralf Bohn. Een lekke band voor de Porsche in de slotfase besliste de strijd in het voordeel van de Saintéloc-Audi. Beste Nederlander was Francis Tjia in de Modena Motorsports-Porsche als zevende algemeen. De winst bij de toerwagens was voor de Holmgaard Motorsport-Cupra Leon.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto’s: Creventic/Petr Fryba

Om 10.30 uur ging het licht op groen voor het tweede gedeelte van de race, in tegenstelling tot gisteren ditmaal nagenoeg volledig in droog weer. Desondanks ging het al direct bij de start mis: Jonas Karklys ging aan het eind van de formatieronde in de Busstop met de nummer 72-Juta Racing-Audi te enthousiast op het gas en verloor op de kerbstone aan de buitenkant de controle over de auto, die naar links uitbrak en hard in de muur knalde. Einde oefening voor de Audi en uiteraard de eerste code-60 van de in totaal zes neutralisaties in de tweede helft van de race.

De Saintéloc-Audi, de Herberth-Porsche en de Heart of Racing-Mercedes bleven grotendeels buiten de problemen en bepaalden in hoge mate het tempo vooraan het veld. Daarbij leek de Herberth-Porsche lange tijd op weg naar de overwinning, totdat een lekke rechter achterband in de slotfase van de race voor het nodige tijdverlies zorgde, waardoor de eerste plaats verloren ging. Dat bracht de Saintéloc-Audi aan de leiding, waarop Antoine Doquin de auto als winnaar over de eindstreep reed. Laurin Heinrich eindigde ondanks de extra pitstop met de Porsche als tweede, terwijl Roman De Angelis in de Mercedes als derde werd afgevlagd. Het door SPS automotive performance gerunde team Heart of Racing won daarmee tevens de GT3-Am-klasse. Als zevende algemeen wonnen Francis Tjia, John Shen, Mathias Beche en Benny Simonsen in de Modena Motorsports-Porsche de GT3-Pro-Am-klasse.

In de 992-Cup-klasse ging de overwinning naar het Duitse HRT Performance met rijders Adam Christodoulou (bij uitzondering eens niet met een Mercedes), Eric Zang en Xinzhe Xie. Het Belgische team Red Ant Racing met Kobe de Breuker en de broers Yannick en Ayrton Redant werd tweede in de klasse. De Red Camel-Jordans.nl-Porsche van vader Ivo en zoons Rik en Luc Breukers kende de nodige problemen, waardoor er ditmaal voor het Noord-Limburgse team niet meer in zat dan de zesde plaats in de klasse. Belgisch succes was er voor VDS Racing Adventures, dat met Raphaël van der Straaten, Nathan Vanspringel en Nick Geelen in de MARC II V8 de GTX-klasse won.

In de toerwagendivisie was de overwinning voor de Cupra van het Deense Holmgaard Motorsport met Jonas en Magnus Holmgaard, Roy Edland en Martin Vedel Mortensen, die aan de finish een ronde voorsprong hadden op Jasmin Preisig en Ivars Vallers in de enig overgebleven Wolf-Racing-Audi RS 3 LMS.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet