Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
24H Series

24H Series: Heart of Racing-Mercedes leidt na eerste helft Hankook 12H Spa, Francis Tjia beste Nederlander

Creventic - 12 Hours Spa 2023
Start van de eerste helft van de Hankook 12H Spa-Francorchamps

Na de eerste helft van de Hankook 12H Spa-Francorchamps, de derde race van het seizoen in de 24H Series powered by Hankook, leidt de Heart of Racing by SPS-Mercedes van Ian James, Gray Newell en Roman De Angelis, voor de Saintéloc Junior Team-Audi (Erwan Bastard/Paul Evrard/Antoine Doquin) en de Herberth Motorsport-Porsche (Ralf Bohn/Daniel Allemann/Robert Renauer/Laurin Heinrich/Alfred Renauer). Best geplaatste Nederlander is Francis Tjia, die samen met zijn teamgenoten John Shen, Benny Simonsen en Mathias Beche in de Modena Motorsports-Porsche de vierde plaats algemeen in handen heeft en de Pro-Am-klasse aanvoert.

Tekst: René de Boer (vanuit Francorchamps, Twitter: @renedeboer)
Foto’s: 24H Series/Petr Fryba, Rebocar/R. de Boer

De race startte nog bij aangenaam voorjaarsweer, maar nog in het eerste uur kwam er een eigenlijk niet aangekondigde forse regenbui naar beneden (welkom in Francorchamps!) waarop alle deelnemers de pits in reden voor bandenwissels. Ook in het verdere verloop van de zes uur waren er geregeld regenbuien die de planning voor de teams lastig maakte. De eerste “code 60” was er al in de tweede ronde vanwege brokstukken op de baan, korte tijd later gevolgd door nog een neutralisatie nadat de van pole in de TCR-klasse gestarte Wolf-Power Racing-Audi RS 3 LMS van Rob Huff en Markus Menden op de baan stilgevallen was. In het tweede uur was er een zware crash van de nummer 49-Vortex 1.0 op de Raidillon, die daarmee uit de race was. Ook de Land Motorsport-Audi TTRS van Christian Tiger en Ben Koslowski haalde de eindstreep niet: al na 36 ronden moest de motor worden gewisseld. De pole-winnende Haas RT-Audi kende ook al vrij snel problemen, waardoor het team in de eerste zes uur slechts 71 ronden aflegde, tegen 118 ronden voor de leidende Heart of Racing-Mercedes.


230506 12H Spa Heart of Racing
De Heart of Racing-Mercedes heeft na de eerste zes uur in de race de leiding in handen


In totaal rijden vooraan het veld nog vijf auto’s in dezelfde ronde: de Heart of Racing-Mercedes, de Saintéloc-Audi, de Porsches van Herberth en Modena en de JP Motorsports-McLaren (Christian Klien/Patryk Krpupinski/Norbert Siedler).

De nummer 930-HRT Performance-Porsche (Adam Christodoulou/Eric Zang/Xinche Xie) voert als achtste algemeen de 992-Cup-klasse aan, voor het Belgische Red Ant Racing (Ayrton Redant/Yannick Redant/Kobe de Breucker), dat na de eerste regenbui zelfs een tijdlang het volledige veld aanvoerde, en Red Camel-Jordans.nl (Ivo Breukers/Rik Breukers/Luc Breukers).

In GTX leidt het Belgische team VDS Racing Adventures (Raphaël  van der Straten/Nathan Vanspringel/Nick Geelen) met de MARC II V8. Buggyara ZM Racing (Aliyyah Koloc/David Vresecky/Adam Lacko) leidt met de Mercedes-AMG GT4 in de GT4-klasse, Holmgaard Motorsport (Jonas Holmgaard/Magnus Holmgaard/Roy Edland/Martin Vedel Mortensen) heeft met de Cupra Leon de leiding in de TCR-klasse in handen.

230506 12H Spa Modena
Francis Tjia (r.) is de best geklasseerde Nederlander met de Modena Motorsport-Porsche, hier met teamgenoot John Shen (l.) en Earl Bamber, die met zijn team Earl Bamber Motorsport de inzet van de Porsche voor zijn rekening neemt


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet