Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

GT: Eerste overwinning Porsche in World Challenge Australia, Pijl debuteert in GT Open

230429 StartR1
International GT Open is afgelopen winter hard gegroeid naar een veld van maar liefst 33 auto's

De Fanatec GT World Challenge Australia powered by AWS stond afgelopen weekend in het voorprogramma van de Repco Supercars op Wanneroo Raceway nabij Perth. Max Hofer en Liam Talbot (Shannons Insurance) wisten hun start vanaf de voorste rij niet om te zetten in een overwinning in Race 1 en daar maakte Porsche-duo Garnet Patterson en Yasser Shahin (EMA Motorsport) optimaal gebruik van. Hofer en Talbot wonnen wel Race 2, maar hun voorsprong in het kampioenschap is gekrompen. Ondertussen maakte Daan Pijl zijn debuut in International GT Open, al kwam hij wel al eerder uit in GT Cup Open Europe. De Nederlander reed in een Lamborghini van Oregon Team op Autódromo Internacional do Algarve in Portugal.


Tekst: Vincent Bruins (Twitter: @VincentJBruins)
Foto's: GT Sport / SRO


GT World Challenge Australia

Geoff Emery (Jamec Racing) ving de zaterdagsrace in het voorprogramma van de Perth SuperSprint aan vanaf pole position, maar werd bij de start meteen gepasseerd door Audi-collega Talbot. De Shannons Insurance-coureur was sneller dan wie dan ook, maar remde halverwege zijn stint te laat voor de laatste bocht en kwam in de grindbak terecht, en Emery kreeg de leiding terug in handen. In zijn jacht om de eerste plaats terug te pakken, maakte Talbot contact met achterblijver Justin McMillan (M Motorsport). Beiden liepen schade op en vielen uit. In de pit stops waarin Shahin zijn Porsche overhandigde aan Patterson, had de EMA Motorsport-auto minder successtrafseconden en kwam voor Emery’s teamgenoot Christopher Mies terecht. Ook Jamie Whincup (Triple Eight JMR) verliet de pitstraat voor de Duitser en zo kwamen ze ook over de finish. Achter Patterson en Shahin, Prince Abu Bakar Ibrahim en Whincup, en Emery en Mies waren het Prince Jefri Ibrahim en Richie Stanaway (Triple Eight JMR) en Jayden Ojeda en Ross Poulakis (Harrolds Volante Rosso Motorsport) die de top vijf in de Pro-Am-klasse completeerden.

230429 HoferTalbot
Hofer en Talbot liggen acht punten voor op Patterson en Shahin in het kampioenschap na de twee races op Wanneroo Raceway

UITSLAG RACE 1

De zondagsrace verliep probleemloos voor Hofer en Talbot en ze zegevierden met bijna een halve minuut voorsprong op Emery en Mies, terwijl Prince Jefri Ibrahim en Stanaway het podium afmaakten. Patterson en Shahin moesten genoegen nemen met de vierde positie. Prince Abu Bakar Ibrahim raakte zowel Poulakis als Tony Bates (Tony Bates Racing) in het gevecht om de vijfde plek in de Pro-Am-klasse. Brad Schumacher (Schumacher Motorsport) was oppermachtig en won op beide dagen in de Am-klasse voor de KFC-Audi van Paul Stokell en Matt Stoupas. Renee Gracie (OnlyFans) maakte haar terugkeer in de autosport met twee overwinningen in de Trophy-klasse in haar oudere Audi R8 LMS ultra.

230429 PattersonShahin Schumacher
De EMA Motorsport-Porsche van Patterson en Shahin, gevolgd door de oppermachtige amateur Brad Schumacher

UITSLAG RACE 2

De derde ronde van de Fanatec GT World Challenge Australia powered by AWS wordt over twee weken alweer verreden op Phillip Island Grand Prix Circuit op 13 en 14 mei.

International GT Open

Het International GT Open streek afgelopen weekend neer in Portimão voor de seizoensopeners met velden van maar liefst 33 GT3-auto’s. Fabian Schiller en Al Faisal Al Zubair (Al Manar Racing by GetSpeed) waren oppermachtig in Race 1. Charlie Fagg (Optimum Motorsport) had een goede stint in zijn McLaren en ging voorbij aan Diego Menchaca (Team Motopark), Mikaeel Pitamber (SPS automotive performance), Dylan Yip (Liqui Moly Team Engstler) en Nicola Marinangeli (AF Corse) op weg naar de tweede positie. Achter de winnende Mercedes-AMG en achter Fagg en Sam De Haan maakten Menchaca en Marcos Siebert het podium af. David Fumanelli was vanaf pole position begonnen, maar toen hij eenmaal zijn Kessel Racing-Ferrari had overhandigd aan amateurrijder Frédéric Jousset, viel de 488 GT3 Evo ver terug. Yannick Mettler en Dexter Müller (CBRX by SPS) zegevierden in de Pro-Am-klasse voor Axel Blom en Steve Jans (GetSpeed). Het was ook feest voor Mercedes-AMG in de Am-klasse met de overwinning voor Heiko Neumann en Timo Rumpfkeil (Team Motopark).

230430 PeroliniPijl
Pijl, onder de naam 'Daan Arrow' om het makkelijker te maken voor de Engelstaligen, tijdens de rijderswissel met Perolini

UITSLAG RACE 1

Menchaca en Siebert kwamen voor polesitters Schiller en Al Zubair terecht na de pit stops in Race 2, omdat ze minder successtrafseconden hadden en passeerden de Eastalent-Racing-Audi van Christopher Haase en Simon Reicher om de zege binnen te slepen. Fagg en De Haan werden vierde voor Reece Barr en Pitamber. Eddie Cheever en Marco Pulcini (AF Corse) scoorden een tweede podiumpositie van het weekend door in de Pro-Am-klasse te winnen voor de Mercedes-AMG’s van Florian Scholze en Alain Valente (Team GT) en Karol Basz en Marcin Jedliński (Olimp Racing). Neumann en Rumpfkeil moesten genoegen nemen met de tweede plek in de Am-klasse, nadat ze werden verslagen door de AF Corse-Ferrari van Alessandro Cozzi en Giorgio Sernagiotto. Solorijder Giuseppe Cipriani (Il Barone Rampante) werd tweede op de zaterdag en derde op de zondag in de klasse voor amateurs. Pijl debuteerde in een gloednieuwe Huracán GT3 EVO2 die hij deelde met Pietro Perolini in de Pro-klasse. De Nederlander werd in beide races tiende.

230428 MenchacaSiebert
Omdat Schiller en Al Zubair slechts drie van de zeven weekenden meedoen, staan Menchaca en Siebert momenteel in de beste positie van alle kampioenschapskandidaten

UITSLAG RACE 2

Het International GT Open keert op Circuit de Spa-Francorchamps terug in het weekend van 27 en 28 mei.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet