Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 2

Richard Verschoor zet in Bakoe teleurstelling uit sprintrace om in punten bij hoofdrace

Richard Verschoor, Van Amersfoort Racing. FIA Formula 2 Championship, Baku City Circuit, Baku, Azerbaijan. 30th April 2023.

Richard Verschoor heeft op het stratencircuit van Bakoe opnieuw punten gescoord voor het FIA Formule 2 kampioenschap. Het was daarmee voor de vierde keer op rij dat het 22-jarige TeamNL-talent voor zijn team Van Amersfoort Racing de nodige punten bij elkaar reed. Toch overheerste bij Verschoor de teleurstelling over het Bakoe-weekend. Weliswaar revancheerde Verschoor zich met een achtste plaats in de hoofdrace, in de sprintrace moest de van poleposition gestarte Nederlander zijn auto al in de eerste ronde met schade aan de kant zetten.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Met het Baku City Circuit kregen de rijders bij de vierde ronde van het FIA Formule 2 kampioenschap opnieuw een stratencircuit voorgeschoteld. De baan door het centrum van de hoofdstad van Azerbeidzjan is een mix van een heel lang recht stuk en diverse uiterst smalle bochtencombinaties. Het maakt het circuit uitdagend, maar door de hoge snelheden en meteen aan de baan grenzende muren ook niet ongevaarlijk.

Richard Verschoor, Van Amersfoort Racing. FIA Formula 2 Championship, Baku City Circuit, Baku, Azerbaijan. 28th April 2023.

Met fraaie inhaalraces had Richard Verschoor bij de eerste drie ronden van het kampioenschap niet alleen de nodige ogen op zich gericht gekregen, het 22-jarige TeamNL-talent was daarmee ook drie keer in de punten geëindigd. In Bakoe hoopte de voor Van Amersfoort Racing uitkomende Nederlander eindelijk een kwalificatie zonder plotseling opdoemende rode vlaggen te kunnen rijden, waardoor hij zijn snelheid zou kunnen omzetten in een goede startpositie. Daarmee moest hij vanaf het begin van de race om de podiumposities mee kunnen strijden.

Richard Verschoor, Van Amersfoort Racing. FIA Formula 2 Championship, Baku City Circuit, Baku, Azerbaijan. 28th April 2023.

Verschoor kan op stratencircuits uitstekend uit de voeten. De Nederlander bevestigde dat nog maar eens door in de kwalificatie op zijn eerste set banden de tweede tijd op de klokken te zetten. In de laatste minuut van de kwalificatie gingen de tijden verder omlaag. Verschoor zakte naar plek vijf om vervolgens met zijn nieuwe snelste ronde op te klimmen naar plek drie. Wie echter als laatste over de finish kwam, had duidelijk een voordeel van de slipstream en de beter wordende baan. Het hele rijtje achter de VAR-piloot ging nog onder de tijd van de Nederlander door, waardoor Verschoor de kwalificatie afsloot op plek tien. Het positieve hiervan was dan wel dat Verschoor, door de omgekeerde top tien als startopstelling voor de sprintrace, hierin vanaf poleposition mocht vertrekken.

Richard Verschoor, Van Amersfoort Racing. FIA Formula 2 Championship, Baku City Circuit, Baku, Azerbaijan. 29th April 2023.

Veel plezier had Verschoor echter niet van zijn goede uitgangspositie, want na de eerste bocht was zijn race al over. Bij de start wist de Nederlander nog net de leiding te behouden en dook op plek één de eerste bocht in. Verschoor zat echter aan de buitenkant op het vuil waardoor de achterkant van zijn auto uitbrak en de muur raakte. De VAR-coureur leek de situatie nog te kunnen redden maar werd geraakt door een achteropkomende auto. Daarbij raakte de neus van zijn VAR-bolide zodanig beschadigd dat Verschoor zijn auto even verderop stil moest zetten. Een grote teleurstelling voor het TeamNL-talent dat alle uitzicht op een mooie klassering in rook zag opgaan.

Richard Verschoor, Van Amersfoort Racing. FIA Formula 2 Championship, Baku City Circuit, Baku, Azerbaijan. 29th April 2023.

In de hoofdrace was dan wel de tiende positie het uitgangspunt voor Verschoor. Met de bijna voor Bakoe spreekwoordelijke chaos was er van alles mogelijk. Bij de start nam Verschoor geen risico’s en sloot zonder kleerscheuren als elfde in het lange lint aan. Net als het grootste deel van het veld was de VAR-piloot op de supersofts gestart en wist zijn verplichte pitstop om te wisselen naar de mediumband, in tegenstelling tot enkele van zijn concurrenten, uit te stellen tot de achtste ronde.

Richard Verschoor, Van Amersfoort Racing. FIA Formula 2 Championship, Baku City Circuit, Baku, Azerbaijan. 30th April 2023.

Door een uitstekende pitstop kon de Nederlander als tiende zijn weg weer vervolgen. In het verdere verloop van de 29 ronden tellende wedstrijd bleef de verwachte chaos uit en reed iedereen rondom Verschoor nagenoeg dezelfde rondetijden. Door de bandenstop van een rijder voor hem kon Verschoor nog een plaatsje goedmaken en passeerde zo als negende de finish. Omdat na afloop een rijder werd gediskwalificeerd, werd Verschoor uiteindelijk als achtste geklasseerd, goed voor vier punten in het kampioenschap. In de titelstrijd is Verschoor nu in alle vier de ronden in de punten geëindigd, al was het dit keer niet het aantal waarop het TeamNL-talent na de kwalificatie gehoopt had.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet