Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
V8 Supercars

V8 Supercars: Aflossing van de wacht. Nieuwe generatie laat zich in Perth gelden. Zeges voor Will Brown en Broc Feeney

Drie Chevrolet-overwinningen op Barbagallo Raceway dit weekend in Perth hebben duidelijk een indicatie gegeven dat de Camaro en de Mustang nog niet helemaal aan elkaar gelijk zijn geschakeld. In de tweede wedstrijd behaalde James Courtney weliswaar een derde plek maar DJR Shell V Power Team dat als “homologatieteam” voor de Mustang fungeerde bevindt zich nog steeds niet van waar ze eigenlijk zouden moeten staan. Bij Tickford Racing van hetzelfde laken een pak. “We zijn eerste in de B-categorie jammerde Cameron Waters over zijn zesde plek. Will Brown, Broc Feeney en het team van Erebus hadden echter niets te klagen.


2023 David Reynolds
De beste GT, Toerwagen of Supercarserie ter wereld toch. Een uitverkocht huis in Perth maar lege tribunes bij de TCR Tour in Portugal.........In Europa doen we dus iets niet goed toch?


Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: DJR Shell V Power Racing/BJR/Penrite/PR


Aflossing van de wacht. Nieuwe generatie laat zich in Perth gelden. Zeges voor Will Brown en Broc Feeney
Op een overwinning van SVG in de eerste wedstrijd na heeft de nieuwe generatie Supercar-rijders zich in Perth laten gleden. Voor de eerste maal leidt het team van de excentrieke Betty Klimenko Saunders in de tussenstand van het kampioenschap. In de achtste wedstrijd van het kampioenschap behaalde haar team met Will Brown en Brodie Kostecki een fraaie dubbeloverwinning terwijl Walkinshaw Andretti United-coureur James Courtney met zijn Ford Mustang als derde wist te eindigen. SVG die de eerste wedstrijd na een heroïsch duel met merkgenoot Brodie Kostecki op zijn naam wist te schrijven speelde eigenlijk voor de rest van het weekend een ondergeschikte rol. De drievoudige kampioen met Nederlandse wortels was hier na afloop met slechts een vijfde en een twaalfde plek heel duidelijk over. Ook de Camaro beschikt eveneens over problemen maar die zijn duidelijk minder dan bij de Mustang.

2023 SVG
SVG had best wel wat zelfkritiek maar ook op de houding van het huidige management van de serie.

SVG: “Na de kwalificatie van vandaag dacht ik dat het wel een goed resultaat zou zijn om in de Top 15 te eindigen. Zeker omdat inhalen hier moeilijk is maar er spinden ook nog een paar mensen van de baan. Maar kijkend naar de tussenstand in het kampioenschap bleef de schade gelukkig beperkt maar in de tussenstand van het kampioenschap staan we nog steeds derde maar in het teamkampioenschap zijn wij door toedoen van mij een beetje teruggezakt. Jammer van mijn kant maar we moeten gewoon beter zijn. Wij blikken nu vooruit naar Tasmanië waar we in het verleden altijd veel succes gehad hebben. Voordat we daar zijn heb ik van mijn kant nogal wat werk te doen.Er zijn andere teams die sneller zijn dan wij en goed werk leveren. Races winnen is goed maar we zijn aan het einde van de kwalificatie gewoon niet constant genoeg. Maar dit maakt gewoon deel uit van het feitenonderzoeksproces met deze auto’s.”

Daarmee geeft SVG duidelijk aan dat men er ook met de Camaro nog niet helemaal is vanwaar men zou willen staan. Dit weekend kwam tevens naar buiten dat SVG over een clausule in zijn contract beschikt dat hij er eventueel uit kan stappen. De geruchten dat er hooglopende contacten met het NASCAR-team van Justin Marks zijn willen maar niet ophouden. In de tussenstand van het kampioenschap bezet SVG de derde plek achter Brodie Kostecki en Chaz Mostert. SVG sloot het weekend met een vijfde en een 12e plek af.

Broc Feeney
Broc Feeney wacht een grote toekomst. Zijn vader was een begenadigd Superbike Racer en moeder vond de auto's toch iets veiliger.


Met twee overwinningen werd het voor Red Bull Ampol Racing uiteindelijk toch een goed weekend. Broc Feeney: “Had geen enkel idee van hoe het vandaag zou worden. De auto’s waren wel snel maar in het peloton konden wij de anderen gewoon niet uithouden. Pas na vijf ronden was ik er wel van overtuigd dat we over een goede auto beschikten. Man, dit ding was in de wedstrijd zo goed te rijden dat ik daarvan genoot. Ik wist de banden goed te managen waardoor ik aan het eind van de wedstrijd zelfs wat snelheid kon terugnemen. Het was schitterend. In het begin van de wedstrijd kon ik duidelijk zien wat voor spelletjes de concurrenten van Erebus aan het spelen waren. Ik ging daarin mee door gewoon te gaan cruisen. Als het nodig was kon ik met de hamer terugslaan. Onze auto was gewoon meer dan fantastisch. Het was natuurlijk wel krankzinnig dat je je voor de ene wedstrijd als 21e kwalificeert en voor de andere gewoon op pole staat. Binnen het team moet wel aan de ups-and downs gewerkt worden. Onze kwalificatieresultaten moeten gewoon beter worden om het gevecht voor podiums open te houden.”

Ondanks twee Red Bull Ampol Racing-overwinningen laat het team duidelijk zien dat men er met de nieuwe auto ook nog niet is. David Reynolds die in de laatste wedstrijd als vierde startte eindige ook in die positie maar was nog niet bepaald van de snelheid van zijn Mustang overtuigd. Doordat Reynolds er in de beginfase vanaf geduwd werd, kreeg de Grove Penrite-coureur wat zand in het remsysteem binnen. “Dit beschadigde de boel een beetje” aldus Reynolds.

2023 Will Brown
Will Brown schreef de tweede wedstrijd op zijn naam dit weekend.

Met een zesde en een zevende plek was men bij het team van DJR Shell V Power Racing redelijk tevreden. Het team dat met Red Ampol Racing met o.a. Scott McLaughlin om titels streed moet nu met Top 10 klasseringen genoegen nemen. Anton de Pasquale noemde het een weekend vol ups-and-downs. Zijn team genoot Will Davison was eigenlijk meer dan tevreden. “Wij hebben drie wedstrijden gezien die “clean” waren maar met onze sterke rondetijden was het eigenlijk wel bemoedigend. Alleen waren wij niet in staat om onze bandenproblemen op te lossen. Ook verloor ik aan het einde van de wedstrijden gewoon snelheid. Enkele goede veranderingen die we doorvoerden hielpen de balans duidelijk te verbeteren. Maar we hebben er nog niet uitgehaald om de juiste levensuur van de banden te kunnen omgaan. We hebben prachtige races met goede pitstops gezien maar de resultaten blijven nog enigszins teleurstellend.”

2023 Bosch Power Tools SuperSprint, Event 3 of the Repco Supercars Championship, Wanneroo Raceway, Perth, Western Australia, Australia. 28 Apr, 2023.
Een redelijk goed weekend voor DJR Shell V Power Racing maar het kan beter.

Eindelijk speelt het team van Betty Klimenko voor het eerst mee in “The Big League” Eerste in het rijders en teamkampioenschap. De vraag blijft of men bij Erebus tegen de powerhouses van Triple Eight,WAU, Tickford etc. tot het einde van het seizoen weerstand kan blijven bieden. De 24-jarige Brown pakte zijn eerste overwinning sinds Sydney 2021 en loofde de Camaro. “Ik beschikte over een bloedsnelle auto en vroeg mij af of ik niet te hard pushte ofwel wat behoudender moest gaan rijden. Voor mij een Brodie erg surrealistisch om de titelstrijd aan te voeren” Wat we van de Supercars dit weekend leerden is dat SVG en Brodie Kostecki de rest van de racewereld een lesje van keihard echt racen gaven en elkaar na afloop zowat in de armen vielen zo hadden ze ervan genoten.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet