Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: Pole voor Grosjean op Barber Motorsports Park. VeeKay kwalificeert zich als negende.

Weer een sterk optreden van Romain Grosjean in de kwalificaties. Op Barber Motorsports Park veroverde de Andretti Autosport-coureur met een tijd van 1.05.682 zijn tweede seizoenspole. Overigens is Grosjean in de geschiedenis van Barber Motorsports Park de achtste verschillende polesitter. CGR-coureur Alex Palou kwalificeerde zich als tweede voor de eerste startrij. De Spanjaard werd met 0.0734 secs. in de allerlaatste run verslagen. Rinus VeeKay wist zich nipt in de Top 10 te kwalificeren maar miste helaas de Fast Six qualifying. De Nederlander hoopt morgen in Alabama zijn 50e jubileum start te maken.


2023 Grosjean
Derde Indycarpole voor Romain Grosjean in zijn carriere.

Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: Indycar


Pole voor Grosjean op Barber Motorsports Park. VeeKay kwalificeert zich als negende
Rinus VeeKay kwalificeerde zijn ECR Dallara Chevrolet nipt in de Top 10 op Barber Motorsports Park terwijl Andretti Autosport-coureur Romain Grosjean de pole pakte. Hoewel het seizoen nog maar amper begonnen is, lijkt het erop dat de Zwitserse Fransman ofwel de Franse Zwitser nu al voor 2024 bij Andretti Autosport bijgetekend schijnt te hebben. Ofwel is dichtbij een deal voor volgend seizoen. Die geruchten werden in ieder geval voor vandaag met een tweede seizoenspole beantwoord. VeeKay kwalificeerde zich ondanks twee incidentjes in de Fast 12 als negende en zal morgen op deze positie van start gaan.

Zo verliepen de sessies
Fast Six

Slechts zes minuten voor de Fast Six waarin iedereen op de Rode Compound stond. Grosjean opende de sessie met een 1.06.0289. In de slotfase ging de strijd om de pole duidelijk tussen Grosjean. O´Ward en Lundgaard. In de slotfase ging vrijwel iedereen voor nog een laatste flyer naar binnen. Uiteindelijk was het Romain Grosjean die op Barber Motorsports Park zijn tweede seizoenspole pakte. Alex Palou kwalificeerde zich als tweede gevolgd door Pato O´Ward.

Kwalificatie Groep 1
Alle deelnemers op de harde compound. Dixon, Ericsson, Rossi, Castroneves gaven aanvankelijk de toon aan. Vrijwel iedereen bleef daarop. Newgarden zette de trend met een tijd van 1.05.8743. Met nog een halve minuut te gaan maakte VeeKay de jump naar P2 maar zijn tijd bleef echter niet lang staan. Rossi, Kirkwood en Dixon gingen er direct overheen. Newgarden, Grosjean, Rossi, Kirkwood, Dixon, VeeKay kwalificeerden zich voor de Fast 12. Marc Ericsson miste voor de eerste maal dit seizoen de sprong naar de Fast 12 niet. Bij ECR probeerde men dezelfde set-up als vorig jaar maar moest men tijdens de trainingen toch wel wat aanpassingen aanbrengen. Maar het werkte niet helemaal.

2023 VeeKay
Negende tijd voor VeeKay, Een negende plek betekent een goed uitgangspunt voor zijn 50e Indycar start. 

Kwalificatie Groep 2
Ook hier begon iedereen op harde compound aan de sessie. Met een tijd van 1.09.1619 opende Alex Palou de sessie. Conor Daly en Devlin DeFranceso waren in het begin snel met tijden in de 1.06.range. Met amper nog 5 minuten te gaan ging vrijwel iedereen naar binnen en prijkte Scott McLaughlin met 1.06.2689 bovenaan de lijst. Vrijwel iedereen wisselde daarna naar de Rode Compound. McLaughlin wist zijn tijd lang vast te houden. Kort voor het einde van de sessie liet Ganassi-coureur Alex Palou een 1.06.5871 noteren. Palou, O´Ward, McLaughlin, Lundgaard, Rosenqvist, Power wisten zich hier voor de Fast 12 te kwalificeren. Voor Andretti Autosport-coureur Colton Herta wederom een teleurstelling. Voor hem zat er niet meer dan een 14e startplek voor morgen in.

Fast 12

Alleen Scott Dixon begon op de rode compound terwijl VeeKay en Power aan het begin van de sessie bijna contact maakten. Er is bestaat een gentlemen´s agreement dat er in de eerste ronde niet ingehaald wordt. VeeKay leek dit even te schenden waardoor hij door Power ``even op zijn plek gezet werd. Niet erg verrassend dat Dixon op de rode compound met een tijd van 1.06.3498 de snelste man bleef. Voor het incident tussen VeeKay en Will Power werd door de wedstrijdleiding geen verdere actie ondernomen. Maar de 1.06.22 was niet goed genoeg. Helaas gingen zowel VeeKay en Power er aan het slot van de sessie op twee verschillende baangedeeltes vanaf. Grosjean, O´Ward, Mclaughlin, Palou, Lundgaard en Dixon gingen door naar de Fast Six.


Kwalificaite Barber Motorsports Park
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet