Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Toyota-rijders Conway, López en Kobayashi winnen TotalEnergies 6H of Spa (lang)

2023 SPA 033
Start op een na regen nog vochtige baan met de uiteindelijk winnende nummer 7-Toyota op slicks tussen de Ferrari*s op regenbanden

Toyota bezette de eerste twee plaatsen in de TotalEnergies 6 Hours of Spa, de derde seizoensronde van het FIA WEC en de laatste race in de aanloop naar de 24 Uur van Le Mans. In een race bij wisselende weersomstandigheden en met veel incidenten werden Kamui Kobayashi, Mike Conway en José María López in de nummer 7-Toyota als eerste afgevlagd, gevolgd door de nummer 8-auto van Sébastien Buemi, Brendon Hartley en Ryo Hirakawa. Ook een tijdstraf van vijf seconden vanwege "track limits" bracht de zege van Conway, Kobayashi en López niet meer in gevaar. In LMP2 won de nummer 41-WRT-Oreca van Rui Andrade, Robert Kubica en Louis Delétraz. In GTE-Am zegevierde de nummer 83-Richard Mille-Ferrari met Alessio Rovera, Lilou Wadoux en Luis Pérez Companc.

Tekst: René de Boer (vanuit Francorchamps, Twitter: @renedeboer)
Foto’s: Prescott Motorsport/Rick Kiewiet

De race startte vanwege het weer na twee formatieronden bij lichte regen, nadat er in de loop van de ochtend meerdere regenbuien gevallen waren. Ferrari koos voor regenbanden op de beide hypercars en was daarmee in eerste instantie in het voordeel, maar naarmate de baan opdroogde bleek Toyota met slicks toch de juiste keuze gemaakt te hebben. Al snel was er de eerste safety-car vanwege de gestrande Claudio Schiavoni in de Iron Lynx-Porsche, die in Les Combes van de baan was geraakt, nadat hij ook tijdens de formatieronde (!) al een keer gespind was. Christian Ried in de Proton-Porsche maakte het zelfs nog bonter, die spinde tijdens de formatieronden twee keer. De eerste uitvaller was de Vector-Oreca in LMP2, waarmee Gabriel Aubry na 15 ronden strandde vanwege een losgeraakt wiel.

2023 SPA 034
De nummer 3-Cadillac waarmee Renger van der Zande in het tweede uur uitviel

Renger van der Zande crashte in het tweede uur op de Raidillon en zorgde daarmee opnieuw voor een interventie van de safety-car. Zoals eerder gemeld kon hij ongedeerd uitstappen. De volgende hypercar (LMDh) die strandde, was de nummer 6-Porsche, die lange tijd in de top drie reed, maar met Laurens Vanthoor als rijder uitviel door een technisch probleem. In het derde uur viel ook Jacques Villeneuve met de ByKolles-Vanwall uit als gevolg van een botsing met Francesco Castellacci in de nummer 54-AF Corse-Ferrari. De nummer 50-Ferrari-hypcercar raakte met Antonio Fuoco aan het stuur in de muur op het rechte stuk naar beneden vanuit La Source, doordat de Italiaan net na een pitstop op koude banden de controle over de auto verloren was, wat weer tot discussie over het sinds dit jaar geldende verbod op bandenwarmers in het FIA WEC voerde. Eerder was ook Esteban Guerrieri in de Vanwall op vrijwel hetzelfde punt op koude banden al een keer in de rondte gegaan.

2023 SPA 035
De uiteindelijk winnende nummer 7-Toyota van Conway, Kobayashi en López

De Toyota’s bleven grotendeels uit de problemen en eindigden zo op de eerste en tweede plaats. De manier waarop Kobayashi in het laatste uur in de uiteindelijk als eerste afgevlagde nummer 7 merkgenoot Brendon Hartley in de nummer 8 passeerde, zorgde echter voor nogal wat gefronste wenkbrauwen, want daarvoor ging de Japanner duidelijk buiten de afgrenzing van de baan, iets wat in WEC en de Porsche Cups het hele weekeinde een voortdurende ergernis was. UIteindelijk liet de wedstrijdleiding het bij een tijdstraf van vijf seconden. Aan de finish bedroeg het verschil tussen de nummer 7 van Kobayashi, Conway en López en de nummer 8 van Buemi, Hartley en Hirakawa 16,637 seconden, waarvan dus 11,637 seconden over bleef. De resterende Ferrari, de nummer 51 van Alessandro Pier Guidi, James Calado en Antonio Giovinazzi, eindigde als derde, op iets meer dan 2,8 seconden gevolgd door de resterende Porsche van Dane Cameron, Michael Christensen en Fred Makowiecki. Cadillac eindigde met Earl Bamber, Alex Lynn en Richard Westbrook op de vijfde plaats, voor de dit weekeinde debuterende Hertz Team Jota-Porsche van António Félix da Costa, Will Stevens en Yifei Ye. De Peugeots kenden wederom problemen: de best geklasseerde 9X8 was die van Paul Di Resta, Mikkel Jensen en Jean-Eric Vergne als 13e algemeen en als zevende in de klasse op 2 ronden.


2023 SPA 038
Het Belgische WRT scoorde een thuiszege in LMP2 dankzij Andrade, Kubica en Delétraz

Voor – talrijk aanwezig – eigen publiek won het Belgische team WRT van Vincent Vosse de LMP2-klasse met rijders Rui Andrade, Robert Kubica en Louis Delézraz in de nummer 41-Oreca. Het team nam bij de laatste pitstops de leiding van de nummer 23-United Autosports-Oreca van Josh Pierson, Tom Blomqvist en Oliver Jarvis, die op zes seconden als tweede eindigden. De Inter Europol-Oreca van Jan Smiechowski, Fabio Scherer en Albert Costa eindigde als derde.

2023 SPA 037
Bent Viscaal en teamgenoten grepen net naast het podium

Het Prema-trio Filip Ugran, Bent Viscaal en Andrea Caldarelli greep als vierde in de klasse net naast het podium. Robin Frijns en zijn WRT-teamgenoten Sean Gelael en Ferdinand Habsburg eindigden met een minimaal verschil van 0,6 seconden op de andere United Autosports-Oreca van François Lubin, Phil Hanson en Filipe Albuquerque als twaalfde algemeen en als zesde in de klasse.

2023 SPA 039
GTE-Am-winst voor de Richard Mille-AF Corse-Ferrari

In GTE-Am ging de overwinning naar Luis Perez Companc, Lilou Wadoux en Alessio Rovera in de Richard Mille-AF Corse-Ferrari 488, op 18,6 seconden gevolgd door de Corvette van Ben Keating, Nicky Catsburg en Nico Varrone, die daarmee na de overwinningen in Sebring en Portimão en ondanks 45 kilo extra aan boord hun derde achtereenvolgende podiumplaats behaalden. Daarmee vergrootten ze ook hun voorsprong als leiders in de tussenstand van het kampioenschap. De derde plaats in de klasse was voor de van pole gestarte Aston Martin van ORT by TF (Al Harthy/Dinan/Eastwood).

230429 WEC Race GTEAm Finish
Close-finish in GTE-Am met de Corvette van Keating/Catsburg/Varrone nipt als tweede voor de ORT by TF-Aston Martin

 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet