Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Kobayashi zet nummer 7-Toyota op pole voor 6H Spa-Francorchamps

230428 WEC quali Toyota pole
De nummer 7-Toyota start morgen om 12.45 uur vanaf de pole-position voor de WEC-race van Spa-Francorchamps

Weliswaar was Antonio Giovinazzi in de nummer 51-Ferrari (Pier Guidi/Calado/Giovinazzi) sneller, maar de rondetijd van de Italiaan werd geschrapt vanwege de vermaledijde “track limits”. Daarmee staat in Spa de nummer 7-Toyota (Conway/Kobayashi/López) op pole-position voor de derde WEC-race van het seizoen dankzij een tijd van 2:00,812 minuten, gereden door Kobayashi. De beide Ferrari’s starten als tweede en derde, met voordeel voor de nummer 50 (Fuoco/Molina/Nielsen), gevolgd door de beide Cadillacs. In LMP2 was Tom Blomqvist in de nummer 23-United Autosports-Oreca (Pierson/Blomqvist/Jarvis) het snelst, de ORT by TF-Aston Martin (Al Harthy/Dinan/Eastwood) behaalde in handen van Ahmad Al Harthy de pole-position in de GTE-Am-klasse. De zes-uursrace, te zien via Eurosport en Videoland, start morgen om 12.45 uur.


Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto’s: Prescott Motorsport/Rick Kiewiet)

De hypercar-kwalificatie werd al na twee minuten met de rode vlag onderbroken, nadat Brendon Hartley met de nummer 8-Toyota (Buemi/Hartley/Hirakawa) aan de rechterkant (vanuit rijdersperspectief) op de Raidillon in de bandenstapels was beland. Het incident zag er wat merkwaardig uit en het was onduidelijk of er sprake was van een technisch defect of dat Hartley zelf de controle verloren had. Ook voor de Ferrari’s verliep de sessie niet zonder problemen: Giovinazzi ging in La Source in de rondte en stond bijna een minuut voordat hij weer kon wegrijden en Molina kon maar net een crash bij de Courbe Paul Frère te voorkomen. Vervolgens perste Giovinazzi er echter een prachtige ronde uit, die hem met een tijd van 2:00,777 minuten de voorlopige pole-position opleverde, totdat de wedstrijdleiding ingreep en de tijd alsnog schrapte. Daarmee ging de pole naar Kamui Kobayashi in de Toyota, Ferrari moest genoegen nemen met de tweede en derde startplaats, gevolgd door de beide Cadillacs met Earl Bamber in de nummer 2 (Bamber/Lynn/Westbrook) en Sébastien Bourdais in de nummer 3 (Bourdais/Van der Zande/Aitken), weer hersteld na een brand in het motorcompartiment tijdens de tweede vrije training van gisteren.

230428 WEC quali Cadillac
De Cadillac met Renger van der Zande was na een brand gisteren weer volledig gerepareerd

Kévin Estre was de snelste Porsche-rijder in de nummer 6 (Estre/Lotterer/Vanthoor) op de zesde plaats, net voor Will Stevens in de gloednieuwe Jota-Porsche (Félix da Costa/Stevens/Ye) en de Glickenhaus (Dumas/Pla/Mailleux) in handen van Olivier Pla. Pas daarachter volgde Jean-Eric Vergne in de snelste van de beide Peugeots, de nummer 93 (Di Resta/Jensen/Vergne), terwijl Fred Makowiecki in de nummer 5-Porsche (Cameron/Christensen/Makowiecki) de top tien completeerde.

230428 WEC quali LMP2 pole
LMP2-pole voor Tom Blomqvist in de nummer 23-United-Oreca

In LMP2 behaalde Tom Blomqvist met 2:05,979 minuten in de nummer 23-United Autosports-Oreca de beste startplaats. Dat was dit jaar al de tweede pole-position voor het Anglo-Amerikaanse team, dat ook in Sebring vooraan stond, toen echter in handen van Oliver Jarvis. Achter Blomqvist, die tijdens het meest recente WEC-evenement in Portimão afwezig was omdat hij tijdens hetzelfde weekeinde op Long Beach in IMSA racete, eindigde Louis Delétraz met de nummer 41-WRT-Oreca (Andrade/Kubica/Delétraz) als tweede, gevolgd door Daniil Kvyat in de snelste van de beide Prema-auto’s (Pin/Bortolotti/Kvyat).

230428 WEC quali Frijns
Vierde tijd voor Robin Frijns id de nummer 31-WRT-Oreca

Robin Frijns nam de kwalificatie in de nummer 31-WRT-Oreca (Gelael/Habsburg/Frijns) voor zijn rekening en eindigde als vierde. Bent Viscaal kwalificeerde de nummer 9-Prema-Oreca (Ugran/Viscaal/Caldarelli) als zesde, op slechts zes tienden van pole.

230428 WEC quali Viscaal
Op een opdrogende baan reed Bent Viscaal naar de zesde tijd in LMP2

Een crash van PJ Hyett in de AO-Porsche (Hyett/Jeanette/Cairoli) op de Raidillon zorgde al snel voor een rode vlag in de GTE-Am-kwalificatie. Hyett kon ongedeerd uitstappen, maar het moet gezegd dat de Amerikaan de laatste tijd wel een beetje vaak crasht. Nadat de sessie was hervat, reed Al Harthy in de nummer 25-ORT by TF-Aston Martin naar de snelste tijd, voor lokale rijdster Sarah Bovy in de nummer 85-Iron Dames-Porsche (Bovy/Gatting/Frey). Ryan Hardwick reed de nummer 88-Proton-Porsche (Hardwick/Robichon/Tincknell) naar de derde tijd, terwijl Ben Keating de nummer 33-Corvette (Keating/Varrone/Catsburg) ondanks 45 kilo extra succesgewicht nog als vierde kwalificeerde.

230428 WEC quali GTE pole
GTE-pole voor Al Harthy in de ORT by TF-Aston Martin

230428 WEC quali Catsburg
Ben Keating kwalificeerde de Corvette, waarmee ook Nicky Catsburg rijdt, ondanks succesgewicht als vierde

230428 WEC pitwalk

Al flinke drukte tijdens de pitwalk op vrijdagmiddag

230428 WEC Corvette autograph
Corvette-coureurs Keating, Catsburg en Varrone (vlnr) tijdens de handtekeningsessie

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet