Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

GT World Challenge Europe: BMW oppermachtig in seizoensopener op Monza, klassezege voor Hezemans

230423 Start
Eng en de uiterst populaire Rossi leidden een veld van bijna zestig supercars door de Variante del Rettifilo

Met een indrukwekkend veld van 55 GT3-auto’s ging afgelopen zondag een nieuw seizoen van de Fanatec GT World Challenge Europe powered by AWS van start met de Endurance Cup-wedstrijd op Autodromo Nazionale Monza. Philipp Eng, Marco Wittmann en Nick Yelloly leidden van start tot finish en Dan Harper, Max Hesse en Neil Verhagen wisten er een één-twee-resultaat van te maken voor BMW-team ROWE Racing. Loris Hezemans (Comtoyou Racing) is na zijn NASCAR-avontuur teruggekeerd in de GT-racerij en pakte meteen een eerste overwinning in de Silver Cup naast Sam Dejonghe en Finlay Hutchison. Ook Kay van Berlo (GRT Grasser Racing Team), Indy Dontje (Winward Racing) en Jop Rappange (Dinamic GT Huber Racing) kwamen in actie.


Tekst: Vincent Bruins (Twitter: @VincentJBruins)
Foto's: SRO


Eng ving de race van drie uur aan vanaf pole position met niemand minder dan Valentino Rossi (Team WRT) naast hem op de voorste rij. Maro Engel (Mercedes-AMG Team Al Manar) maakte zes plaatsen goed en lag derde na de Variante del Rettifilo. Achterin het veld ging het goed fout voor Florian Scholze (GetSpeed) die de Ferrari 488 van Samantha Tan (ST Racing with Rinaldi) uitschakelde in een poging Adam Balon (Barwell Motorsport) te ontwijken. Na de eerste Safety Car-periode crashte Lorenzo Patrese (Tresor Attempto Racing) tegen Van Berlo in het gevecht om de leiding in de Silver Cup en ze namen de Lamborghini van Rolf Ineichen (Iron Lynx) mee. Alle drie vielen uit en wederom werd de race geneutraliseerd. Hutchison nam de eerste plek over in de Silver Cup. Bij de herstart werd Rossi ingehaald door Engel en moest Frédéric Vervisch (Comtoyou Racing) die zesde lag, opgeven met een gebroken ophanging. Niki Leutwiler (Car Collection Motorsport) kwam op hoge snelheid in de vangrail terecht, net nadat de Porsche-coureur de leiding in de Pro-Am Cup was kwijtgeraakt aan Stefano Comandini (BMW Italia Ceccato Racing).

230423 VanBerloHitesSchmid
Kay van Berlo die inval voor broer Glenn vanwege de European Le Mans Series-race in Spanje, werd helaas al vroeg in de wedstrijd vanuit de leidende positie uitgeschakeld

Net voor de eerste geplande pit stops ging Rossi te wijd door de Variante del Rettifilo en zijn BMW ging in anti-stall. De negenvoudig wereldkampioen op twee wielen viel terug van P3 en P14. Augusto Farfus nam het stuur over, maar toen ging het van kwaad tot erger. De Braziliaan liep een lekke band op en viel uit. De Al Manar-Mercedes-AMG maakte een slechte pit stop mee en nadat Engels teamgenoot Fabian Schiller achterop Dennis Marschall (Tresor Orange1) was gereden, zou ook de renstal uit Oman niet aan de finish komen. Timur Boguslavskiy (Akkodis ASP Team) verspilde ondertussen een puntenfinish door op Christopher Mies (Saintéloc Junior Team) in te sturen met een klapband tot gevolg. Een gebroken ophanging gooide vervolgens roet in het eten bij K-PAX Racing, terwijl de Lamborghini van Marco Mapelli, Sandy Mitchell en Franck Perera in de top vijf reed. Dries Vanthoor (Team WRT) verloor de tweede positie vanwege een lekke band in de slotfase van de race en viel samen met Sheldon van der Linde en Charles Weerts terug naar de zesde plaats.

230423 EngWittmannYelloly
ROWE Racing reed met de nummer-98-BMW M4 GT3 onbedreigd naar de overwinning op de Temple of Speed

Eng, Wittmann en Yelloly bleven uit de problemen en wonnen voor teamgenoten Harper, Hesse en Verhagen. De Iron Lynx-Lamborghini van Mirko Bortolotti, Andrea Caldarelli en Jordan Pepper maakten het podium af voor Simon Gachet, Mies en Patric Niederhauser. Mattia Drudi, Ricardo Feller en Marshall kwamen als vijfde over de streep. Nicolas Baert, Max Hofer en Maxime Soulet (Comtoyou Racing) versloegen de McLaren van Charlie Fagg, Sam De Haan en Dean Macdonald (Optimum Motorsport) en de BMW van Niklas Krütten, Jean-Baptiste Simmenauer en Calan Williams (Team WRT) in de Gold Cup. Dontje werd samen met Philip Ellis en Russell Ward vierde. Er was meer succes voor het Belgische Comtoyou Racing, want ze wonnen ook in de Silver Cup met Dejonghe, Hezemans en Hutchison. Magnus Gustavsen, Alexey Nesov en Ezequiel Pérez Companc werden tweede voor Madpanda Motorsport. Ricky Capo, Fabrizio Crestani en Sam Neary (GRT Grasser Racing Team) verdienden het laatste plekje op het podium in hun klasse. Rappange werd als vijfde in de Silver Cup geklasseerd samen met Daniele Di Amato en Tanart Sathienthirakul.

230422 DejongheHezemansHutchison
Hezemans zorgde voor het Nederlandse succes in de seizoensopener van het Europese GT World Challenge-kampioenschap

Pure Rxcing, het Porsche-team uit Litouwen, pakte de leiding in de Bronze Cup bij de laatste geplande pit stops en bouwde vervolgens een flinke voorsprong op. Klaus Bachler, Alex Malykhin en Joel Sturm zegevierden voor de McLaren van Eddie Cheever III, Chris Froggatt en Jonathan Hui (SKY – Tempesta Racing). Sebastien Baud, Hubert Haupt en Arjun Maini (Haupt Racing Team) kwamen als beste uit een titanenstrijd en versloegen Henrique Chaves, Louis Prette en Miguel Ramos (Garage 59) en Andreas Buchardt, James Kell en Thomas Neubauer (Walkenhorst Motorsport) voor de derde positie in hun klasse. BMW Italia Ceccato Racing leek in hun enige geplande GT World Challenge-race voor dit seizoen op jacht te gaan naar de overwinning in de Pro-Am Cup, totdat Francesco Guerra in de slotfase in de rondte werd getikt door Andrea Bertolini (AF Corse). Dennis Lind maakte daar vol gebruik van en pakte de klassezege samen met Balon en Rob Collard. Achter Marco Cassarà, Comadini en Guerra werden Lance Bergstein, Andrzej Lewandowski en Aaron Walker (GetSpeed) derde, ondanks een momentje waarop de brandblusser in de auto afging.

230421 BachlerMalykhinSturm
Debuterend team Pure Rxcing krijgt technische steun van Herberth Motorsport en dat levert de overwinning in de Bronze Cup op

UITSLAG RACE

De volgende ronde van de Fanatec GT World Challenge Europe powered by AWS is de Sprint Cup-seizoensopener op Brands Hatch op 13 en 14 mei. De Endurance Cup gaat op 3 juni verder met de 1000 kilometer van Paul Ricard. Daartussen worden nog de officiële testdagen voor de CrowdStrike 24 Hours of Spa gehouden.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet