Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

GT4: Herremans en Rappange op podium in incidentrijke seizoensopener op Monza

230422 Start
Lariche aan de leiding bij de start van de wedstrijd op de late zaterdagmiddag

De GT4 European Series opende afgelopen weekend een nieuw seizoen met twee races van ieder uur op Autodromo Nazionale Monza. Maar liefst 51 auto’s stonden ingeschreven, al ging dat aantal voor de races terug naar 49 na flinke crashes in de vrije training en de kwalificatie voor de beide Porsches van W&S Motorsport. Robert Consani en Benjamin Lariche (Team Speedcar) wonnen Race 1 vanaf pole position, maar het Audi-duo moest er wel hard voor vechten. Gabriele Piana en Michael Schrey (Hofor Racing by Bonk Motorsport) domineerden Race 2 en kwamen in hun BMW als eerste over de streep voor de Chevrolet Camaro van Kenny Herremans en Dante Rappange (V8 Racing).

Tekst: Vincent Bruins (Twitter: @VincentJBruins)
Foto's: SRO

Op wonderbaarlijke wijze kwam het enorme GT4-veld zonder schade door de openingsronde op de zaterdag, maar bij aanvang van de tweede ronde schakelde Lonni Martins (Team Fullmotorsport) Audi-collega Anthony Beltoise (Saintéloc Junior Team) uit. Na een aantal minuten vielen Romain Monti (Armada Racing) en de gloednieuwe McLaren Artura van Jack Mitchell (Elite Motorsport) stil. Dat zorgde voor een Full Course Yellow en middenin de gevechten werd er even niet goed op de gele vlaggen gelet. Alex Denning (Newbridge Motorsport) en Lorenz Stegmann (TSR Team Spirit Racing) klapten op hoge snelheid op elkaar en ook Lluc Ibañez (NM Racing Team) raakte erbij betrokken. Omdat het ongeluk gebeurde op het nauwe rechte stuk tussen Lesmo 2 en Variante Ascari, besloot de wedstrijdleiding om de race stil te leggen door middel van rode vlaggen.

230423 PianaSchrey
Silver Cup-kampioenschapsleider Piana en Schrey op weg naar de zege op de zondag voor de rood-wit-zwarte Chevrolet Camaro van Herremans en Rappange

Na de herstart verloren Consani en Lariche tijdelijk de leiding tijdens de pit stops, maar de eerstgenoemde wist Alexandre Cougnaud (CSA Racing) uit te remmen bij de Variante del Rettifilo om die eerste plek weer terug te pakken. Tom Edgar (Borusan Otomotiv Motorsport) kwam in de slotfase goed naar voren en zette nog de aanval in op Team Speedcar, maar het was tevergeefs. Consani en Lariche wonnen dus voor Berkay Besler en Edgar. Piana en Schrey maakten het Silver Cup-podium af, toen ook zij voorbij de CSA Racing-Audi van Gaël Castelli en Cougnaud wisten te komen. Herremans en Rappange pakten het laatste podium in die klasse. Antoine Leclerc en Loïc Villiger (Code Racing Development) kwamen als eerste van de Pro-Am Cup-deelnemers over de streep, maar werden bestraft na een incident met de Xwift Racing Events-Toyota. Grégory Guilvert en Christophe Hamon (Saintéloc Junior Team) kregen de Pro-Am-zege in handen voor de Allied-Racing-Porsche van Oskar Kristensen en Jordan Wallace. Julien Piguet en Alban Varutti (AVR-AVVATAR) passeerden Alain Ferté en Laurent Hurgon (Autosport GP) in de slotfase voor de overwinning in de Am-klasse.

230422 GuilvertHamon
Guilvert en Hamon zijn nu niet alleen de Pro-Am-kampioenschapsleiders in Frans GT4, maar ook in Europees GT4

UITSLAG RACE 1

Piana en Schrey waren oppermachtig in de zondagsrace en wonnen met een voorsprong van bijna acht seconden. Consani en Lariche zagen een kans om het gevecht met hun aan te gaan bij de start al in rook opgaan, toen ze werden geraakt door Pavel Lefterov (Overdrive Racing) in de eerste chicane. Rappange haalde diezelfde Lefterov in om de tweede positie te pakken en hij zou die samen met Herremans behouden. De Nederlandse debutant Nathan Schaap, uitkomend in een Porsche van Allied-Racing, maakte een goede eerste indruk door als vierde over de streep te komen samen met Alexander Hartvig achter Besler en Edgar. Leclerc en Villiger mochten ditmaal wel hun zege in de Pro-Am-klasse behouden voor Guilvert en Hamon, en de NM Racing Team-Mercedes-AMG van Jakub Knoll en Filip Vava-Atanackovic. Een opgeblazen Audi-V10 van Fabien Boeri en Hugo Roch (Team Speedcar) en een spin van Massimiliano Tresoldi (W&D Racing Team) opende wederom de deur voor Piguet en Varutti om te winnen in de Am-klasse voor Ferté en Hurgon.

230422 PiguetVarutti
Het debuut in de GT4 European Series van AVR-AVVATAR had niet beter kunnen aflopen voor het Franse team dat tweemaal won in de Am-klasse

UITSLAG RACE 2

De GT4 European Series staat op 3 en 4 juni weer in het voorprogramma van de Fanatec GT World Challenge Europe Endurance Cup powered by AWS op Circuit Paul Ricard in Le Castellet.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet