Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula E

Formule E: Drugovich sluit Formule E-rookietest in Berlijn als snelste af

Rookie drivers group photograph Berlin
Groepsfoto van de rijders bij de rookietest van de Formule E in Berlijn


In aansluiting op het raceweekeinde op het complex van het voormalige vliegveld Tempelhof in Berlijn stond er op maandag voor de teams nog een rookietest op het programma. Voor het eerst in drie jaar kregen rijders zonder noemenswaardige ervaring in de serie de gelegenheid om een indruk te krijgen van de Formule E. Snelste man was Felipe Drugovich, die vorig jaar met MP Motorsport de Formule 2-titel won. Hij mocht testen voor het Maserati MSG-team en kwam daarbij tot een tijd van 1:05,509 minuten. Dat hij daarmee zelfs sneller was dan de pole-tijd van Buemi op zaterdag was vooral te danken aan het feit dat de baan vandaag na twee racedagen aanmerkelijk meer grip bood.Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: FIA Formule EEr waren strikte eisen over hoeveel Formule E-ervaring de deelnemers aan de rookietest mochten hebben, en dat leidde tot een aantal verrassende namen. Zo behoorden oud-Formule 1-rijders Will Stevens, Jack Aitken en Daniil Kvyat tot het deelnemersveld, maar ook rijders als Sheldon van der Linde en Mikkel Azcona, die we tot dusver eigenlijk alleen maar uit toerwagens of GT’s kennen. Daarnaast waren er ook een paar echte juniortalenten, onder wie MP-Formule 3-rijder Jonny Edgar, F3-kampioen Victor Martins en de Duitser Tim Tramnitz, die afgelopen weekeinde nog Formula Regional op Imola reed en direct van daar uit naar Berlijn kwam.


De productiefste rijders waren Ferrari F1-testcoureur Robert Shwartzman en Jehan Deruvala, respectievelijk testend voor DS Penske en Mahindra, die in de optelling van de ochtend- en de middagsessie elk in totaal 112 ronden aflegden. Jonny Edgar reed alleen in de middag en kwam niet verder dan elf ronden.


DTM-kampioen Sheldon van der Linde, die voor Jaguar testte, raakte in de middagsessie in de vijfde bocht van de baan, waarbij de frontpartij van de auto beschadigd raakte, maar naar verluidt bleef de schade relatief beperkt.Achter snelste man Drugovich volgden Victor Martins (Nissan), Zane Maloney (Andretti), Luca Ghiotto (Nissan), Sheldon van der Linde (Jaguar), Jehan Deruvala (Mahindra), Robert Shwartzman (DS Penske), Like Browning (McLaren), David Beckmann (Porsce) en Daniil Kvyat (NIO).


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet