Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
VLN

24h Nürburgring: Nicky Catsburg schrijft historie in 24h Qualifiers met eerste zege Ferrari 296 GT3, klassezeges Beitske Visser (2x) en Piet-Jan Ooms

Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS - 1. Event, Monza 2023 - Foto: Gruppe C Photography
Nicky Catsburg stormde met de Frikadelli-Ferrari bij de start naar voren en won samen met zijn teamgenoten de 4-uursrace


Nicky Catsburg heeft historie geschreven door samen met zijn teamgenoten Felipe Fernandez Laser en Earl Bamber voor de eerste overwinning van de dit jaar nieuwe Ferrari 296 GT3 te zorgen. In de door Rinaldi Racing gerunde Frikadelli-Ferrari won het trio de tweede wedstrijd van de zogeheten “ADAC 24h Nürburgring Qualifiers”, een vier-uurswedstrijd op de Nordschleife en het Grand Prix-circuit op zondagmiddag. De overwinning in de eerste race, een twee-uurswedstrijd op zaterdagavond, ging naar de beide GetSpeed-Mercedes-rijders Adam Christodoulou en Daniel Juncadella.Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto’s: 24h Media/Gruppe CNicky Catsburg verklaarde na afloop: “Super leuk, de eerste overwinning is voor de Ferrari 296. Het was voor ons eigenlijk boven verwachting goed. We zijn nog steeds volop bezig om de auto te leren kennen, de techniek goed te begrijpen en alle systemen zoals ABS en traction control. Toch ging het ging eigenlijk hartstikke goed, al in de kwalificatie: de auto voelde goed aan, de balans was oké en toen reden we ineens aan de leiding in de race, en daar bleven we ook de hele tijd!  Ik heb het gevoel dat iedereen relatief rustig reed in vergelijking met de andere races, maar wij reden absoluut voluit. Ook voor Frikadelli is het natuurlijk prachtig dat we weer een keer hebben kunnen winnen, maar de focus moet blijven op de 24-uursrace, dat is het grote doel.”


230423 24h Nbr Qualifier Zaterdagstart
Start op zaterdagavond onder moeilijke omstandighedenOp zaterdag was de GetSpeed-Mercedes met Christodoulou en Juncadella al in de kwalificatie sterk: het duo behaalde de pole-position, nipt voor de Schnutzelalm-Mercedes met Colin Caresani, Kenneth Heyer, Luca-Sandro Trefz en Marcel Marchewicz. Aanvankelijk bepaalde Juncadella ook in de race het tempo, maar naderhand werd vastgesteld dat hij bij de start te vroeg vertrok, wat hem op een 30-seconden-straf kwam te staan. Niettemin kon uiteindelijk Chrstodoulou de GetSpeed-Mercedes na 13 ronden onder wisselende omstandigheden als winnaar over de finish rijden. De “Grello”-Porsche van Manthey Racing eindigde met Michael Christensen, Kévin Estre en Fred Makowiecki op de tweede plaats, gevolgd door de Porsche van Lionspeed by Car Collection van Matt Campbell, Mathieu Jaminet, Patrick Kolb en Patrick Pilet. Klassesucces was er voor Beitske Visser, die samen met de Liechtensteinse Fabienne Wohlwend in de Giti Tire Motorsport-BMW M4 de GT4-turbo-klasse won. Ook Piet-Jan Ooms uit Zwaag had een klasse-overwinning te vieren: hij eindigde met zijn teamgenoten in een BMW 330i van het Duitse team Sorg Rennsport bovenaan in de klasse VT2 voor achterwielaangedreven auto’s. Yelmer Buurman, die in de Konrad-Lamborghini in de GT3-klasse (SP9) reed, eindigde samen met zijn teamgenoten als 14e in de klasse.


Ook op zondag waren de omstandigheden wisselend. De eerste startrij was in handen van Porsche met de Falken-911 van Joel Eriksson en Nico Menzel op pole voor de Lionspeed-Porsche van Campbell, Jaminet, Kolb en Pilet en de ABT-Lamborghini van Kelvin van der Linde en Ferdinand Stuck. De Frikadelli-Ferrari startte als vierde, maar startrijder Nicky Catsburg wist al direct de leiding te veroveren en bouwde een aardige voorsprong op. Vervolgens hield Bamber de leiding vast, waarna Fernandez Laser het karwei kon afmaken. Op 1,935 seconden eindigde de GetSpeed-Mercedes van zaterdagswinnaars Christodoulou en Juncadella op de tweede plaats, gevolgd door de Falken-Porsche van Tim Heinemann en Martin Ragginger. Beitske Visser en Fabienne Wohlwend wonnen met de Giti Tire-BMW opnieuw de klasse SP8T, ditmaal bijgestaan door Nürburgring-specialiste Célia Martin. Het Schnitzelalm-team zette de nieuwe Mercedes-AMG GT2 in de SP-X-klasse in, onder andere met Colin Caresani, maar vanwege technische problemen viel het team voortijdig uit. Datzelfde gold voor de andere Nederlandse deelnemers, Piet-Jan Ooms en Yelmer Buurman, laatstgenoemde na een aanrijding van teamgenoot Axcil Jefferies in de beginfase.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet