Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
V8 Supercars

V8 Supercars: SVG verlengt meerjarig contract bij Triple Eight Red Bull Ampol Racing

Het team van Red Bull Ampol Racing kondigde vanochtend aan dat Shane van Gisbergen bij het team andermaal een meerjarig contract getekend heeft. De Nieuw Zeelander met Nederlandse wortels blijft ook de komende jaren de #97 Chevrolet Camaro bemannen.

2023 SVG Melbourne
SVG verlengde vanmorgen zijn contract met het powerhouse van Triple Eight Engineering. Slecht nieuws voor zijn tegenstanders dus. SVG heeft nog wel een paar buitenlandse wedstrijden zoals 24U Nürburgring op zijn verlanglijstje staan. Maar of dit ooit gaat lukken?

Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: Red Bull Ampol Racing


SVG verlengt meerjarig contract bij Triple Eight Red Bull Ampol Racing

In 2016 kwam Shane van Gisbergen voor de eerste maal voor het team van Triple Eight Engineering uit en won direct zijn eerste kampioenschap. In 2007 begon de toen 18-jarige Kiwi met Nederlandse wortels op Oran Park aan een geweldige Supercar-carriere waarin hij in 489 wedstrijden maar liefst 77 overwinningen en 46 poles behaalde. Recentelijk behaalde Shane tijdens de Melbourne 400 zijn 170e carriere podium waarmee hij zijn Triple Eight-teamgenoot en Supercar legende Craig Lowndes(169 podiums) en zijn huidige teambaas Jamie Whincup(237 podiums) wist te overtreffen.

Tijdens zijn dienstverband met het team van Triple Eight Engineering hielp SVG het team maar liefst aan vier kampioenschappen (2016, 2018, 2021 en 2022). Daarnaast won hij in 2017 en 2018 de Adelaide 500 alsmede de Supercars Endurance Cup in 2016 met de Fransman Alex Premat. Daarnaast won SVG de GP van Nieuw Zeeland in de Toyota Racing Series, nadat hij vanuit de pits gestart was, alsmede de 12U van Bathurst. Ook zijn teamgenoot Broc Feeney blijft van het team deel uitmaken.

Broc Feeney wins the VALO Adleadie 500, event 13 of the Repco Supercars Championship, Adelaide, South Australia, Australia. 4 Dec, 2022.
De prachtige jaren met Holden werden met vier kampioenschappen afgesloten.

Shane van Gisbergen: “Verlenging van het contract met het team van Red Bull Ampol Racing was voor mij een no-brainer en ik ben erg verheugd dat ik kan blijven. Bij dit moment ben ik nog nooit zo gelukkig geweest. Voor mij was het coolste moment die de beslissing ook nog eens echt versterkte dat het team mijn auto wist te repareren na mijn crash tijdens het AGP weekend (Melbourne 400). Iedereen bleef elkaar maar helpen om de #97 te repareren. Hoewel we de volgende oefende misten was het geweldig om weer naar buiten te gaan en de auto tijdens de kwalificatie nog eens op pole te zetten. Zien hoeveel dit voor iedereen betekende was wel een heel bijzonder moment en het was heel onwerkelijk om vervolgens ook nog eens te winnen. Op dit moment is het gewoon een fantastische teamomgeving met een geweldige crew waarmee ik graag samenwerk.

Het beste van deze sport is dat die altijd in ontwikkeling is. Al deze uitdagingen die wij met de nieuwe auto’s hebben gehad zullen met de komende updates bij de volgende evenementen hopelijk vanzelf gaan werken. Er valt altijd iets te leren om steeds beter te worden. Het zijn de uitdagingen die het fris houden. En ik geniet er met dit team van om deze uitdagingen te begrijpen en de auto’s nog beter te maken. Daar hou ik van. Ik wil het team, onze partners voor hun steun bedanken. Het is ontzettend “cool” om van Triple Eight deel uit te mogen maken. Ik kijk naar de toekomst uit.”

2023 Thrifty Newcastle 500, Event 1 of the Repco Supercars Championship, Newcastle Street Circuit, Newcastle, New South Wales, Australia. 10 Mar, 2023.
De eerste successen met de Camaro zijn al binnen.

Teambaas Jamie Whincup: “Het is altijd geweldig om de beste coureur in dit land besluit om zijn vertrouwen in het team van Triple Eight te behouden. Het is voor ons een enorme eer dat Shane voor ons heeft gekozen en besloten heeft de relatie voort te zetten. Wij zullen natuurlijk in hem blijven investeren. Niet alleen in hem maar ook in zijn crew, engineering en monteurs zodat we hem het beste equipment kunnen geven om in de sport competitief te blijven.Als team hebben we de beste coureurs in dit land nodig om onze vaardigheden te tonen. Uiteindelijk zijn we een “engineering company” en zijn we er trots op dat we de beste raceauto’s en componenten bouwen waarmee wij onszelf op het hoogste niveau kunnen vertegenwoordigen. Eén van die factoren is dat we iemand achter het stuur nodig hebben die ons op het hoogste niveau vertegenwoordigt en wij geloven dat Shane hiervoor de juiste persoon is.”

Wij prijzen onszelf bij Triple Eight gelukkig dat we winst kunnen maken en het team nog steeds kunnen verbeteren. Wij vinken zeker niets af. Als groep hebben we achter de schermen allemaal hard gewerkt om het traject dat we in de afgelopen 15 jaar hebben opgebouwd te behouden. En in sommige opzichten onderschrijft de contractverlenging met Shane zeker dit werk. Als de beste coureur in dit land met ons wil doorgaan betekent dit dat wij goed werk verricht hebben.

Voor mij is de hoogste prioriteit om over coureurs te beschikken die alles op het spel zetten en hun extreme vaardigheden laten zien. Iedereen die voor een Supercars-event een kaartje koopt of televisie kijkt ziet dat coureurs hun lichaam op het spel zetten, risico’s nemen om buitengewone dingen te doen en dit is nu exact wat SVG doet. Je moet altijd respect hebben voor de atleten in de arena op het veld of op de baan. Diegenen die werkelijk alles geven. De dag dat je dit niet meer respecteert is tevens ook de dag dat je de sport niet meer respecteert. Daar respecteren we hem voor. Week in week uit werkelijk alles geven.”

Broc Feeney wins the VALO Adleadie 500, event 13 of the Repco Supercars Championship, Adelaide, South Australia, Australia. 4 Dec, 2022.
Een vertrouwd beeld uit de afgelopen jaren.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet