Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Mazda MX-5 Cup

Mazda MX-5 Cup: Fotofinish brengt Jordy van der Eijk de overwinning

SAM JONGEJAN - Mazda MX-5 MV Motorsport / Mazda MX-5 Cup - Voorjaarsraces at CM.com circuit Zandvoort, Zandvoort, Nederland, April, 16, 2023, Photo: Rob Eric Blank

De Mazda MX-5 Cup maakte er weer een waar spektakel van. Close racen en vechten voor de overwinning tot de finishvlag. De verschillen waren weer minimaal. Was het vanochtend Sam Jongejan die de eerste winst voor zich opeiste, nu boekte Jordy van der Eijk zijn eerste overwinning, al was het verschil met zijn achtervolgers minimaal. Jongejan eindigde op 0.018 seconde als tweede voor derde podiumganger Marcel Dekker.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Sam Jongejan heeft zijn eerste overwinning binnen en dat zorgde vanochtend bij de MV Motorsport coureur voor de nodige emoties. “De ban is gebroken, eindelijk een overwinning nadat ik er al een tijdje dicht tegenaan zat, ik ga door op deze weg naar het kampioenschap”, vertelt de blije coureur voor de tweede wedstrijd die wordt gestart in de volgorde van de kwalificatie. Lorenzo van Riet start vanaf de poleposition met Laszlo van Houwelingen naast de snelle man uit Castricum. De tweede rij is ervoor Sam Jongejan en Marcel Dekker. Nu geen moeilijke bandenkeuzes maar gewoon slicks.

Voorjaarsraces at CM.com circuit Zandvoort, Zandvoort, Nederland, April, 16, 2023, Photo: Rob Eric Blank


Iedereen is goed weg. Van Riet op kop voor Van Houwelingen, Jongejan en Marcel Dekker. Dominique Kraan wint een plek ten koste van Jordy van der Eijk. Daan de Graaff spint in de Slotemakerbocht, maar raakt niets en kan verder. In de tweede ronde neemt Laszlo van Houwelingen brutaal de leiding over van Lorenzo van Riet en ook Sam Jongejan weet Van Riet te passeren. Filip Wojtowicz weet een plaats goed te maken en verwijst Jordy van der Eijk terug naar de zevende plaats. De verschillen tussen de eerste vier rijders zijn minimaal. Lorenzo van Riet verliest opnieuw een plaats, nu aan Marcel Dekker.

SAM JONGEJAN - Mazda MX-5 MV Motorsport / Mazda MX-5 Cup - LASZLO VAN HOUWELINGEN - Mazda MX-5 - MV Motorsport / Mazda MX-5 Cup -MARCEL DEKKER - Mazda MX-5 - Dekker Racing / Mazda MX-5 Cup - Voorjaarsraces at CM.com circuit Zandvoort, Zandvoort, Nederland, April, 16, 2023, Photo: Rob Eric Blank


Sam Jongejan heeft de smaak te pakken en verdringt Laszlo van Houwelingen vlak voor de Tarzanbocht naar de tweede plek. Het valt op dat de groep achter het strijdende drietal voorop de aansluiting weet te behouden en zelfs dichterbij komt. Dominique Kraan is in opmars en haalt Lorenzo van Riet in voor de vierde positie. Het is weer stuivertje wisselen om de koppositie en zo’n ouderwetse Mazda-race waarin de verschillen steeds kleiner worden en de groep in elkaar vouwt. De eerste zes binnen één seconde is weer een affiche voor deze altijd spannende merkencup.

MARCEL DEKKER - Mazda MX-5 - Dekker Racing / Mazda MX-5 Cup - Voorjaarsraces at CM.com circuit Zandvoort, Zandvoort, Nederland, April, 16, 2023, Photo: Rob Eric Blank


Laszlo van Houwelingen spint van de baan kort na Bocht tien maar kan zijn weg vervolgen op een elfde plaats. Marcel Dekker neemt in de negende ronde de koppositie over van Sam Jongejan. Lorenzo van Riet vecht zich weer terug naar de derde plaats en wordt gevolgd door Dominique Kraan en Jordy van der Eijk, die Filip Wojtowicz passeert voor de vijfde plaats.

Voorjaarsraces at CM.com circuit Zandvoort, Zandvoort, Nederland, April, 16, 2023, Photo: Rob Eric Blank


Elke ronde zijn er positiewijzigingen, het is bijna niet meer bij te houden zoveel wisselingen als er zijn in de kopgroep. Sam Jongejan neemt de eerste plaats weer over van Marcel Dekker, die even een momentje kent met Lorenzo van Riet, maar alles binnen de spelregels. Jordy van der Eijk verbetert zich naar de vierde positie om een ronde later Marcel Dekker en Kraan te passeren en is op weg naar koploper Jongejan. Ook Jongejan moet zich gewonnen geven en heeft geen verweer tegen Van der Eijk die met nog vijf minuten te gaan de kop pakt. Dominique Kraan gaat de strijd aan met Marcel Dekker voor de laatste podiumplaats.

De laatste ronde moet zoals gebruikelijk weer de definitieve volgorde bepalen. Jongejan zit heel dicht op Van der Eijk, maar moet op zijn beurt weer oppassen voor Marcel Dekker en vierde man Filip Wojtowicz. Ook vijfde rijder Dominique Kraan staat bekend om zijn laatste beslissende meters.

Voorjaarsraces at CM.com circuit Zandvoort, Zandvoort, Nederland, April, 16, 2023, Photo: Rob Eric Blank

Het wordt weer een fotofinish waarbij Jordy van der Eijk met 0.018 seconde zijn eerste overwinning pakt voor Sam Jongejan en Marcel Dekker op 0.329 seconde. Dominique Kraan wordt toch nog vierde (+0.635) voor Filip Wojtowicz (+0.704). Lorenzo van Riet kan net niet meer aanpikken en wordt zesde. Leon Verseveld eindigt met enige afstand op- plaats zeven gevolgd door Gold Cup winnaar Tom Kuiper, Delano de Ketele en Timo de Graaff.

MARCEL DEKKER - Mazda MX-5 - Dekker Racing / Mazda MX-5 Cup - MARCEL DEKKER - Mazda MX-5 - Dekker Racing / Mazda MX-5 Cup - SAM JONGEJAN - Mazda MX-5 MV Motorsport / Mazda MX-5 Cup - Voorjaarsraces at CM.com circuit Zandvoort, Zandvoort, Nederland, April, 16, 2023, Photo: Rob Eric Blank

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet