Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Ford Fiesta Sprint Cup

Ford Fiesta Sprint Cup Benelux: Alan Czyz maakt de dubbel op Zandvoort compleet

Czyz1

Alan Czyz heeft tijdens de Voorjaarsraces op Circuit Zandvoort ook de tweede wedstrijd van de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux op zijn naam geschreven. Dat er niet veel rijders nodig zijn om er een spannende en mooie wedstrijd van te maken, werd ook nu weer duidelijk. De pas 17-jarige Pool had het de gehele wedstrijd aan de stok met Tomas De Backer, waarbij het snelle duo regelmatig van positie wisselde en elkaar zelfs een keer raakte. De derde plaats werd opgeëist door Esmee Kosterman, die zichzelf daarmee een mooi verjaardagscadeau gaf. Met een vijfde plaats algemeen, achter de beste rookie Calvin de Groot, ging de winst in de Gold Cup naar Stefan Barewijk, terwijl Czyz naast zijn algemene overwinning ook de zege greep in de Junior Cup.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto’s: PR


Na de op zondagochtend op een natte baan verreden openingsrace van het seizoen 2023, is het rond de klok van 14.30 uur tijd voor de tweede Ford Fiesta Sprint Cup Benelux wedstrijd van de Voorjaarsraces. De baan van CM.com Circuit Zandvoort is inmiddels droog en hoewel het nog altijd koud is, is de kans op regen nihil. De regenbanden zijn dan ook ingeruild voor de slicks. De startopstelling is nu wel conform de uitslag van de kwalificatie van zaterdag. Daarmee op poleposition Alan Czyz, de 17-jarige Poolse winnaar van race één. Naast de tweedejaars Fiesta-piloot de ervaren Tomas De Backer, die in de race op zondagochtend na wat technische problemen genoegen had moeten nemen met de derde positie. Op rij twee de jarige Esmee Kosterman en de verrassing van race één, debutant Calvin de Groot. Op de derde rij Stefan Barewijk met naast zich Johan Land, terwijl de overige posities worden ingenomen door Tom Vanderheyden, Philippe Huart en Björn Dietrich.

Start

Vanaf plek twee valt De Backer letterlijk in het licht, maar toch weet Czyz nog net de leiding te behouden en gaat als eerste richting het Scheivlak. Kosterman sluit meteen bij De Backer aan, maar moet bij de eerste doorkomst toch een gaatje laten naar de Belg. Land heeft ook een goede start meegemaakt en komt vanaf plek zes als vierde door, voor De Groot, Barewijk, Vanderheyden, Huart en Dietrich.

De Backer

De Backer dicht het gaatje naar Czyz terwijl in het achterveld Dietrich van plek wisselt met Huart. Met nagenoeg identieke rondetijden blijft het gaatje tussen de leidende Czyz en De Backer steken op slechts 0,7 seconden. Kosterman lijkt te moeten lossen en ligt al snel op vier seconden van de top twee. Op plek vijf en zes sluiten De Groot en Barewijk aan bij Land die inmiddels ook een gat van twee seconden moet toestaan richting Kosterman. In het achterveld met Vanderheyden, Dietrich en Huart ook een drietal dat dicht bij elkaar ligt.

De Groot

Het lukt De Groot in ronde vijf om Land te passeren en de vierde positie over te nemen, en Dietrich om Vanderheyden een plaatsje terug te verwijzen. Intussen pareert Czyz de snelle rondetijden van De Backer en houdt daarmee het gaatje op 0,7 seconden. Op een eenzame derde plaats ligt Kosterman, ruim vier seconden voor De Groot, die Land inmiddels op twee seconden heeft gereden. De leider in de Gold Cup heeft het echter aan de stok met Barewijk.

Dietrich

In ronde acht is het dan toch gebeurd. De Backer heeft Czyz ergens te pakken genomen. De jonge Pool geeft zich echter niet zomaar gewonnen en nog voor de Slotemakerbocht heeft Czyz de koppositie weer heroverd. Intussen is verder naar achteren Land weer een positie kwijtgeraakt en ligt nu achter Barewijk op plek zes. In dezelfde ronde maakt Dietrich een flinke fout, tolt in de rondte, raakt even de vangrail, maar kan gelukkig zijn weg vervolgen.

Kosterman

Aan kop gaat de strijd tussen Czyz en De Backer onverminderd voort. Met nog tien minuten te gaan is het verschil slechts 0,3 seconden. Op plek drie heeft Kosterman met bijna zes seconden voorsprong op De Groot weinig meer te duchten. Barewijk is echter sneller en loopt in op de rookie die dus nog niet zeker is van zijn vierde positie. Ook om de plekken zeven en acht gaat met Vanderheyden en Huart een duo bumper aan bumper over de baan. Met strijd op drie verschillende plaatsen in het veld is er dus nog niets beslist.

Barewijk

Het blijft tot de slotminuten spannend. Czyz en De Backer raken elkaar zelfs even waarna de Belg de leiding weet over te nemen. Czyz zit echter op zijn bumper en pakt op de Hunzerug de koppositie terug. Kosterman rijdt safe op drie terwijl De Groot nog steeds Barewijk groot in zijn spiegels heeft. Op plek zes Land en op zeven Vanderheyden die Huart is gepasseerd. Dietrich heeft uiteraard na zijn uitstapje de aansluiting verloren.

Czyz2

Bij het ingaan van de laatste ronde leidt Czyz met een halve seconde voorsprong op De Backer. De jonge Pool geeft deze voorsprong niet meer prijs en pakt zo zijn tweede zege van de dag. Achter De Backer passeert Kosterman als derde de finish, completeert daarmee het podium en geeft zichzelf een leuk cadeau voor haar 18de verjaardag. Op plek vier is De Groot opnieuw de beste rookie. Barewijk legt op slechts 0,2 seconden van de debutant beslag op plek vijf, met daarachter Land, Vanderheyden, Huart en Dietrich.

Podium

Met zijn algemene overwinning is Czyz uiteraard ook de winnaar van de Junior Cup voor rijders tot en met 24 jaar, met Kosterman op twee en De Groot op drie. In de Gold Cup voor rijders van 30 jaar en ouder mag Barewijk de grootste beker in ontvangst nemen, met Land op twee en Vanderheyden op drie.

Land

Door drukke werkzaamheden en andere onverwachte zaken ontbrak er helaas dit weekend nog een aantal deelnemers. De verwachting is dan ook dat er bij de volgende ronde van het kampioenschap een groter veld aan de start staan. Het zal de strijd alleen nog maar spannender maken.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet