Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Ford Fiesta Sprint Cup

Ford Fiesta Sprint Cup Benelux: Alan Czyz troeft Tomas De Backer af voor pole

Czyz2

Alan Czyz heeft tijdens de kwalificatie van de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux de snelste tijd op de klokken gezet. De jonge Pool troefde met zijn tijd van 2:01.510 de snelle Belg Tomas De Backer met 0,1 seconde af. Esmee Kosterman verbeterde zich gedurende de kwalificatie diverse keren en eiste op slechts 0,4 seconden van de poleposition de derde tijd voor zich op. Met een vierde plaats was Calvin de Groot op Circuit Zandvoort de hoogst geklasseerde debutant.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto’s: PR


De kwalificatie voor de op zondag te verrijden twee wedstrijden van de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux sluiten de zaterdag van de Voorjaarsraces op CM.com Circuit Zandvoort af. In de eerder op de dag verreden eerste vrije training had Esmee Kosterman de snelste tijd op de klokken gezet, gevolgd door Alan Czyz en Tomas De Backer, rijders met minimaal al een jaar ervaring in de Fiesta’s, die dit jaar voor het eerst strijden om een echt Benelux kampioenschap. Op vier met Calvin de Groot de eerste rookie in het veld. In de tweede vrije training waren het dezelfde rijders die de top vier uitmaakten, als was de volgorde van de top drie met Czyz, De Backer en Kosterman iets anders.

De Backer

De deelnemers beginnen de 30 minuten durende kwalificatie met het zorgvuldig opwarmen van de banden waardoor het even duurt voordat de eerste snelle tijden op de klokken verschijnen. Toch is het ook nu weer De Backer die zich meteen vooraan meldt, om een ronde later al afgelost te worden door Czyz. De Backer verbetert zich een ronde later echter opnieuw en pakt de leidende positie terug van de jonge Pool. Op drie debutant De Groot terwijl Kosterman langzaam haar tijden verbetert en na tien minuten de vierde plaats bezet. Daarachter Johan Land, Stefan Barewijk, Tom Vanderheyden, Philippe Huart en Björn Dietrich.

Kosterman

Aan kop blijft het stuivertje wisselen want met 2:01.510 neemt Czyz de eerste positie weer over van De Backer. In haar drang om naar voren te komen spint Kosterman in de Ernstbocht, maar de vandaag nog net 17-jarige dame kan zonder problemen haar weg vervolgen. Halverwege de kwalificatie lijken de meeste rijders hun banden weer af te willen laten koelen want niet alleen komt een aantal, waaronder de leidende Czyz, de pits in, ook zijn er diverse rijders die langzaam over de baan gaan. Dat is het moment dat Kosterman aanzet want de Bas Koeten Racing-pilote klimt met een verbetering van haar tijd van de vierde naar de derde positie. Een ronde later verbetert Kosterman opnieuw haar tijd maar dit levert geen nieuwe positiewinst op.

De Groot

Czyz lijkt zeker van zijn zaak want de Pool blijft in de pits staan terwijl De Backer na een korte stop toch weer de baan opstuurt. Kosterman gaat door met het verbeteren van haar tijden en nadert op plek drie nu Czyz tot op 0,4 seconden. Op vier blijft De Groot het als echte debutant keurig doen. Daarachter passeert Barewijk Land en komt daarmee op plek vijf terecht. Achter Land volgen dan nog Vanderheyden, een gezien zijn tegenvallende tijd ongetwijfeld met problemen kampende Huart en Dietrich.

Barewijk

Als de slotminuten ingaan staat Czyz als potentiële polesitter nog altijd in de pits en lijken vooral Land en Barewijk nog pogingen te doen om weer van positie te wisselen. Ook Kosterman weet dat een verbetering er niet meer inzit en zoekt de pits op. Daarmee is als de vlag valt de poleposition voor Czyz, met op 0,1 seconde De Backer en op 0,4 seconden Kosterman. De vierde plaats gaat naar De Groot, met op vijf Barewijk, gevolgd door Land, Vanderheyden, Huart en Dietrich.

Land

Door drukke werkzaamheden en andere onverwachte zaken ontbreken er helaas nog een aantal van de Belgische deelnemers, terwijl er ook vanuit het Nederlandse kamp nog wat rijders worden verwacht. Daarmee zal er naar verwachting bij de volgende ronde van het kampioenschap een groter veld aan de start staan.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet