Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

IndyCar: VeeKay tevreden na machtige inhaaltocht in Texas

rinus actie

Door liefst vijftien plaatsen goed te maken ten opzichte van zijn startplaats, heeft Rinus 'VeeKay' van Kalmthout de tweede race van het NTT INDYCAR SERIES seizoen op een elfde plek besloten. Tijdens een chaotische race op de Texas Motor Speedway de 22-jarige Nederlander het hoofd koel.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR


Met het ijzersterke optreden van 2022 in het achterhoofd reisde VeeKay met een goed gevoel af richting de eerste ovalwedstrijd van dit jaar, welke werd gehouden op het circuit waar hij ooit zijn IndyCar-debuut mocht maken. Het kwalificatietempo voor de PPG 375 was echter minder hoopvol. Nadat VeeKay door werknemer Ed Carpenter Racing werd gesommeerd om in een bepaalde versnelling zijn kwalificatieronde af te werken, kwam hij niet verder dan een zesentwintigste plek.

VeeKay nam de uitdaging om zijn #21 BitNile Chevrolet naar voren te sturen echter met beide handen aan. Bij de start van de 250 ronden tellende race op de speedway in Fort Worth, Texas, werkte de 22-jarige Nederlander zich direct langs een handvol tegenstanders, om na twintig rondjes reeds op een 21ste plaats te bivakkeren. Enkele door de Hoofddorper voorgestelde balansaanpassingen, die werden doorgevoerd bij de eerste pitstop, bleken een zeer positief effect op het rijgedrag van zijn wagen te hebben.


rinus hoed


Races op de Texas Motor Speedway staan garant voor spanning en spektakel. Zo ook de editie van 2023: liefst vijfmaal moest de wedstrijd worden geneutraliseerd omdat één of meerdere coureurs waren gecrasht. Ondanks alle brokstukken liet VeeKay zich niet gek maken. De enkelvoudig IndyCar-racewinnaar stuurde zijn wagen behendig langs de bolides van zijn tegenstanders. Een door de crew van Ed Carpenter Racing nagenoeg perfect uitgevoerde tweede pitstop bracht de jongeling zelfs in het spoor van de top tien.

Een grandioze prestatie, wie in acht neemt dat het IndyCar-veld bijzonder competitief is. Ook op de Texas Motor Speedway bleken de onderlinge verschillen, zeker in het middenveld, uiterst minimaal. Bij het ingaan van het vierde kwart van de wedstrijd vond VeeKay zichzelf terug op een prachtige negende plaats, maar deze moest hij prijsgeven vanwege verschillende neutralisaties. Zoals zo vaak brachten de gelevlagsituaties meerdere strategische kansen teweeg, waar sommige coureurs juist de prijs voor betaalden.

Daardoor teruggeworpen naar een dertiende plaats liet VeeKay het er niet bij zitten. In de slotronden van de tweede IndyCar-wedstrijd van het jaar wist de Nederlander zijn goud-met-witte bolide wederom naar voren te sturen, ditmaal richting de elfde positie. Na het incident in St. Petersburg nam VeeKay de elfde positie zeer tevreden aan. De bijbehorende negentien kampioenschapspunten doen de ECR-coureur vijf plekken stijgen in de strijd om de IndyCar-titel.

“Gezien de startplaats ben ik prima tevreden met de elfde plaats”, liet VeeKay vanuit Texas weten. “De race verliep voortvarend, al was het chaotisch op de baan. Het voelde net alsof we met 28 auto’s in een wasmachine reden, zo krap was het! Gedurende de complete race, van meer dan twee uren, was het geen moment saai. Er was continu actie om me heen en ik ben prima tevreden met de uitkomst. Jammer dat het nét geen top tien is, maar op dit resultaat kunnen wij voortbouwen.”

“Waar sommige coureurs eenvoudig de hogere racelijn konden aanvallen, moest ik mijn wagen op de lage lijn houden. We hadden simpelweg niet de balans om naar boven te gaan en zodoende was ik daar kwetsbaar. Gelukkig werkte de lage lijn dusdanig goed, dat ik me desondanks een weg naar voren kon vechten. Vlak voor de laatste neutralisatie reed ik zij aan zij met Helio Castroneves, die uiteindelijk als tiende is gefinisht. Zonder die laatste gele vlag had er dus nog iets meer ingezeten.”


rinus helm


“Tijdens mijn eerste stint merkte ik dat de wagen met enkele aanpassingen zou kunnen strijden om de betere plaatsen en nadat we die doorvoerden, maakte ik veel terrein goed. Door gebruik te maken van de vrije lucht kon ik veel tijd goedmaken. We hebben gedurende de race op een juiste manier downforce weggehaald, waardoor ik steeds meer rechtelijnsnelheid kreeg. Dit biedt hoop voor de belangrijkste ovalrace van het jaar, de Indianapolis 500!”, besluit VeeKay strijdlustig.

De volgende race in het NTT INDYCAR SERIES kampioenschap van 2023 vindt over precies twee weken plaats. Op zondag 16 april aanstaande doen de legendarische straten van Long Beach, Californië dienst als strijdtoneel voor de derde ronde van het seizoen. De wedstrijd in Long Beach start rond 21.30 uur Nederlandse tijd.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet