Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: Josef Newgarden wint adembenemende PPG 375 Texas. VeeKay 11e

Wat een geweldige Indycar-wedstrijd in Texas. VeeKay miste na een mooie inhaalwedstrijd vanaf P26 nipt de Top 10 en eindigde als elfde. De wedstrijd telde vijf neutralisaties maar werd door een crash van Romain Grosjean in de slotfase voortijdig beëindigd. De leiders in de wedstrijd die met krankzinnige snelheden in hun strijd om de kop in de slotfase nog een beetje aan "wheelbanging doen" en vervolgens zeggen dat ze voor elkaar het grootste respect wereld hebben. Daaar kan men in de F1 nog veel van leren.

Tekst: Willem J. Staat.
Foto's Indycar

2023 Newgarden
Wat een geweldige wedstrijd van Josef Newgarden

Josef Newgarden wint adembenemende PPG 375 Texas. VeeKay 11e
Vanwege de te verwachten regen in Texas begon de wedstrijd iets eerder.Scott Dixon nam eigenlijk direct bij de start de leiding met daarachter de McLarens op P3, P4 en P5. VeeKay had na drie ronden reeds vijf posities weten goed te maken. Takuma Sato had zich als zesde gekwalificeerd maar viel al snel naar de tiende plek terug.

Stand 20e ronde:
Newgarden, O'Ward, Palou,Dixon, Rosenqvist, Rossi, Power, Malukas, Grosjean, Herta.

In de 48e ronde zorgde Takuma Sato voor de eerste neutralisatie. De Japanner verloor de controle over zijn auto omdat voorligger Will Power snelheid leek te verliezen. Een incident in de pitlane zorgde ervoor dat Alexander Rossi en Kyle Kirkwood elkaar in de pitlane raakten. Het Arrow McLaren SP Team wist de schade aan Rossi's auto vrij snel te herstellen. Rossi werd door de wedstrijdleiding vanwege een "unsafe release"bestraft. Later in de wedstrijd viel Kirkwood met schade aan de wielophanging uit.

Palou nam direct bij de herstart de leiding met Newgarden en O'Ward achter zich. Daarachter volgden O'Ward, Dixon, Rosenqvist, Malukas, Ilott. Tevens had de Argentijn Agusto Canapino een flinke sprong naar voren gemaakt en bevond zich inmiddels in 14e positie met VeeKay op P15.In de 95e ronde bedroeg het verschil tussen Newgarden en O'Ward in hun strijd om de kop 0.915 secs.

PPG 375 -  Indycar - Texas Motor Speedway

O'Ward passeert Conor Daly.

.
Stand 100e ronde
: Newgarden, O'Ward, Grosjean, Dixon, Palou, Herta, Malukas, McLaughlin, Rosenqvist, De Francesco. Elf ronden later begon de eerste serie van geplande pitstops terwijl O'Ward nog even doorging. "A yellow would help us" was het interne teamcommentaar.

Inmiddels was Rinus VeeKay naar P12 doorgeschoven. Na de pitstopcylus bedroeg de stand in de Top 10 als volgt: Newgarden, O'Ward, Grosjean, Dixon, Palou, McLaughlin, Herta, Malukas, Ericsson, VeeKay. Canapino wist in de Top 15 krachtig stand te houden.

Aan kop vochten O'Ward en Newgarden fraai duel om de kop uit waarbij de Mexicaan in de 132e ronde de leiding nam terwijl Colton Herta Scott McLaughlin naar de zevende plek had terugverwezen. Wel had O' Ward een surplus van vijf ronden extra aan boord.

2023 VeeKay 2
VeeKay maakte maar liefst 14 posities goed. Uitstekend gereden wedstrijd. Aansluiting bij de vechtersbazen om de kop was lastig.;

Stand 140e ronde:  O'Ward, Newgarden, Grosjean, Dixon, Palou, Herta, McLaughlin, Malukas, Rosenqvist, Ericsson. P11 VeeKay. Twaalf ronden later bevonden zich nog slechts vijf auto's in dezelfde ronde. VeeKay ging in de 161e ronde voor een reguliere stop naar binnen. In deze wedstrijdfase bevonden alleen O' Ward en Newgarden zich nog in dezelfde ronde.

Laatstgenoemde ging één ronde later naar binnen. Grosjean volgde in de 170e ronde. O'Ward wist ondanks zijn stop zijn leiderspositie te continueren.Vijf ronden later was Rinus VeeKay in de Top 10 aangeland. Zij het op twee rondjes achterstand. Polesitter Felix Rosenqvist zorgde in de 180e ronde voor een tweede neutralisatie door de muur van achteren te raken. Voor de Zweed betekende het einde wedstrijd. Met nog 57 ronden te gaan volgde de herstart. Daarbij wisselden Palou, O'Ward en Newgarden driemaal van kop op hetzelfde stukje ovalasfalt. Alleen de eerste acht bevonden zich nog in dezelfde ronde terwijl VeeKay zich op P13 bevond.

2023 VeeKay 1
VeeKay miste nipt de Top 10.

Sting Ray Robb zorgde in de 212e ronde voor de derde neutralisatie door op Texas Motor Speedway veel te hoog te gaan. Na St. Peterburg betekende het de tweede uitval voor de Amerikaan dit seizoen. Daarbij moest de safer barrier aan de buitenkant hersteld worden. Palou, Grosjean, Herta, Dixon besloten met 29 ronden te gaan op oude banden te blijven. Pato O' Ward, Newgarden en Malukas beschikten over versere banden. O' Ward, Palou en Newgarden zorgden voor een adembenemd spektakel dat door een crash tussen Rahal en Devlin De Francesco verstoord werd.Beiden konden ongedeerd uit hun auto stappen.

Sato Muur
Oval veteraan Sato zorgde voor de eerste neutralisatie.


Grosjean, Rossi, Dixon en VeeKay besloten van de situatie gebruik te maken door opnieuw naar binnen te gaan. De herstart volgde in de 238e ronde. Daarbij nam Alex Palou kortstondig de kop die verschillende malen tussen wisselde. Vervolgens raakte Newgarden en O'Ward elkaar in de strijd om de kop waarbij de beide heren wheelbanging niet schuwden. Een crash van Romain Grosjean zorgde er in Texas na een uiterst sensationele wedstrijd voor dat de overwinning uiteindelijk naar Josef Newgarden ging. Het betekende voor Newgarden zijn derde achtereenvolgende overwinning op de Texas Motor Speedway. Rinus VeeKay eindigde na een keurig gereden wedstrijd als 11e op één ronde achterstand.

Uitslag PPG 375 Top 11

1. Josef Newgarden Dallara Chevrolet 250 ronden
2. Pato O'Ward Dallara Chevrolet 250 ronden
3. Alex Palou Dallara Honda 250 ronden
4. David Malukas Dallara Honda 250 ronden
5. Scott Dixon Dallara Honda 250 ronden
6. Scott McLaughlin Dallara Honda 250 ronden
7. Colton Herta Dallara Honda 250 ronden
8. Marcus Ericsson Dallara Honda 249 ronden
9. Callum Ilott Dallara Chevrolet 249 rondeen
10. Helio Castroneves Dallara Chevrolet 249 ronden
11. Rinus VeeKay Dallara Chevrolet 249 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet