Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 2

Richard Verschoor ook in Australië met sterke inhaalrace in de punten

Richard Verschoor, Van Amersfoort Racing. FIA Formula 2 Championship, Albert Park Circuit, Melbourne, Australia. 31st March 2023.

Richard Verschoor heeft op het Albert Park Street Circuit voor de derde keer op rij punten gescoord in het FIA Formule 2 kampioenschap. En voor de derde keer deed het 22-jarige TeamNL-talent dit na een ijzersterke inhaalrace. Door een voor hem uiterst ongunstige rode vlag in de kwalificatie moest de voor Van Amersfoort Racing rijdende Nederlander in de hoofdrace op het stratencircuit van Melbourne vanaf een kansloos geachte achttiende positie vertrekken. Verschoor liet echter opnieuw zijn strijdlust en snelheid zien en wist op te klimmen naar de zevende positie, goed voor zes kampioenschapspunten. In de op zaterdag verreden sprintrace had Verschoor met een sterke race ook al acht posities goed weten te maken om daar als tiende te worden afgevlagd.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Het Albert Park Street Circuit in Melbourne had nog niet eerder op de kalender van het FIA Formule 2 kampioenschap gestaan. Daarmee had de derde ronde van de titelstrijd niet alleen in dat opzicht een primeur, voor alle 22 coureurs betekende het ook nog eens de allereerste kennismaking met het 5,2 kilometer lange Australische stratencircuit.

Richard Verschoor, Van Amersfoort Racing. FIA Formula 2 Championship, Albert Park Circuit, Melbourne, Australia. 31st March 2023.

Na een droge vrije training, waarin Richard Verschoor een keurige negende tijd klokte, kregen de rijders in de kwalificatie compleet andere omstandigheden voorgeschoteld. Voor het eerst dit seizoen moesten de regenbanden worden aangesproken. Nadat het in eerste instantie hard regende en er nauwelijks zicht was, werden de omstandigheden geleidelijk aan iets beter. Per ronde gingen de tijden omlaag waarbij Verschoor tot twee keer toe een derde positie bezette. Door de verbeteringen was de Van Amersfoort Racing-rijder met nog een paar minuten op de klok teruggezakt naar plek achttien. Het 22-jarige TeamNL-talent was net aan een snelle ronde bezig toen een code rood een voortijdig einde maakte aan de kwalificatie. Verschoor kon daardoor zijn snelle ronde niet afmaken en bleef steken op plek achttien. Nu had Verschoor bij de vorige twee ronden van het kampioenschap al laten zien met fraaie inhaalraces toch nog tot de top zes door te kunnen dringen, maar op een stratencircuit als Melbourne, waar inhalen lastig is, leek dit een nagenoeg onmogelijke opgave. Een zware teleurstelling voor de Nederlander, zeker omdat er zoveel meer in had gezeten.

Richard Verschoor, Van Amersfoort Racing. FIA Formula 2 Championship, Albert Park Circuit, Melbourne, Australia. 1st April 2023.

Bij de start van de sprintrace was het weliswaar droog, maar de baan kende nog wel een paar vochtige stukken. In de openingsronde had Verschoor meteen twee plekken winst te pakken, pakte even later nog een positie en sloot op plek vijftien aan bij het lange lint voor hem. De VAR-piloot kon het tempo goed volgen, maar zoals verwacht bleek inhalen lastig. In de vijftiende ronde kwam de safetycar in de baan en vielen er ook een paar druppels. In tegenstelling tot enkele van zijn concurrenten, die overschakelden op regenbanden, koos Verschoor ervoor om op slicks te blijven rijden, naar later bleek de juiste keuze. Het TeamNL-talent schoof doordoor op naar plek tien en toen met nog twee ronden te gaan de safetycar voor het veld verdween, was het alweer droog. Verschoor drong nog aan bij de rijder voor hem, maar moest op slechts 0,2 seconden toch genoegen nemen met een tiende positie. Opnieuw bleek het racetempo van de Nederlander meer dan uitstekend en had er met een betere startpositie veel meer ingezeten.

Richard Verschoor, Van Amersfoort Racing. FIA Formula 2 Championship, Albert Park Circuit, Melbourne, Australia. 2nd April 2023.

Ook in de feature race moest Verschoor vanaf plek achttien beginnen. In de eerste bocht na de start werd hij buiten de baan gedrukt en viel daarmee terug naar plek twintig. Met een paar goede acties wist de VAR-piloot binnen vijf ronden weer op te klimmen naar plek zeventien. Na een safetycarperiode en zijn pitstop voor de verplichte bandenwissel, kon Verschoor als zestiende aan het tweede deel van de race beginnen.

Richard Verschoor, Van Amersfoort Racing. FIA Formula 2 Championship, Albert Park Circuit, Melbourne, Australia. 2nd April 2023.

Daarin toonde het TeamNL-talent niet alleen zijn snelheid en strijdlust, maar maakte hij ook optimaal gebruik van de fouten van andere rijders en bleef daarbij zelf foutloos. Met een bliksemsnelle reactie moest hij onder andere de vlak voor hem crashende Roy Nissany ontwijken. Gestaag klom Verschoor daarmee op en legde beslag op een gezien zijn uitgangspositie meer dan uitstekende zevende plaats. Daarmee is de Nederlander nu in alle drie de feature wedstrijden na inhaalraces vanuit de achterhoede in de top zeven geëindigd. Met de zes punten uit Australië staat Verschoor tiende in het kampioenschap op slechts acht punten van de vierde positie.

Richard Verschoor, Van Amersfoort Racing. FIA Formula 2 Championship, Albert Park Circuit, Melbourne, Australia. 2nd April 2023.

“Het was vandaag een uitstekende race. Opnieuw een mooie comeback en die hadden we nodig om nog wat belangrijke punten te scoren. Hopelijk kunnen we de volgende keer met een betere uitgangspositie de snelheid die we hebben omzetten in nog mooiere resultaten. Maar goed, deze punten zijn in ieder geval alvast binnen”, aldus een toch tevreden Verschoor.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet