Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
V8 Supercars

V8 Supercars: Tweede zege voor Brodie Kostecki in Albert Park. Broc Feeney wint slotwedstrijd. Zorgen om Mustangs

Met twee overwinningen in Albert Park stelde Brodie Kostecki de Larry Perkins Trophy voor het team van Erebus veilig. Broc Feeney behaalde voor het Red Bull Ampol Racing zijn eerste seizoensoverwinning in de wedstrijd voorafgaande aan de Grand Prix. Zijn teamgenoot en regerend kampioen Shane van Gisbergen eindigde in beide wedstrijden als tweede en vierde.


2023 Feeney Podium
Mooi podium vandaag. Een tweede podium voor Red Bull. Broc Feeney droomde als kind ooit op een F1 podium te staan. Het werd niet de F1 maar de Supercars. Geheel rechts zijn vader. Een voormalige Superbike-racer.

Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: Red Bull Ampol Racing, BJR Racing, Penrite/DJR Shell V Power Racing/PR


Tweede zege voor Brodie Kostecki in Albert Park. Broc Feeney wint slotwedstrijd. Zorgen om Mustangs
Brodie Kostecki behaalde in de elf ronden tellende wedstrijd op zaterdag zijn twee Supercar-overwinning. Vanwege een mogelijke unsafe release was zijn zege tijdelijk “under investigation” maar de stewards besloten verder geen actie meer te ondernemen. Will Davison en Bryce Fullwood hadden minder geluk. Zij kregen vanwege een unsafe release beiden wel een tijdstraf opgelegd en werden naar de elfde en twaalfde plek teruggezet. Het betekende dat SVG en Will Brown resp. naar de tweede en de derde plek doorschoven.

2023 SVG 2e
Gisteren behaalde SVG een tweede plek. Vandaag geen podium maar wel enorm van de wedstrijd genoten.

Vanwege hun “unsafe releases” zorgden zowel Davison als Fullwood voor de nodige chaotische taferelen in de pitlane. Fullwood kwam voor Fraser terug op de baan terwijl Davison nog eens daarvoor schoof en daarbij een gereed liggend wiel van het Red Bull Ampol Racing Team raakte dat vervolgens door de pitlane vloog. Van Gisbergen pakte met de snelste ronde in de wedstrijd nog wel een extra bonuspunt.

2023 Beaurepaires Melbourne SuperSprint, Event 2 of the Repco Supercars Championship, Albert Park, Melbourne, Victoria, Australia. 1 Apr, 2023.
Will Davison werd helaas niet beloond. Maar was wel erg verheugd over de progressie van de DJR Shell V Power Mustang.

Zorgen om de Mustangs
Wat de Supercar-organisatie zorgen zijn de spontane brandjes die bij de beide Mustangs van Nick Percat en James Courtney afgelopen weekend ontstonden. De Walkinshaw Andretti United Mustang van Percat vatte afgelopen vrijdag tijdens de wedstrijd in de openingsronde vlam en kon in de pitlane snel door teamleden van het Blanchard Team en de marshalls geblust worden. Eenzelfde voorval deed zich gisteren bij James Courtney’s Tickford Mustang in de pitlane voor. Het leidde tot een spoedbijeenkomst tussen officials en teameigenaren. Mark Skaife tevens één van de architecten van het nieuwe Gen3 reglement kon niet echt een verklaring geven.” Er is geen enkele persoon in deze branche die exact weet wat de bron is. Het zal heel veel tijd kosten om dit te moeten aanpakken. Wij kijken naar alle risico’s die we natuurlijk moeten beperken. Er moet naar alle elementen gekeken worden want dit is niet echt eenvoudig” aldus Skaife. Het leidde er overigens ook nog toe dat de wedstrijd op zondag om veiligheidsredenen onder safetycar gestart werd.

2023 Payne
Matt Payne voert in de Penrite Mustang een groepje auto's aan.

Feeney verzilvert pole in overwinning
Ondanks het feit dat Feeney gedurende lange tijd in het peloton doorbracht wist hij zijn pole op Adelaide Park in een overwinning te verzilveren. Slechts drie rijders van de Top 10 kwalificatie besloten voor de eerste wedstrijd op de harde compound van start te gaan. Feeney ging al in de tweede ronde voor de zachte compound naar binnen. Daarna namen Chaz Mostert (WAU) de leiding over gevolgd door Bryce Fullwood. Vanwege blaren op de banden verloor Mostert al snel positie en een “unsafe release” zorgde ervoor dat de Walkinshaw Andretti-coureur ver terugviel. Nadat Fullwood de leiding had overgenomen kwam de BJR-rijder snel onder druk van SVG te staan. Fullwood kwam als vierde over de finish maar kreeg eveneens een tijdstraf van 15 seconden opgelegd en werd als 18e geklasseerd. In de voorlaatste ronde ging de Top 8 naar binnen waardoor Feeney opnieuw aan de leiding kwam. BJR Racing-coureur André Heimgartner eindigde als tweede gevolgd door Brodie Kostecki en SVG. Daarachter volgden Jack LeBrocq, Will Davison, McCauley Jones, David Reynolds, Todd Hazelwood en Cameron Waters. Na de wedstrijden op Albert Park behoudt Brodie Kostecki de leiding in de tussenstand van het kampioenschap.

Uitslagen beide wedstrijden Provisional en door organisatie niet vrijgegeven.

2023 Heimgartner
Mooi resultaat voor André Heimgartner. Hij eindigde in de BJR Camaro als tweede.

Commentaren:
Broc Feeney: “Het is voor ons een goed weekend geweest. Gedurende de gehele week hebben wij goede resultaten behaald. Zelfs op zaterdag toen wij achteraan in het peloton begonnen. De Pole-position van vandaag zette ons op een goede strategie die beide kanten op had kunnen gaan. Maar het team heeft toch de juiste “call” gemaakt. Gedurende het gehele weekend beschikten wij over voldoende snelheid en deze overwinning was gewoon de “finishing touch” Van onze kant hing de strategie gewoon van het feit af om in de eerste ronde op de harde banden te starten. We zagen gisteren wat er met Anton de Pasquale gebeurde. Die werd vrijwel door het gehele startveld opgeslokt. Wij wisten dat het een rollende start was en dat we al in de eerste ronde naar binnen konden. Het was dan ook logisch om voor deze strategie te beginnen. De snelheid van onze auto was fantastisch en we slaagden erin om de snelste ronde op onze naam te zetten. Het was anders dan mijn eerste race in Adelaide. Ik moest ervoor werken. Als kind droomde ik er ooit van om op een F1 podium te staan. Het was cool om het volkslied te horen en dat mijn vader de team Trophy in ontvangst mocht nemen betekende veel.”

Shane van Gisbergen: “ Het was een behoorlijk wilde wedstrijd vandaag. Er begonnen meer mensen op de supersofts dan wij dachten. Maar omdat wij de laatste auto op deze banden waren hadden we een aantal geweldige gevechten. Het was een goede wedstrijd met een verbetering van de startpositie maar helaas geen overwinning. De felicitaties aan Brodie Kostecki voor het winnen van de Larry Perkins Trophy die wij graag hadden willen verdedigen maar ik denk dat het waardige winnaars zijn. Felicitaties aan Broc Feeney en zijn engineer Martin Short en het team voor weer een overwinning. Qua punten hebben wij het gat gedicht. Dus ik ben heel enthousiast.”

2023 Heimgartner 2e zondag
Heimgartner was dolgelukkig met zijn tweede plek. Zeker voorafgaande aan de Grand Prix.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet