Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
V8 Supercars

Supercars: SVG wint openingswedstrijd GP weekend in Melbourne

Shane van Gisbergen heeft met zijn Red Bull Ampol Camaro de openingswedstrijd van de Supercars in Melbourne op zijn naam geschreven. De Supercars rijden in het kader van het Formule 1 weekend maar liefst vier Sprintwedstrijden die meetellen voor het kampioenschap. De eerste vond vandaag plaats. Voor morgen staat er één wedstrijd gepland en in het weekend twee. Ondanks een crash, waardoor SVG de tweede training moest missen, kwalificeerde SVG zich als derde. De beide Erebus Camaro’s van Brodie Kostecki en Will Brown eindigden als derde.



Podium SVG
Eerste podium dit weekend voor SVG in Melbourne.

Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: DJR Shell V Power Racing, Red Bull Ampol Racing. Penrite, BJR Racing/PR/Fox Sports

SVG wint openingswedstrijd GP weekend in Melbourne
Niet de Formule 1 opende het weekend in Melbourne maar de populaire Supercars. De Top 14 stond eigenlijk op Superzachte banden en het toen het licht op groen sprong nam Anton De Pasquale met zijn DJR Shell V Power Mustang direct de leiding. Maar al in de derde ronde werd de DJR Ford Mustang door SVG uitgeremd. Het verschil in de Top bestaande uit SVG, De Pasquale, Kostecki en Mostert bedroeg slechts twee seconden. In de 15 ronden durende Sprint wist Kostecki De Pasquale van de derde plek te verdringen terwijl koploper SVG inmiddels al een voorsprong van meer dan 2.3 secs. had weten op te bouwen.

2023 SVG Schade
Flinke schade voor SVG tijdens de training,

Met nog maar amper twee ronden te gaan was de helft van startveld nog niet naar binnen geweest om van hun superzachte compound verlost te worden. Door een trage stop verloor De Pasquale zijn positie aan Will Brown en Broc Feeney. In de 18e ronde kwam de rest van het startveld voor hun allerlaatste stop naar binnen. Met superzachte compound reageerde de Red Bull Ampol crew bijzonder snel en stuurde SVG weer terug de baan op. Die wist nipt de leiding te behouden en scoorde zijn tweede achtereenvolgende Supercar-overwinning. De Pasquale viel na de stop naar de zesde plek achter Broc Feeney en Chaz Mostert terug.

2023 Broc Feeney
Vierde plek voor SVG's teamgenoot Broc Feeney.

Shane van Gisbergen: “Mijn dag was allesbehalve eenvoudig. Ik maakte een fout in de openingssessie en ik wist ook niet hoe groot onze schade zou zijn totdat hij in onze garage terugkwam. Maar het team heeft geweldig werk geleverd om de auto te repareren. Ik heb het team geholpen om de auto uit elkaar te halen en leerde daarbij hoe totaal anders deze auto wel niet is. Er waren vele kleine onderdelen in de auto die kapot waren. Wij hadden goede kwalificatiesessies en met de wedstrijd begonnen wij aan een reis naar het onbekende. Na de farce vorig jaar met de zachte banden was het een verrassing dat superzachte compound nu wel zo goed was. Had dit niet verwacht. Het was erg interessant hoe dat dit uitpakte en het was eigenlijk een hele goede raceband. Ik hoop dat we de komende dagen geweldige wedstrijden gaan zien. Vandaag speelde iedereen eigenlijk met supersofts op een veilige optie en morgen gaan we hopelijk mensen met verschillende strategieën zien. Voor de wedstrijd morgen sta ik op pole en de softs hebben natuurlijk de voorkeur. Maar als de safetycar de band opkomt. Dan ben je natuurlijk het haasje. Sta je op de harde compound dan kan de man vanaf de 20e startplek je wel binnen 2 ronden passeren. Wij moeten een moeilijke beslissing nemen.”

2023 McCauley Jones
Tiende plek voor McCauley Jones. Zowel Jones als zijn teamgenoot Bryce Fullwood reden een aardige inhaalwedstrijd.


Anton de Pasqaule: “Helaas eindigden we vandaag niet zoals gepland maar we waren natuurlijk vele malen beter dan een aantal weken geleden. Dit was wel de verdienste van het team dat ons uit de worstelstraat heeft weten te verlossen Het was een grote ommekeer dat we vandaag weer bij de snellere auto’s zaten. De jongens die vandaag vooraan zaten waren ook diegenen die in Newcastle vooraan reden. Deze groep hebben we in ieder geval ingehaald en nu moeten wij ons van hieruit verder zien te ontwikkelen. In Newcastle werden we gewoon op één ronde gereden maar vandaag zaten we in een totaal andere competitie en dit is voor het team wel een schouderklopje waard.

2023 Anton de Pasquale
Eerste seizoenspole voor Anton De Pasquale. DJR Shell V Power Racing heeft een aardig inhaalslag gemaakt sinds de eerste wedstrijd enkele weken geleden.

Uitslag Race 3 Melbourne
1. Shane van Gisbergen Red Bull Ampol Chevrolet Camaro 19 ronden 35.42.5401
2. Brodie Kostecki Coca Cola Racing by Erebus Chevrolet Camaro 19 ronden + 0.391 secs.
3. Will Brown Coca Cola Racing by Erebus Chevrolet Camaro 19 ronden + 1.9528 secs.
4. Broc Feeney Red Bull Ampol Chevrolet Camaro 19 ronden + 7.377 secs.
5. Chaz Mostert Walkinshaw Andretti Chevrolet Camaro 19 ronden + 14.2995 secs.
6. Anton de Pasquale DJR Shell V Power Ford Mustang 19 ronden + 14. 7792 secs.
7. Cameron Waters Tickford Ford Mustang 19 ronden + 15.1325 secs.
8. Jack LeBrocq Matt Stone Truck Assist Chevrolet Camaro 19 ronden + 15.1436 secs.
9. James Courtney Tickford Ford Mustang 19 ronden + 17.0478 secs.
10. McCauley Jones BJR Pizza Hut Chevrolet Camaro 19 ronden + 17.1765 secs.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet