Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
V8 Supercars

Supercars/NASCAR: General Motors kondigt productiestop Camaro aan

Shane van Gisbergen races during Stop 1 of the Supercars Championship on the Newcastle Street Circuit, Newcastle, New South Wales, Australia on March 12, 2023. // Mark Horsburgh / Red Bull Content Pool // SI202303120450 // Usage for editorial use only //
Pas sinds dit jaar rijdt de Camaro in de Australische Supercars


General Motors heeft het einde van de huidige, zesde generatie van de Chevrolet Camaro aangekondigd. “In januari 2024 komt het laatste exemplaar van de productielijn in de Lansing Grand River Assembly Plant in Michigan”, aldus het Amerikaanse concern. Het genomen besluit heeft ook gevolgen voor de autosport: de Camaro (of silhouet-auto’s die daarop lijken) wordt ingezet in ondermeer NASCAR en de Australische Supercars. In die laatste serie zelfs pas sinds dit seizoen, dat net begonnen is… In juni staat er een Camaro in NASCAR-versie aan de start tijdens de 24 Uur van Le Mans als inschrijving onder de vlag van “Garage 56” voor bijzondere projecten.


Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)

Foto’s: Red Bull Content Pool/Mark Horsburgh, Rebocar/R. de Boer


Scott Bell, als lid van de raad van bestuur van General Motors verantwoordelijk voor het merk Chevrolet, kondigde aan dat er op termijn een opvolger voor de Camaro verwacht mag worden, zonder daarvoor een concreet tijdstip te nemen. Gezien de ontwikkelingen op concernniveau bij General Motors ligt het echter voor de hand dat het hierbij dan om een volledig elektrisch model zal gaan, waarmee de mogelijkheden voor de autosport vooralsnog beperkt lijken. Hierin wijkt General Motors af van bijvoorbeeld Ford, dat al heeft aangegeven dat voor de autosportactiviteiten voorlopig nog van verbrandingsmotoren gebruik gemaakt wordt. Jim Campbell, vice-president performance en motorsport van Chevrolet in Amerika, stelde dat het “ons plan” is “om te blijven strijden en winnen op de hoogste niveaus in de autosport.”


De organisatie van de Australische Supercar-serie, waarin de Camaro dit jaar zijn opwachting maakte als vervanger van het verdwenen General Motors-merk Holden, reageerde bij monde van CEO Shane Howard, die verklaarde dat de Camaro “tenminste” tot het eind van het seizoen 2025 in de serie zal rijden. “Sinds Bruce McPhee en Barry Mulholland in 1968 in Bathurst hun veelbesproken overwinning met een Holden Monaro behaalden, heeft GM bijgedragen aan de carrière van een aantal van de grootste coureurs in Australië en Nieuw Zeeland, onder wie Peter Brock, Mark Skaife, Craig Lowndes, Jamie Whincup en het meest recentelijk Shane van Gisbergen.”230323 Camaro Garage 56
Camaro-promotie met de beoogde Le Mans-auto, afgelopen weekeinde in Sebring


Afgelopen weekeinde nog stond een Camaro in het middelpunt van de belangstelling op de stand van General Motors op het binnenterrein van het circuit in Sebring tijdens de WEC- en IMSA-races aldaar. Met forse ondersteuning vanuit General Motors en de NASCAR-organisatie wordt de Camaro in NASCAR-specificatie in juni van dit jaar ingezet tijdens de 24-uur van Le Mans, waarmee er voor het eerst sinds de Greenwood-Corvette, medio jaren zeventig, weer een NASCAR-auto in Le Mans aan de start staat. Coureurs van het project, dat mede in het teken staat van het 75-jarig jubileum van NASCAR, zijn meervoudig NASCAR-kampioen Jimmie Johnson, Formule 1-wereldkampioen Jenson Button en DTM-kampioen en Le Mans-winnaar Mike Rockenfeller.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet