Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 2

Richard Verschoor in Djedda met fraaie inhaalrace van twintig naar zes

Richard Verschoor, Van Amersfoort Racing. FIA Formula 2 Championship, Jeddah Corniche Circuit, Jeddah, Saudi Arabia. 19th March 2023.

Richard Verschoor heeft op het Jeddah Corniche Circuit in Djedda tijdens de tweede ronde van het FIA Formule 2 kampioenschap met opnieuw een fraaie inhaalrace voor de tweede keer op rij punten gescoord. Door een spin in de kwalificatie moest het 22-jarige TeamNL-talent in de hoofdrace vanaf een twintigste positie starten. Samen met zijn team Van Amersfoort Racing koos Verschoor ervoor om, in tegenstelling tot het grootste deel van het veld, op de mediumbanden te starten. Door de hele race een uitstekend tempo te rijden, een geslaagde pitstop en diverse inhaalacties, wist Verschoor veertien plaatsen goed te maken en als zesde de finish te passeren. Daarmee pakte de Nederlander acht punten voor het kampioenschap.


Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

De tweede ronde van het FIA Formule 2 kampioenschap werd verreden op Jeddah Corniche Circuit in Djedda, Saoedi-Arabië. De 6,1 kilometer lange baan kent maar liefs 27 bochten, waarvan diverse ultrasnelle combinaties die direct in elkaar overlopen. Met gemiddelde snelheden van 220 km/u is het met afstand het snelste stratencircuit ter wereld. De uitdagende baan behoort tot een van de favoriete circuits van Richard Verschoor. Na zijn even spectaculaire als fraaie inhaalrace bij de openingsronde van het kampioenschap in Bahrein, was het 22-jarige TeamNL-talent optimistisch dat er ook in Djedda weer de nodige punten gescoord konden gaan worden.

Richard Verschoor, Van Amersfoort Racing. FIA Formula 2 Championship, Jeddah Corniche Circuit, Jeddah, Saudi Arabia. 17th March 2023.

De vrije training verliep probleemloos en met een nette achtste tijd zat Verschoor er goed bij. In de kwalificatie leverde de eerste snelle ronde voor de Van Amersfoort Racing-piloot zelfs een zesde tijd op. In zijn tweede ‘pushronde’ ging het echter mis. Na tijdverbeteringen in de eerste twee sectoren, schoot de achterkant van de auto bij het ingaan van een snelle chicane plotseling weg, waardoor Verschoor spinde. Zonder iets te raken kwam de Nederlander tot stilstand, maar kon de kwalificatie niet meer hervatten. Omdat vervolgens veel rijders hun tijden verbeterden, moest Verschoor machteloos toezien hoe hij naar de 20ste positie duikelde. “Ik maakte in bocht 22 een fout en daarmee was het over en uit. Heel vervelend voor het team want het was tot op dat moment een goede ronde”, aldus een teleurgestelde Verschoor. Dat er nog van alles mogelijk zou kunnen zijn, had het TeamNL-talent twee weken geleden al laten zien. Daarbij komt dat op een stratencircuit als in Djedda een chaotische race eerder regel dan uitzondering is en Verschoor hoopte daarvan te kunnen profiteren.

Richard Verschoor, Van Amersfoort Racing. FIA Formula 2 Championship, Jeddah Corniche Circuit, Jeddah, Saudi Arabia. 18th March 2023.

Door de gridstraf van een van zijn concurrenten schoof Verschoor in de startopstelling van de sprintrace op naar plek 19. Helaas kende de wedstrijd niet het verloop waarop Verschoor gehoopt had. Twee safetycar-situaties leverden de VAR-piloot drie posities winst op, waarna twee inhaalacties hem op plek 14 brachten. In de strijd om deze positie verloor Verschoor echter in de slotronde twee plekken en passeerde daarmee als 16de de finish. “Het was een moeilijke race. Ik zat vast in het verkeer en kon daardoor nauwelijks naar voren komen", blikte Verschoor terug.

Richard Verschoor, Van Amersfoort Racing. FIA Formula 2 Championship, Jeddah Corniche Circuit, Jeddah, Saudi Arabia. 18th March 2023.

De hoofdrace toonde echter aan dat er niet altijd chaos nodig is om veel posities winst te boeken, maar een slimme strategie in combinatie met racepace hetzelfde effect kunnen hebben. In tegenstelling tot het grootste deel van het veld koos Verschoor ervoor om met de mediumbanden van start te gaan. Toen vervolgens al vroeg in de race veel rijders hun pitstop maakten, schoof Verschoor snel naar voren. Daarbij reed de VAR-piloot ook nog eens uiterst snelle rondetijden, had zelfs even de snelste raceronde in handen, en wist ook nog een paar tegenstanders te passeren.

Richard Verschoor, Van Amersfoort Racing. FIA Formula 2 Championship, Jeddah Corniche Circuit, Jeddah, Saudi Arabia. 19th March 2023.

Toen het TeamNL-talent dan ook in ronde 21 de pits indook om over te schakelen naar de ‘zachte banden’, lag hij op de tweede positie. Als tiende kwam Verschoor de baan weer op en begon opnieuw aan een opmars die na 28 ronden uiteindelijk goed was voor een meer dan uitstekende zesde positie. “Opnieuw blijkt maar weer dat niet opgeven loont. Een geweldige race en pitstop en op pure racesnelheid van twintig naar zes gereden. Ik ben ontzettend blij met de vooruitgang die we ten opzichte van de sprintrace hebben geboekt”, aldus een meer dan tevreden Verschoor kort na de feature race.

Richard Verschoor, Van Amersfoort Racing. FIA Formula 2 Championship, Jeddah Corniche Circuit, Jeddah, Saudi Arabia. 18th March 2023.

Na de elf punten van het openingsweekend mocht Verschoor nu acht punten aan zijn totaal toevoegen en staat daarmee op een gedeelde zevende plaats in het kampioenschap. De volgende ronde van het FIA Formule 2 kampioenschap is over twee weken in het Australische Melbourne.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet