Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Pérez pakt pole in Jeddah, Verstappen blijft vanwege technisch mankement op P15 haken

Perez1

Red Bull-coureur Sergio Pérez is voor het tweede achtereenvolgende jaar poleman in Jeddah. In het bochtige maar bloedsnelle Jeddah Corniche Circuit heeft de Mexicaan in absentie van teamgenoot Max Verstappen de snelste tijd weten te rijden, die op zijn beurt Q2 vanwege motorproblemen vroegtijdig moest staken en daardoor niet in de strijd voor pole positie mee kon doen. Ferrari-coureur Charles Lecerc kwam op ruim een tiende als tweede over de streep, terwijl Fernando Alonso opnieuw een tevreden resultaat neer wist te zetten door de derde snelste man van de zaterdag te zijn.


Tekst: Redactie Autosport.nl
Foto's: Red Bull, Ferrari, Aston Martin

De tweede kwalificatiesessie van 2023 zou naar verwachting vrij weinig spanning in het gevecht voor pole positie gaan opleveren, aangezien Red Bull-coureur Max Verstappen de grote favoriet was. De Nederlander en tweevoudig wereldkampioen moest de donderdag vooraf aan het weekend vanwege buikproblemen missen, maar liet hier tijdens de vrije trainingssessies niks van merken. Teamgenoot Sergio Pérez leek zich ook heerlijk in de RB19-auto te voelen, in combinatie met zijn voorliefde voor het racen op stratencircuits en dergelijke, leek de Mexicaan ook hier in Saudi-Arabië een goed resultaat neer te kunnen zetten.

Het eerste spannende moment van de kwalificatie was al snel na het vallen van het groenlichtsignaal. Nyck de Vries blokkeerde zijn achterwielen bij het aanremmen van bocht 1, waardoor hij vrijwel meteen zijn ronde kon afblazen en opnieuw moest beginnen. Het in de rondte spinnen zou later deze kwalificatie nog wel vaker gaan gebeuren, zo blijkt achteraf.

Terwijl het middenveld een heuse positiedans onderging, vochten ook Aston Martin, Ferrari en Mercedes een onderling gevecht uit. Ferrari-coureurs Charles Leclerc en Carlos Sainz kwamen in Q1 echter nog niet goed voor de boeg, en kwamen lang niet dichtbij aan de tijden van de drie snelsten van dat moment.

2 - GP ARABIA SAUDITA F1/2023 - VENERDI 17/03/2023

F1-rookie Oscar Piastri zat stukken beter in zijn vel dan tijdens zijn debuutrace in Bahrein. De Australiër leek consistent snel te zijn, waarbij teamgenoot Lando Norris overduidelijk met zijn MCL60 aan het worstelen was. De Britse jongeling raakte tijdens zijn snelle run de muur bij de laatste bocht, waarbij zijn stuurkolom kapot ging. Norris moest Q1 daardoor uitstappen, terwijl hij zijn teamgenoot door richting Q2 zag gaan.

Niet alleen Norris was teleurstellend, ook beide Williams-coureurs hadden een beter resultaat voor ogen. Beide coureurs overleefden Q1 niet, net als beide AlphaTauri-rijders de Vries en Yuki Tsunoda.

Q1 afvallers: Tsunoda, Albon, de Vries, Norris, Sargeant

Het tweede gedeelte van de kwalificatie begon lekker. Coureurs Alonso en Nico Hulkenberg waren tijdens hun outlap zowaar met elkaar aan het racen, waarbij eerstgenoemde uiteindelijk het kleine duel “won”. De Spanjaard wist een strakke tijd neer te zetten, waarbij teamgenoot Lance Stroll bij lange na niet dichterbij kwam. Ook de Ferrari’s kwamen vooralsnog niet in de buurt.

Verstappen was ook op de baan om zijn P1 terug te claimen, maar verloor in bocht 22 bijna de controle over zijn auto, wat betekende dat hij zijn snelle run opnieuw zou moeten maken. In deze ronde was hij alsnog goed onderweg, totdat zijn RB19 een technisch mankement opliep. Verstappen riep over de boordradio dat hij geen gas meer kon geven, en strompelde richting de pitstraat. De auto van de regerend wereldkampioen kon niet meer op tijd gerepareerd worden, waardoor hij uitstapte en het gevecht om pole positie nu misschien wel spannend kon gaan worden.

De gebruikelijke topteams kwamen allen, behalve Verstappen en Sainz, met gemak in de top 10 terecht, om zo Q2 te overleven en door naar de slotfase van de zaterdag te gaan. Sainz liet zijn team nog even zweten, aangezien hij met twee minuten op de klok resterend op een magere P11 stond en zijn snelle run moest afbreken. De Spaanse coureur met #55 wist echter uiteindelijk wél door naar de topposities te klimmen, waarna hij zich tegen zijn team voor de eventuele opgelopen stress verontschuldigde.

2 - GP ARABIA SAUDITA F1/2023 - VENERDI 17/03/2023

Beide Haas-bolides zouden Q2 niet overleven, net zoals Valtteri Bottas, die door teamgenoot Zhou Guanyu werd verslagen. Piastri wist iedereen te verrassen door zijn McLaren richting Q3 te bewegen.

Q2 afvallers: Hulkenberg, Zhou, Magnussen, Bottas, Verstappen

De slotfase van de kwalificatiesessie op het Jeddah Corniche Circuit was daar. Zou Alonso in de afwezigheid van Verstappen een wereldprestatie neer kunnen zetten, of was het toch Pérez die zijn Red Bull-auto naar verwachting op P1 ging zetten?

Alonso beet namens de top de spits af, maar wist niet volledig te overtuigen. Leclerc dook namelijk onder zijn tijd door, met de daarbij komende verrassing die van George Russell, die achter de Ferrari-coureur op P2 aansloot en zo Alonso naar de derde plek duwde. Hier werd het echter wel weer duidelijk dat de Red Bull-auto momenteel van een ander niveau is. Pérez zette een tijd neer die een halve seconde sneller dan de rest was.

Of Leclerc en Alonso (en misschien wel Stroll?) het tóch voor elkaar zouden kunnen krijgen om pole positie weg te snoepen, bleek nog tot de laatste snelle run afwachten. Aston Martin-coureurs Alonso en Stroll waren beiden overtuigend onderweg, maar leken geen perfecte ronde neer te kunnen zetten. Laatstgenoemde coureur had tijdens zijn laatste poging een paarse eerste sector, maar zag zijn dromen in bocht 22 dankzij een flink moment van overstuur als sneeuw voor de zon verdwijnen.

GP2302 180017 67A7546

Uiteindelijk kwam ook Leclerc niet dichtbij genoeg aan de razendsnelle ronde van Pérez. De Monegask moest met een P2 genoegen nemen, waarbij Alonso achter hem als derde wist aan te sluiten. Russell had een sterke zaterdag dat hem een vierde snelste tijd opleverde, vlak voor Sainz. Stroll sloot aan op P6, Alpine-coureur Ocon op P7. Lewis Hamilton was onzichtbaar deze zaterdag en liet een achtste snelste tijd noteren. Piastri en Gasly maakten de top tien compleet.


Grand Prix van Saudi-Arabië, Jeddah Corniche Circuit, 18 maart 2023


Uitslag kwalificatie


1. Sergio Perez (Red Bull-Honda) - 1'28"265 - Q3
2. Charles Leclerc (Ferrari) - 1'28"420 - Q3
3. Fernando Alonso (Aston Martin-Mercedes) - 1'28"730 - Q3
4. George Russell (Mercedes) - 1'28"857 - Q3
5. Carlos Sainz (Ferrari) - 1'28"931 - Q3
6. Lance Stroll (Aston Martin-Mercedes) - 1'28"945 - Q3
7. Esteban Ocon (Alpine-Renault) - 1'29"078 - Q3
8. Lewis Hamilton (Mercedes) - 1'29"223 - Q3
9. Oscar Piastri (McLaren-Mercedes) - 1'29"243 - Q3
10. Pierre Gasly (Alpine-Renault) - 1'29"357 - Q3
11. Nico Hulkenberg (Haas-Ferrari) - 1'29"451 - Q2
12. Zhou Guanyu (Alfa Romeo-Ferrari) - 1'29"461 - Q2
13. Kevin Magnussen (Haas-Ferrari) - 1'29"517 - Q2
14. Valtteri Bottas (Alfa Romeo-Ferrari) - 1'29"668 - Q2
15. Max Verstappen (Red Bull-Honda) - 1'49"953 - Q2
16. Yuki Tsunoda (Alpha Tauri-Honda) - 1'29"939 - Q1
17. Alexander Albon (Williams-Mercedes) - 1'29"994 - Q1
18. Nyck De Vries (Alpha Tauri-Honda) - 1'30"244 - Q1
19. Lando Norris (McLaren-Mercedes) - 1'30"447 - Q1
20. Logan Sargeant (Williams-Mercedes) - 2'08"510 - Q1

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet