Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Derani op pole voor 12 Uur Sebring, Nederlanders in vier van de vijf klassen op eerste startrij

230317 IMSA quali Derani
Pipo Derani zette de Whelen-Action Express-Cadillac op pole voor de 12 Uur van Sebring

Een rode vlag met nog vier minuten te gaan in de kwalificatie voor de 12 Uur van Sebring resulteerde in een lock-out van de eerste startrij voor Cadillac, met Pipo Derani in de Whelen/Action Express-Cadillac (Derani/Sims/Aitken) op pole-position, gevolgd door Sébastien Bourdais in de Ganassi-Cadillac (Bourdais/Van der Zande/Dixon). In LMP2 reed Ben Keating in de PR1/Mathiasen Motorsports-Oreca (Keating/Chatin/Quinn) de snelste tijd, voor François Heriau in de TDS-Oreca (Heriau/Van der Garde/Pierson). Glenn van Berlo reed in de Ligier van Andretti Autosports (Andretti/Chaves/Van Berlo) een nieuw kwalificatierecord in de LMP3-klasse en staat daarmee in die klasse op de eerste startplaats. In GTD-Pro was António García in de nummer 3-Corvette (García/Taylor/Milner) het snelst, in GTD ging de pole naar Kyle Marcielli in de nummer 93-Racers Edge-Acura (Harrison/Formal/Marcielli), voor Philip Ellis in de Winward-Mercedes (Ward/Ellis/Dontje), waarmee er in vier van de vijf klassen teams met Nederlandse rijders op de eerste startrij staan.


Tekst: René de Boer (vanuit Sebring, Twitter: @renedeboer)
Foto’s: IMSA, Rebocar/R. de Boer


De GTP-kwalificatiesessie werd met nog vier minuten te gaan gestaakt en niet meer hervat nadat Matt Campbell in de nummer 7-Penske-Porsche in de eerste bocht in de bandenstapels was beland. Daarmee stond vast dat de pole-position naar Pipo Derani in de Whelen-Action Express-Cadillac op pole-position staat, met naast hem de Ganassi-Cadillac van Sébastien Bourdais. Daarachter eindigde Ricky Taylor met de WTR-Acura als vierde, gevolgd door Mathieu Jaminet in de nummer 6-Penske-Porsche en Tom Blomqvist in de Meyer Shank-Acura.


230317 IMSA LMP2 quali
Pole-position in de LMP2-klasse voor Ben Keating


In LMP2, waarin de brons-rijder de kwalificatie voor zijn rekening neemt, leek François Heriau in de nummer 35-TDS-Oreca lange tijd op weg naar de beste startplaats, maar een probleem waardoor de motor in de begrenzer liep verhinderde snellere tijden in de slotfase. “Jammer, want pole had er zeker in gezeten, maar de tweede plaats is ook goed”, zei Giedo van der Garde. De pole was uiteindelijk voor Ben Keating, die het temp nog wat opvierde en met een tijd van 1:51,780 minuten de beste startplaats voor zich opeiste, 0,120 seconden voor de TDS-auto met Heriau. De andere TDS-Oreca (Thomas/Jensen/Huffaker) start als derde, voor de Crowdstrike-auto (Kurtz/Hanley/Siegel).


230317 IMSA Glenn Berlo quali
Glenn van Berlo reed met een nieuw LMP3-kwalificatierecord naar de pole in de klasse


Glenn van Berlo, die voor de race in Sebring onderdak vond bij het team van Andretti Autosport en daar waarschijnlijk ook de resterende twee races van de IMSA Michelin Endurance Cup (Watkins Glen en Petit Le Mans) rijdt, zorgde voor Nederlands pole-succes in de LMP3-klasse. Hij zei: “Dank aan Jarret en Nancy Andretti. Gisteren hard gewerkt om de goede balans te vinden, dat is goed gelukt. Ik denk dat we op de longrun wat minder bandenslijtage hebben, dus dat is positief.” Hij was zelf een beetje verbaasd over zijn prestatie: “Ik had gisteren al wel een goed gevoel, maar je weet natuurlijk nooit hoe de andere rijders het doen. Nu zo’n kwalificatierun op nieuwe banden en met weinig brandstof was fantastisch, deze baan is echt ongelooflijk gaaf, dat zou ik altijd wel willen doen!” De Ave Motorsports-Ligier (Lucas/Kasemets/Estep) start als tweede, voor de JDC Miller Motorsports-Duqueine, waarin Dan Goldburg de kwalificatie reed, maar waarin ook Tijmen van der Helm in actie komt.


230317 IMSA Garcia
Pole in GTD-Pro voor António García met de Corvette


Ook de GT-kwalificatie werd voortijdig gestaakt, en ook hier was een Porsche de oorzaak: Klaus Bachler crashte in de nummer 9-Pfaff-Porsche en zorgde daarmee voor de rode vlag. Daarmee was de pole-position voor António García in de nummer 3-Corvette, die tot een tijd van 1:59,315 minuten kwam en daarmee 0,267 seconden sneller was dan Jack Hawksworth in de nummer 14-Vasser Sullivan-Lexus. Dani Juncadella kwalificeerde zich met de WeatherTech-Mercedes als derde. Achter de drie snelste GTD-Pro-auto’s was Kyle Marcelli in de Racers Edge-Acura het snelste in GTD-klasse, voor Philip Ellis in de Winward-Mercedes.  Daarmee start ook het team van Indy Dontje vanaf de eerste rij. “Op zich heb ik wel een goed gevoel bij de auto, maar je weet niet helemaal wat de concurrentie doet. Er is heel veel politiek”, aldus Dontje. Kay van Berlo, die gisteren in de laatste vrije training flink crashte in Turn 17, de beruchte laatste bocht, start met de nummer 91-Kellymoss with Riley-Porsche als 14e in de klasse, nadat Alan Metni de kwalificatie reed. “Het zag er op televisie en vanuit de auto zwaarder uit dan het uiteindelijk was”, zei Van Berlo. “Het was uiteindelijk alleen maar bodywork, de ophanging en het chassis waren gelukkig niet beschadigd. Ik denk dat we zeker goede kansen maken om voorin mee te strijden.”

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet