Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
ESports

Esports: Joshua Rogers behoudt de leiding in ESL titelstrijd

De derde ronde van de nieuwe ESL R1 sim racing series betekende voor het Coanda Esports Racing fabrieksteam de nodige uitdagingen. De Porsche fabrieks-coureurs Mack Bakkum en Joshua Rogers eindigden als achtste en twaalfde in de slotwedstrijd op de Nürburgring. Daardoor wist Rogers zijn leiderspositie in de tussenstand te continueren.

2023 NB 1

Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: Porsche

Joshua Rogers behoudt de leiding in ESL titelstrijd
Na twee offline wedstrijden in het Poolse Katowice kwam Joshua Rogers als leider in de tussenstand van het kampioenschap naar het virtuele Hockenheim. Voor de kwartfinale op Hockenheim afgelopen vrijdag legde de Australiër met een tweede plek de basis voor de halve finale. Hetzelfde gold voor Mack Backum die als vierde in de kwartfinale eindigde.

In de halve finales moesten de Porsche-fabrieksrijders het tegen elkaar opnemen. In de kwalificatie liet de Nederlander naast zijn teamgenoot de vijfde tijd noteren. Vanaf de eerste meters ontwikkelde zich een spannend duel tussen voor de finale tussen de Australiër en Maximilian Benecke van het MOUZ Team. Joshua Rogers weerstond de druk van de Duitser en wist zijn zesde plek achter Bakkum goed te verdedigen. Hierdoor kwalificeerden beide Porsche 911 GT3’s zich voor de heat van de laatste twaalf.

NB3

Bakkum kwalificeerde zich hiervoor als achtste terwijl Rogers vanaf een tiende plek de beslissende acht ronden durende wedstrijd voor zijn rekening nam. Vanwege te vroeg starten werd Rogers echter bestraft waardoor hij naar de staart van het veld terugviel. Zijn Nederlandse teamgenoot wist zijn positie echter goed te verdedigen en kwam als achtste over de streep.

Voor de twee andere Porsche Coanda-rijders was het na de kwartfinales afgelopen vrijdag al voorbij. Na een close duel met de Nederlander Bono Huis (Mercedes AMG Esports) en de Noor Tommy Östgaard (Heroic) eindigde Dayne Warren slechts als negende. Mitchell de Jong miste nipt de progressie naar de volgende heat. Omdat de Amerikaan zich enigszins onwel voelde kwam hij in de kwalificatie niet verder dan een elfde plek. Zijn jacht door het gehele veld leverde nog een zevende plek op. De twee privé Porsche Esports-teams van FaZe Clan en Heroic wisten zich ook niet voor de halve finales te kwalificeren.”

NB 4

De nieuwe ESL-R1 serie van de Electronic Sports League is vooral gericht op fabrieksteams en Esports-organisaties. Het is gebaseerd op het Rennsport platform en biedt bijzonder realistische virtual reality-ervaringen. De wereldpremière vond half oktober als doubleheader event met de Intel Extreme Masters in het Poolse Katowice plaats. Tot aan eind mei zijn er nog vijf online wedstrijden. Op 28 mei a.s. vindt in München de Spring Major Finale van het ELS R-1 kampioenschap op de Rennsport Summit plaats.


2023 NB 2

Commentaren
Philip Stamm (D, Teambaas Porsche Coanda Esports Racing): "Het eerste online weekend van de nieuwe ESL_R1 series was goed. We ondervonden kleine technische problemen op vrijdag, maar we hebben ze in het weekend kunnen oplossen. Het was onze eerste keer in de finale met twee Porsches – het is mooi dat we dat voor elkaar hebben gekregen. Ik ben ook blij voor Mack Bakkum, die zijn potentieel heeft kunnen laten zien. Joshua slaagde erin om opnieuw de finale te halen. Al met al is het goed gegaan voor ons."

Mack Bakkum (NL, Porsche Coanda Esports Racing): "Ik ben heel blij met hoe het vandaag voor mij is gegaan. Ik begon de halve finale met een goede kwalificatieronde. De vijfde plaats was voldoende om toegang te krijgen tot de finale. Mijn prestaties daar waren ook oké. Deze keer hadden we niet de auto om ons in de strijd om de top mengen. Dus met dat in gedachten is de achtste plaats oké voor mij."

Joshua Rogers (AUS, Porsche Coanda Esports Racing): "Geen ideale slotdag voor mij. In de kwalificatie voor de halve finale reed ik een solide ronde met de Porsche 911 GT3 R, maar die was maar goed genoeg voor de zesde plaats op de grid. Na een fantastisch duel met Max Benecke werd ik zesde en ging door naar de finale. De kwalificatie daar was ook niet helemaal perfect. Als tiende startte ik helaas iets te vroeg – en dat betekende zo'n beetje het einde van mijn race. Toch behield ik mijn voorsprong in het kampioenschap. Ik zal extra hard moeten pushen bij de volgende races"

Uitslag
Nürburgring (D), finale
1. Luke Bennett, BMW M4 GT3 (Verenigd Koninkrijk, Team Redline)
2. Nils Naujoks, BMW M4 GT3 (D, BMW M Team BS+Competitie)
3. Nikodem Wisniewski, AMG GT3 Evo (PL, Mercedes-AMG Esports Team)
4. Kevin Ellis jr., Audi R8 LMS GT3 evo II (VERENIGD KONINKRIJK, Apex Racing Team),
5. Erhan Jajovski, Audi R8 LMS GT3 evo II (NMK, R8G Esports)
6. Felipe Baptista, BMW M4 GT3 (BR, FURIA)
8. Mack Bakkum, Porsche 911 GT3 R (NL/Porsche Coanda Esports Racing)
12. Joshua Rogers, Porsche 911 GT3 R (AUS/Porsche Coanda Esports Racing)

Tussenstand kampioenschap
1. Joshua Rogers (AUS/Porsche Coanda Esports Racing), 127 punten
2. Kevin Ellis jr. (UK, Apex Racing Team), 123 punten
3. Jiri Toman (CZ, R8G Esports) 122 punten."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet