Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
V8 Supercars

V8 Supercars: Controversieel openingsweekend Gen3 Supercars. Whincup maakt gehakt van organisatie

Het allereerste Gen3 weekend van de Supercars is nogal controversieel verlopen. De beide Red Bull Ampol Camaro’s werden na afloop van de eerste wedstrijd gediskwalificeerd. Daarbij zijn de gemoederen tussen Jamie Whincup, Shane van Gisbergen en de Supercars-organisatie hoog opgelopen. SVG weigerde na het winnen van de tweede wedstrijd de media niet meer te woord te zijn en tijdens de verplichte persconferentie hield Shane eigenlijk de kaken stijf op elkaar.


2023 Whincup
Jamie Whincup maakte in niet mis te verstane bewoordingen gehakt van de Supercars-organisatie

Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: Red Bull

Controversieel openingsweekend Gen3 Supercars. Whincup maakt gehakt van organisatie
Red Bull Ampol teambaas Jamie Whincup heeft vanmorgen vroeg gehakt van de Supercars-organisatie gemaakt. Zowel Broc Feeney als SVG werden gisteren na afloop van de eerste wedstrijd gediskwalificeerd omdat ze een koelbox aan de bestuurderszijde van de auto’s laten draaien terwijl die aan de passagierszijde geplaatst moet zijn. Gedurende de laatste stops van zowel Feeney en SVG werden beide boxen met droogijs bijgevuld.

Bij het team van Triple Eight Red Bull Ampol Racing beschikt men aan de passagierszijde over een z.g. “Chill Out” koelpaksysteem maar tevens had men aan de rechterzijde nog een droogijs box toegevoegd om koele lucht naar de helmen van de coureurs te voeren.

Tijdens de hoorzitting voorafgaande aan de wedstrijd beweerden Mark Dutton en Jamie Whincup van Triple Eight dat Adrian Burgess (Head of Motorsport Supercars en vroeger bij McLaren in de F1 actief) na de problemen op vrijdag het aanbrengen van een droogijs box had toegestaan. Burgess ontkende in alle toonaarden.

Jamie Whincup: “De wijze waarop wij door de Supercars-organisatie werden behandeld is niet te geloven. Wij hebben op geen enkele manier geprobeerd de regels te omzeilen. Wij hebben onze auto’s aan de TC gepresenteerd en kregen goedkeuring van de “Head of Motorsport” Hij heeft zelfs zijn goedkeuring gegeven. Vervolgens zijn we gaan racen. Het is zelfs een nadeel voor de prestaties van de auto. Geen voordeel. Vanwege tijdgebrek hebben we deze box daar geplaatst want we er hebben ook nog alles aan moeten doen om de auto’s op tijd hier te krijgen.

Wij kregen toestemming en hebben geen enkele regel overtreden. Gewoon meer dan te gek hoe dat Supercars ons behandeld heeft. Buiten alle proporties om beide auto’s te diskwalificeren. Dit komt boven op het gebrek aan competentie op de veiligheid van onze coureurs. Voorafgaande aan de wedstrijd hebben wij veel advies gegeven maar het meeste werd weer geschrapt door de diverse commissies. Er is hier al maanden over gesproken. De avond voor de wedstrijd nemen ze een halfslachtige beslissing om de goede richting uit te gaan.”

Ook veel andere coureurs leden onder de hoge warmte in de cockpit. Whincup verklaarde dat hij liever een tweede “Chillout systeem” in de cockpits had gezien maar die zijn voor de gehele pitlane zelfs nauwelijks verkrijgbaar.

Whincup: “Wij hebben ons noodzakelijk moeten aanpassen aan een systeem dat wij nog niet eens willen. Vorig jaar hebben we nog nooit helmkoeling gebruikt maar omdat de temperatuur zo slecht was, moesten we op het allerlaatste moment iets ondernemen om de coureurs in leven te houden.”

2023 SVG archief
Nadat SVG gisteren werd gediskwalificeerd was de woede groot bij de Nieuw Zeelander. Vandaag negeerde hij de media volkomen.

SVG negeert de media
De woede is groot. Nadat SVG vandaag na zijn zege uit de cockpit stapte werd TV presentatrice Riana Crehan(de echtgenote van Will Davison) afgebekt met de zin: “the talking has been done on the circuit” Na de diskwalificatie gisteren was SVG bepaald niet onmondig. De frustratie zat enorm hoog.

Ook de geschreven pers moest het vandaag bij SVG ontgelden. “Ik ben hier om mij op het rijden te concentreren.” Garth Tander met wie SVG vorig jaar de Bathurst 1000 won riep op om met de media co-operatief te zijn.David Reynolds die vandaag als derde eindigde: “Wij hebben tien jaar met dezelfde auto’s gereden, wij houden ervan. Het is nu anders geworden. Er is nog een lange weg te gaan.”
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet