Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
V8 Supercars

V8 Supercars: SVG neemt revanche met spectaculaire slotfase in Newcastle

SVG heeft in de tweede wedstrijd op het stratencircuit van Newcastle revanche genomen door WAU-coureur Chaz Mostert te verslaan. Mostert had vrijwel de gehele wedstrijd meet zijn Ford Mustang gedomineerd. Vier ronden voor het einde werd de strijd om de kop beslist.

SVG Newcastle
Een "tweede overwinning" voor SVG in Newcastle.

Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: Red Bull Ampol Racing/Tickford/BJR Racing/ Penrite/PR

SVG neemt revanche met spectaculaire slotfase in Newcastle
Met een geforceerde inhaalmanoeuvre ging SVG in de 85e ronde aan de Ford Mustang van Chaz Mostert voorbij. In Turn 9 verkocht SVG de Mustang van Mostert een klein tikje waarbij de WAU-coureur even de muur raakte en lichtjes de controle verloor. Mostert hield zijn Mustang op de baan en verkocht SVG direct nog een klein tikje terug. Hij omschreef de actie van Shane als ‘’brutaal” en noemde het een klassieke “Shane-move”

Chaz Mostert: “Als ik mij in zijn positie had bevonden dan had ik de aanval iets eerder ingezet en ingestuurd. Maar het is helaas niet anders. De sportcommissarissen kijken er in ieder geval naar. Brutaal maar hij zou me sowieso toch te pakken hebben gekregen.”

Achter SVG en Mostert volgden polesitter David Reynolds (Grove Penrite Mustang), James Golding en SVG’s teamgenoot Broc Feeney. Vooral Reynolds en Golding leverden in de slotfase een fraai duel om de derde plek.

Penrite Racing
Gelukkige gezichten bij Grove Penrite Racing.

De wedstrijd werd direct na de start met een Code Rood onderbroken toen McCauley Jones en Declan Fraser elkaar raakten terwijl laatst genoemde er niet in slaagde om Cameron Hill in te halen. Daarbij werd de pitmuur geraakt en verschoven. Bij het incident liep een marshall lichte verwondingen op. Na een oponthoud van ongeveer 20 minuten volgde de herstart waarbij Mostert en Reynolds direct de leiding namen. Daarachter volgden Golding, Van Gisbergen, Slade, LeBrocq, Heimgartner, Feeney, Hazelwood. In de daarop volgende rondes wist Mostert voldoende afstand van zijn achtervolgers te nemen.

2023 James Golding
Mooie wedstrijd van James Golding die echter net geen podium wist te behalen.

In de 23e ronde ging Mostert voor zijn allereerste stop naar binnen, de Tickford Mustang van Waters volgde in de 29e ronde. In de 38e ronde maakte SVG zijn allereerste stop en ging met slechts 40L terug de baan op en viel naar de vijfde plek terug. Inmiddels was aan kop een mooie strijd tussen de beide Mustangs van Mostert en Cameron Waters losgebarsten. In Turn 9 ging Waters in de 48e ronde in de fout door de muur te raken en verloor direct afstand. Daarbij verboog Waters de stuurarm en moest voor reparatie naar binnen maar speelde in de wedstrijd geen rol van betekenis meer.

In de 52e ronde slaagde SVG erin om Reynolds voor P2 te passeren en kon daarna de aanval op Mostert inzetten. Vervolgens ging Mostert, nadat hij de Red Bull van Camaro van Broc Feeney had gepasseerd, zes ronden later voor zijn allerlaatste stop naar binnen. Daarbij verloor de WAU-crew bij het verwisselen van het rechter voorwiel wat tijd. David Reynolds maakte in de 68e ronde zijn laatste stop en kwam tussen het vechtende duo Golding en Feeney terecht.

2023 Newcastle 2
Even naar de Pizza Hut in Newcastle.

SVG maakte in de 70e ronde zijn allerlaatste stop en kwam op verse Dunlops op acht seconden achterstand op Mostert terug op de baan. Vier ronden later bedroeg de achterstand op Mostert nog maar 6,6 secs. Terwijl beiden zich door het verkeer heen worstelden naderde SVG eindelijk de Mustang en daarbij kwam het tot een controversiële “move”. En daarmee was de strijd definitief gestreden. SVG kon definitief afstand nemen en voorlopig zijn eerste seizoensoverwinning boeken.

SVG: “Ik wil het Red Bull Ampol Racing Team voor een geweldig weekend bedanken Onze beide auto’s waren ook vandaag op het circuit geweldig. Ik ben trots op dit team voor hetgeen iedereen heeft bereikt. Geweldig om nog een wedstrijd te winnen. “The talking has been done on the circuit today”. Met deze uitspraak verwees SVG naar de media die hij na afloop niet meer te woord wenste te staan.

2023 Newcastle 3
Een prachtig beeld van het stratencircuit in New Castle met de op de achtergrond een uitloper van de Pacific Ocean.

Uitslag Race 2 Newcastle
1 97 Red Bull Ampol Racing Shane van Gisbergen Chev Camaro ZL1 5700 89 ronden 2:11:50.483
2 25 Mobil 1 Optus Racing Chaz Mostert Ford Mustang GT 5400 89 ronden +04.499
3 26 Penrite Racing David Reynolds Ford Mustang GT 5400 89 ronden + 25.140
4 31 Nulon Racing James Golding Chev Camaro ZL1 5700 89 ronden + 27.090
5 88 Red Bull Ampol Racing Broc Feeney Chev Camaro ZL1 5700 89 ronden + 27.659
6 99 Coca-Cola Racing by Erebus Brodie Kostecki Chev Camaro ZL1 5700 89 ronden + 28.608
7 8 R&J Batteries Racing Andre Heimgartner Chev Camaro ZL1 5700 89 ronden + 33.324
8 34 Truck Assist Racing Jack Le Brocq Chev Camaro ZL1 5700 89 ronden + 46.962
9 400 Nulon Racing Tim Slade Chev Camaro ZL1 5700 89 ronden + 54.440
10 18 DEWALT Racing Mark Winterbottom Chev Camaro ZL1 5700 89 ronden + 58.977
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet