Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
V8 Supercars

V8 Supercars: Red Bull Ampol Racing-coureurs Van Gisbergen en Feeney gediskwalificeerd

Zowel winnaar Shane van Gisbergen als zijn teamgenoot Broc Feeney zijn door de wedstrijdleiding in Newcastle gediskwalificeerd. Hierdoor ligt er direct een schaduw over het debuut van de Gen3. auto's. Slechter had het niet kunnen beginnen.

2023 Droogijs

Het moment waarop het voor Broc Feeney fout gaat.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Fox Sports/Supercars

Red Bull Ampol Racing-coureurs Van Gisbergen en Feeney gediskwalificeerd
Zowel Shane van Gisbergen als zijn teamgenoot Broc Feeney mogen hun bekers weer inleveren. CAMS heeft besloten om beide rijders na hun 1-2 overwinning definitief te diskwalificeren. De teams van Tickford Racing en Walkinshaw Andretti United tekenden protest aan tegen de tweede pitstop van #97 Shane van Gisbergen en #88 Broc Feeney. Bij de tweede stop is er aan beide rijders droogijs in de auto's toegediend. Volgens CAMS is dit reglementair niet toegestan en moet de koelingsapperatuur zich in de auto of in het pak van de rijder bevinden. Reglementair gezien wordt dit als "hulp" van buitenaf beschouwd.. Voorlopig gaat de overwinning nu naar Cam Waters terwijl iedereen in de einduitslag twee plekken opschuift.

2023 Statement

Update
Inmiddels heeft het team een verklaring uitgegeven waarin men aankondigt in beroep te zullen gaan. Na de gebeurtenissen van afgelopen vrijdag bevestigt het team dat de betrokken handeling om veiligheidsredenen genomen is en geen invloed had op de Performance van de auto's. Volgens de teamverklaring zou er door de wedstrijdleiding ook toestemming voor zijn gegeven. Wordt ongetwijfeld de komende weken vervolgd.
 
2023 SVG Feeney
Farce Gen3. debuut?

N.B. Voor diegenen die op Ziggo Racing de wedstrijd in Newcastle volgen. De starttijd is vanwege de weersvoorspellingen met ruim een kwartier vervroegd.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet