Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 2

Geweldige inhaalrace brengt Richard Verschoor in Bahrein meteen eerste punten

Richard Verschoor, Van Amersfoort Racing. FIA Formula 2 Championship, Bahrain International Circuit, Sakhir, Bahrain. 5th March 2023.

Richard Verschoor heeft in Bahrein bij de openingsronde van het FIA Formule 2 kampioenschap met een fabelachtige inhaalrace meteen de eerste punten van het seizoen gescoord. In de hoofdrace startte het 22-jarige TeamNL-talent na een uitstekende kwalificatie vanaf plek drie. De hoop op een mooi resultaat leek echter vervlogen toen hij na een paar bochten al in de rondte werd getikt en pas als 19de zijn weg kon vervolgen. Na de verplichte pitstop voor de bandenwissel was Verschoor echter in deel twee van de race de snelste rijder op de baan en wist op te klimmen van de zestiende naar de vijfde positie! Inclusief een punt voor de snelste ronde scoorde Verschoor daarmee in zijn eerste raceweekend voor het Nederlandse Van Amersfoort Racing meteen elf punten voor het kampioenschap.


Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Net als vorig seizoen trapte de FIA Formule 2 het dit jaar veertien ronden tellende kampioenschap af op Bahrain International Circuit. Voor TeamNL-talent Richard Verschoor betekende het zijn eerste optreden voor Van Amersfoort Racing. Het Nederlandse team wil in zijn tweede seizoen in de klasse goed scoren en met de 22-jarige Verschoor heeft VAR een bewezen F2-racewinnaar in huis die in de afgelopen twee jaar al veelvuldig hoog in de punten wist te finishen. Tijdens de testdagen die in februari op hetzelfde circuit waren gehouden had de combinatie Verschoor – VAR zich al goed laten zien door over drie dagen gemeten de snelste rondetijd op de klokken te zetten. Verschoor bewaart daarbij goede herinneringen aan het circuit in Bahrein omdat hij er vorig jaar de sprintrace wist te winnen.

Richard Verschoor, Van Amersfoort Racing. FIA Formula 2 Championship, Bahrain International Circuit, Sakhir, Bahrain. 3rd March 2023.

In de kwalificatie was de snelheid over één ronde opnieuw zichtbaar. Met een uitstekende ronde zette Verschoor in zijn tweede run de derde tijd op de klokken. “Hier ben ik heel erg blij mee. Het is heel lekker om zo het seizoen te beginnen. Ik denk zelfs dat er nog wel iets meer in had gezeten, want de balans in de auto was nog niet zo goed als bij de testdagen. Het team heeft uitstekend werk geleverd en ik denk dat het een van hun beste kwalificaties tot nu toe was”, aldus een tevreden Verschoor.

Richard Verschoor, Van Amersfoort Racing. FIA Formula 2 Championship, Bahrain International Circuit, Sakhir, Bahrain. 4th March 2023.

Door de omgekeerde top tien als startvolgorde voor de eerste (sprint)race en een gridstraf van een van de andere deelnemers startte Verschoor daarin vanaf plaats zeven. Helaas verliep de wedstrijd niet zoals gehoopt. Na een goede start leek Verschoor meteen wat plaatsen op te schuiven. Bij het aanremmen voor bocht één werd hij echter op de curbstones gedrongen. Met drie auto’s naast elkaar kwam de VAR-coureur de bocht uit, werd aangetikt en verloor daardoor veel snelheid en viel terug naar de elfde positie. Na een paar ronden kwam Verschoor als tiende door, maar naarmate de race vorderde begonnen zijn banden steeds meer op te spelen. De Nederlander zag zijn rondetijden oplopen en viel terug naar plek twaalf om uiteindelijk twee ronden voor het einde de pits op te zoeken.

Richard Verschoor, Van Amersfoort Racing. FIA Formula 2 Championship, Bahrain International Circuit, Sakhir, Bahrain. 5th March 2023.

In de feature race mocht Verschoor dan wel van zijn in de kwalificatie verdiende derde plaats vertrekken. Met een goede start leek de Nederlander een plaatsje op te schuiven maar moest toch weer als derde invoegen. Een paar bochten later was er echter een déjà vu toen Verschoor door een te laat remmende concurrent in de rondte werd getikt, iets wat hem vorig jaar in de hoofdrace ook al was overkomen. Als negentiende kon de VAR-rijder achter het inmiddels door de safetycar opgevangen veld aansluiten. Omdat na de herstart veel rijders al vroeg hun verplichte pitstop maakten schoof Verschoor snel weer naar voren om uiteindelijk vanaf plek twee in ronde zestien de pits op te zoeken.

Richard Verschoor, Van Amersfoort Racing. FIA Formula 2 Championship, Bahrain International Circuit, Sakhir, Bahrain. 3rd March 2023.

Als zestiende kwam de op de zachte ‘rode’ band overgestapte Nederlander de baan weer op. Verschoor was daarna de snelste rijder op de baan en zette ook meteen de snelste raceronde op zijn naam. De ene na de andere concurrent werd door het ontketende TeamNL-talent gepasseerd. Terwijl bij veel van zijn concurrenten de banden volledig versleten waren, kon Verschoor vol blijven pushen om zo in de laatste vier ronden nog eens vijf rijders te passeren. Daarmee legde Verschoor beslag op een prachtige vijfde plaats en werd opnieuw bewezen dat in de Formule 2 alles mogelijk is en niet opgeven loont. Inclusief het punt voor de snelste raceronde scoorde Verschoor daarmee bij zijn eerste optreden voor Van Amersfoort Racing meteen elf punten voor het kampioenschap.

Richard Verschoor, Van Amersfoort Racing. FIA Formula 2 Championship, Bahrain International Circuit, Sakhir, Bahrain. 3rd March 2023.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet