Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 2

Formule 2: Boschung en Pourchaire drukken stempel op openingsweekend in Sakhir, Verschoor schittert ondanks pech

BAH GP SR 0A3A0876

Het gebeurt niet dagelijks dat zowel de sprintrace als de hoofdrace in de Formule 2 met een marge van meer dan tien seconden wordt gewonnen, maar in het openingsweekend van het seizoen 2023 was het zover: veteraan Ralph Boschung (Campos) en titelfavoriet Théo Pourchaire trokken de wedstrijden op Sakhir op dominante wijze naar zich toe. Richard Verschoor toonde meteen veel potentieel voor Van Amersfoort Racing, maar greep door pech naast een boel punten. Zijn inhaalrace in de hoofdrace naar de vijfde plaats was desondanks indrukwekkend. Voor MP Motorsport reed Dennis Hauger op zaterdag naar een sterke tweede plaats, maar op zondag moest de Noor afhaken.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto’s: Dutch Photo Agency

Derdejaars Pourchaire ging het seizoen in als huizenhoog favoriet en maakte die rol op vrijdag meteen waar: met maar liefst zeven tiende verschil greep hij de pole, nadat hij in de vrije training ook al de snelste was geweest. Zijn teamgenoot Victor Martins, de debuterende F3-kampioen, maakte het kwalificatiefeest voor ART compleet met de tweede tijd. De tweede rij was net zo fascinerend door zijn volledig Nederlandse tint: Richard Verschoor greep de derde startpositie voor de hoofdrace, met naast hem Dennis Hauger.

Sakhir (BAH) MAR 3-5, 2023 - Gulf Air Bahrain Grand Prix at Bahrain International Circuit. Dennis HAUGER #01 MP Motorsport © 2023 Sebastiaan Rozendaal / Dutch Photo Agency

Na Martins schoot Kush Maini (Campos) als debutant verrassend uit zijn slof met een zesde tijd, terwijl de grote beloften Ollie Bearman (Prema), Isack Hadjar (Hitech) en Zane Maloney (Carlin) op hun debuut de top-tien niet haalden. Ook mede-titelfavoriet Jack Doohan (Virtuosi) zakte door het spreekwoordelijke ijs met een 17e tijd. Frederik Vesti (Prema) en Ayumu Iwasa (DAMS) deden het als tweedejaars aanmerkelijk beter met een vijfde en zevende positie.

De ultieme veteraan Ralph Boschung – inmiddels in zijn zevende seizoen! – mocht echter vanaf de reverse pole vertrekken voor de sprintrace. Die wist de Zwitser vervolgens probleemloos te verzilveren door voor het eerst in de 96 races van zijn lange F2-carrière een overwinning te laten noteren. Het was de tweede zege van de dag voor Campos, want eerder had Pepe Martí al de F3-sprintrace op zijn naam geschreven.

SAKHIR (BH), 2-5 March 2023: Gulf Air Bahrain Grandprix at Bahrain International Circuit. Podium race 1 F2: Ralph BOSCHUNG #25 Campos Racing, Dennis HAUGER #01 MP Motorsport and Victor MARTINS #06 ART Grand Prix © 2023 Sebastiaan Rozendaal / Dutch Photo Agency

In het spoor van Boschung streden Martins en Hauger fel om de tweede plaats, een positie die de Noor uiteindelijk voor zich opeiste – waarmee hij goed van start ging voor MP Motorsport. Achter Iwasa, die aanvankelijk tweede lag, klom Pourchaire naar een sterke vijfde plaats. Jehan Daruvala reed intussen de tweede MP-auto de top-tien binnen en legde beslag op de zesde plaats. Arthur Leclerc (DAMS) deed na een vliegende start aanvankelijk goed mee, maar werd teruggeworpen door een tijdstraf. Verschoor was intussen de pechvogel: hij eindigde op twee ronden als laatste, nadat hij in de slotfase vanaf de 12e plaats de pits moest opzoeken.

De volgende dag had Verschoor opnieuw pech, want hij werd in de derde bocht achterstevoren getikt door Vesti, die daarmee zichzelf en ook Martins en Stanek uitschakelde, terwijl later ook Hauger met schade wegviel. Verschoor wilde de snel gestarte Kush Maini terugpakken toen hij werd geraakt. De winnaar van de sprintrace was de lachende derde, want Boschung schoof zeven plekken door, passeerde daarna de net zo gelukkige Bearman en na de herstart ook nog teamgenoot Maini. Verschoor kon ondanks schade doorrijden, maar had een schijnbaar onoverbrugbare achterstand opgelopen. Het was wonderbaarlijk dat hij toch punten uit het vuur sleepte – plus de snelste ronde van de wedstrijd.

Sakhir (BAH) MAR 3-5, 2023 - Gulf Air Bahrain Grand Prix at Bahrain International Circuit. Richard VERSCHOOR #22 VAR © 2023 Sebastiaan Rozendaal / Dutch Photo Agency

Vooraan reed Pourchaire onaangetast als eerste, nu op de hielen gezeten door Boschung als snelste op de softs. Ook andere coureurs die op softs waren gestart, sneden door het veld, aangevoerd door Hadjar en Roy Nissany (PHM), die in een totale Red Bull-sandwich zat tussen Iwasa, en Carlin-teamgenoten Enzo Fittipaldi en Zane Maloney. Vanaf de tiende ronde begon de zachte compound op te raken, maar gek genoeg wisselden de eerste zes coureurs die binnenkwamen juist hun harde banden in voor softs. Daarna kwamen leider Pourchaire en Maini vanaf de derde plaats naar binnen – óók op harde banden. Hadjar was vervolgens de eerste die van soft naar hard ging, een ronde later gevolgd door tijdelijke leider Boschung.

Na alle pitstops bleek hoezeer Pourchaire de race volledig in zijn zak had. Achter de dominante Zwitser vervolgde Campos zijn superweekend met Boschung én Maini. Leclerc had zich in de pitstopfase naar de derde plaats gereden, maar legde het na 20 ronden af tegen de Indiër, om vervolgens ook plekken te verliezen aan Bearman en Iwasa. Terwijl Pourchaire met bijna 20 seconden voorsprong naar een fenomenale overwinning en de leiding in het kampioenschap reed, werd het slot achter hen nog adembenemend doordat diverse coureurs hun banden hadden opgereden. De grote held was Maloney, die zijn matige kwalificatie opnieuw goedmaakte door voor de tweede keer in de punten te rijden – sterker nog, het Red Bull-talent uit Barbados reed van de 18e startplaats naar het podium toe, ten koste van Maini. Doohans teleurstellende weekend kreeg intussen nog een duw door een tijdstraf voor een ‘unsafe release’ tijdens de pitstop.

Zane Maloney #3 Carlin, during Round one of the FIA Formula 2 Championship at Bahrain International Circuit, on March 02 - 05, 2023.

FIA F2, Sakhir, 4-5 maart 2023

Race 1
1. Ralph Boschung – Campos – 23 ronden
2. Dennis Hauger – MP Motorsport – 10”8
3. Victor Martins – ART – 16”1
4. Ayumu Iwasa – DAMS – 24”4
5. Théo Pourchaire – ART – 29”7
6. Jehan Daruvala – MP Motorsport – 30”9
7. Kush Maini – Campos – 41”6
8. Enzo Fittipaldi – Carlin – 43”0
9. Zane Maloney – Carlin – 44”1
10. Juan Manuel Correa – VAR – 48”5
11. Jack Doohan – Virtuosi – 49”2
12. Arthur Leclerc – DAMS – 50”1
13. Roman Stanek – Trident – 50”6
14. Jak Crawford – Hitech – 52”2
15. Oliver Bearman – Prema –53”7
16. Clément Novalak – Trident – 54”6
17. Frederik Vesti – Prema – 54”6
18. Roy Nissany – PHM by Charouz – 1’04”4
19. Brad Benavides – PHM by Charouz – 1’08”7
20. Isack Hadjar – Hitech – 1’13”3
21. Amaury Cordeel – Virtuosi – 1’13”8
22. Richard Verschoor – VAR – 2 ronden

Race 2
1. Théo Pourchaire – ART – 32 ronden
2. Ralph Boschung – Campos – 19”6
3. Zane Maloney – Carlin – 31”5
4. Kush Maini – Campos – 38”7
5. Richard Verschoor – VAR – 43”0
6. Arthur Leclerc – DAMS – 44”3
7. Isack Hadjar – Hitech – 46”4
8. Ayumu Iwasa – DAMS – 50”8
9. Enzo Fittipaldi – Carlin – 51”3
10. Juan Manuel Correa – VAR –51”8
11. Roy Nissany – PHM by Charouz – 52”9
12. Jak Crawford – Hitech – 53”3
13. Clément Novalak – Trident – 53”9
14. Oliver Bearman – Prema –59”7
15. Amaury Cordeel – Virtuosi – 1’00”9
16. Jack Doohan – Virtuosi – 1’05”2
17. Jehan Daruvala – MP Motorsport – 1’06”4
18. Brad Benavides – PHM by Charouz – 1’33”2

Uitgevallen
Dennis Hauger
Victor Martins
Frederik Vesti
Roman Stanek

Stand kampioenschap
1. Pourchaire 32; 2. Boschung 28; 3. Maloney 15; 4. Maini 14; 5. Verschoor 11; 6. Iwasa 9; 7. Hauger 8; 8. Leclerc 8; 9. Martins 6; 10. Hadjar 6; 11. Daruvala 3; 12. Fittipaldi 3; 13. Correa 1.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet