Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Ford Fiesta Sprint Cup

Benelux erkenning voor Ford Fiesta Sprint Cup

FFSC Benelux Ford Peerlings

Na vijf seizoenen als gescheiden Nederlandse en Belgische kampioenschappen gereden te hebben, schakelt de Ford Fiesta Sprint Cup in 2023 over naar één Benelux-kampioenschap!
Op basis van de Dutch Belgian Super Star hiërarchie bestond er sinds 2019 al een soort wedstrijd Nederland - België. Deze werd vorig jaar sterk gedomineerd door de Belg Tomas De Backer. Er werd in de Belgische Cup met een algemeen klassement, een junior kampioenschap en Ford Dealer Team-kampioenschap gereden. In de Nederlandse Cup werd gereden met maar twee divisies. Door het Benelux kampioenschap op te zetten, wordt er in de toekomst nog maar met één algemeen klassement rekening gehouden, waarin Nederlandse en Belgische coureurs voor gelijke punten zullen strijden.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

“Hoewel er aparte klassementen golden, gingen de twee Cups steeds samen het circuit op. In geval van incidenten en vooral het bestraffen van deze incidenten, baseerde men zich op wat er zich ‘live’ had afgespeeld,” licht Dick van Elk toe. “Dat resulteerde al te vaak in verlies van plaatsen op basis van het algemeen klassement, terwijl er volgens het boekje twee aparte kampioenschappen werden verreden en de bestrafte rijder uiteindelijk in de finale Belgische of Nederlandse uitslag amper een plek verspeelde. Die problematiek, gekoppeld aan het bestaan van volledig verschillende divisies en klassen, hebben ons aan het denken gezet. Gezien alle betrokken partijen duidelijk lieten verstaan dat zij voorstander waren, zijn we aldus overstag gegaan en vervangt voortaan de Benelux Cup alle tot hiertoe bestaande Belgische en Nederlandse klassen!”

FFSC Benelux Bas Koeten Racing

Algemene klassementen na Race 1 en Race 2, telkens een gelijkaardige Top 3 voor de twee podiums, dat wil zeggen dat er ook op de grid één groot startveld verschijnt, met vooraan één snelle Nederlander, Belg of waarom niet één van de Poolse of Finse waarden in ‘pole position’!

“We behouden het principe van de omgedraaide grid in Race 2, maar zonder opsplitsing met een Nederlandse en een Belgische Top 5. Om de onderlinge strijd nog wat aan te scherpen, gaan ook de Belgische Junior en de Nederlandse Divisie 1 fuseren en komt er een Gold Cup. In het tot hiertoe zuiver Belgische Ford Dealer Team Championship gaan we ook Nederlandse Ford-garages toelaten,” knipoogt de grote baas van V-Max Racing Management.

FFSC Benelux Nowicki Auto Serwis

In het hoofdkwartier in Breda wordt de komende weken de laatste hand gelegd aan de volledig te herschrijven reglementen, of beter één reglement Benelux. Het zesde seizoen van de Ford Fiesta Sprint Cup gaat met de Voorjaarsraces van start tijdens het weekend van 15 en 16 april op Circuit Zandvoort.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet