Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

In Memoriam Slim Borgudd. Van ABBA-drummer tot F1 racer

Gisteren overleed op 76-jarige leeftijd in zijn geboorteplaats oud ABBA-drummer en F1 racer Slim Borgudd na een lang ziekbed ten gevolge van Alzheimer. Professioneel muzikant en F1-coureur, een nogal bijzondere combinatie. Aan de vooravond van de Duitse Grand Prix 1985 wijlen Elio de Angelis achter de piano met Slim Borgudd achter het drumstel. Een totaal andere generatie F1-rijders.

2023 Borgudd 2
Ze werden beiden beroemd. Slim Borgudd en Björn Ulvaeus. De één werd een beroemd musicus. De andere F1 coureur.

Tekst en Foto’s: Willem J. Staat

In Memoriam Slim Borgudd. Van ABBA-drummer tot F1 racer
De twee Zweedse jeugdvrienden, Björn Ulvaeus en Slim Borgudd, zagen hun jeugddromen realiteit worden. Björn was één van de oprichters van de wereldberoemde popgroep ABBA terwijl muzikant Slim begin zestiger jaren in Engeland per toeval in de racerij belandde nadat hij de beroemde Jazz Musicus Chris Barber had ontmoet. Beide mannen hadden één passie, de autosport. 

Borgudd werd op 25 november 1946 geboren in Borgholm, een dorp bestaande uit 3000 zielen gelegen op het eiland Öland. Tommy Borgudd had een enorme liefde voor de muziek. Zijn passie waardoor hij begin zestiger jaren als professioneel muzikant bij de “Lea Riders Group” band belandde. Daar moest hij op een gegeven moment de drummer Memphis Slim vervangen. Die naam Slim leverde echter wel een probleem op. De cheques voor zijn optredens stonden op naam van Slim Borgudd en die werden op het lokale postkantoor  even niet uitbetaald. Tommy Borgudd moest zelfs officieel zijn geboorteakte laten veranderen. Sindsdien was het Slim Borgudd. Racefan Borgudd ging in zijn jeugd als toeschouwer wel eens naar het Zweedse Karlskoga. Eigenlijk niet meer dan dat. Toen Slim in Engeland de beroemde Jazz musicus Chris Barber ontmoette kreeg hij het autosportvirus definitief te pakken. Het leidde tot een cursus bij de raceschool van Jim Russell. Daarna nam hij met vlagen aan clubraces in zijn geboorteland deel.

2023 Borgudd 1
Op je 34e nog in de F1 rijden. Dit was heel bijzonder. Gezien de middelen waarover Slim beschikte toch wel bijzondere prestaties in 1981.

De vriendschap met Björn leidde er inmiddels toe dat de muzikant Slim met regelmaat voor opnames de studio’s indook. De recetteopbrengsten werden direct in de autosport geïnvesteerd. Het leidde tot deelname aan het Europese F3 kampioenschap waarin hij achter Alain Prost en Michael Bleekemolen als derde in de eindstand van het kampioenschap eindigde. Bij gebrek aan financiën moest Slim zelfs nog enkele wedstrijden missen….

De volgende logische stap was de F2. Alles was in kannen en kruiken toen begin 1980 op het allerlaatste moment een sponsor afsprong. Het bleef bij wat lokale wedstrijden in Zweden. En toen was er die doorbraak in 1981. Met steun van ABBA vond slim een zitje bij het ATS Team van de Duitser Günther Schmidt, op zijn zachtst gezegd een nogal eigenzinnige teambaas.

2023 Borgudd 3
Met de ATS F1 op Zandvoort in 1981 in actie.

En toen was daar ineens die doorbraak tijdens de Britse Grand Prix. Slim eindigde voor het team van Schmidt op Avon banden(die duidelijk minder waren dan de Goodyears en Michelins van de concurrentie) op zijn 34e zijn eerste WK punt. Daar bleef het dan ook helaas bij. Na een aantal wedstrijden voor het team van Ken Tyrrell was de F1 droom na 1,5 jaar definitief voorbij. Er volgden nog een aantal nationale F3 wedstrijden in Zweden. Pogingen om in het nieuwe F3000 kampioenschap met een bedaagde Arrows F1-bolide zijn weg terug te vinden liepen, voorspelbaar genoeg, op niets uit.

Maar toch kwamen er successen zoals het winnen van het Nordic-toerwagenkampioenschap en de FIA Truck kampioenschappen in 1986 en 1987 voor Volvo in Div 2 en Div 3. Uw redacteur herinnert zich nog goed hoe dat Borgudd tijdens de Duitse Truck GP al luid racend en toeterend de 100.000 toeschouwers in extase bracht. Ongelofelijke momenten.

2023 Borgudd 5
Het was geen gemakkelijke weg in de F1. Maar wel één vol respect. Als beroepsmusicus met passie een andere hobby uitoefenen.

Een deelname met een Tiga Volvo aan de 24U van Le Mans in 1987 eindigde voortijdig. Verder won Slim met een Ford Sierra Cosworth in 1989 de 24U van Snetterton. Daarna volgde er succes in het Britse Truck kampioenschap voor Mercedes door in 1991 de Britse titel en vier jaar later de Europese titel te winnen. Het huwelijk met Mercedes eindigde in tranen omdat Slim zich ten opzichte van zijn teamgenoten benadeeld voelde. Daarna hield hij zich jarenlang in de European Radical Masters met een eigen team bezig. (Een hobbyklasse voor sportscars). Daarna trok Slim zich uit het openbare leven terug om met zijn Engelse vriendin van zijn pensioen te genieten.

Een avontuurlijk leven dat onverdiend in tranen eindigde. Enkele maanden geleden was er in de media een crowdfunding oproep omdat Slim’s financiële middelen gewoon op waren. Triest dat ABBA niets meer van zich liet horen…….terwijl Slim ons op berooide wijze heeft moeten verlaten.

2023 Borgudd 4
Slim's mooiste jaren beleefde hij in de diverse Truck Kampioenschappen. Onvergetelijke momenten. De oud F1-coureur die tijdens de 1987 Truck Grand Prix het publiek volledig op de banken bracht. 

Een bijzonder mens die ik niet licht al zal vergeten. Zie mijzelf in 1981 met een precaire opdracht nog tussen Slim en ABBA op Hockenheim instaan. Een onvergetelijk moment. “Money, Money” “Waterloo” It is not always a richmen’s world………..
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet