Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Cool Racing wint eerste vier-uursrace Asian Le Mans Series Abu Dhabi

230218 ALMS Cool Racing win
Winst voor de nummer 37-Cool Racing-Oreca tijdens de zaterdagsrace van Abu Dhabi

De nummer 37-Cool Racing-Oreca met de Zwitser Alexandre Coigny en de Deen Malthe Jacobsen heeft de derde ronde van de Asian Le Mans Series, de eerste van twee vier-uursraces van dit weekeinde op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi gewonnen. Aan de finish had Jacobsen een voorsprong van iets meer dan 33 seconden op de snelste van de beide United Autosports-Oreca’s, de nummer 22 van Phil Hanson, Paul Di Resta en Jim McGuire. Op een seconde daarachter eindigde de andere United-Oreca met Yasser Shahin, Garnet Patterson en Oliver Jarvis op de derde plaats. De LMP3-zege was voor het Nielsen Racing-duo Tony Wells en Matt Bell. In GT3 zegevierde de nummer 7-HRT-Mercedes van Al Faisal Al Zubair, Luca Stolz en Martin Konrad. De race moest in de eerste helft voor zo’n 40 minuten worden onderbroken voor het repareren van de vangrails na een zware crash van de Deen Johnny Laursen met de Formula Racing-Ferrari.

UPD: Ruim na de race kreeg het trio Hansen, Di Resta en McGuire in de nummer 22-United-Oreca een tijdstraf van 35 seconden opgelegd, omdat een van de drie verplichte pitstops te laat was uitgevoerd. De auto reed 19,552 seconden later dan was toegestaan weer de pitstraat uit. Daardoor schoof de nummer 23-United-Oreca van Shahi, Patterson en Jarvis op naar de tweede plaats, terwijl de DKR-Oreca van Sahil Yoluc, Charlie Eastwood en Ayhancan Güven als derde geklasseerd werd. Voor DKR betekent dat de derde podiumplaats uit evenzovele races. Na de straf eindigde de nummer 22-United-Oreca als vijfde.


Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)

Foto’s: Asian Le Mans Series


Voor Malthe Jacobsen, die ook door het Peugeot-hypercarteam na een zeer overtuigende rookietest eind vorig jaar met meer dan normale belangstelling wordt gevolgd, was de overwinning in Abu Dhabi zijn eerste zege in de LMP2-klasse, nadat hij vorig jaar in de LMP3-klasse in meerdere series al succesvol was. De beslissing in de strijd om de zege viel in het laatste uur, waarin United Autosports nog een keer naar binnen moest voor een pitstop en het Algarve Pro Racing-team veel tijd verloor vanwege een fout bij een eerdere stop. Daarmee kon Jacobsen van de derde naar de eerste plaats opklimmen en vervolgens de overwinning naar huis rijden. Hij reed samen met de Zwitser Alexandre Coigny, nadat teamgenoot Nicolas Lapierre, die vorige week in Dubai nog deel van het team uitmaakte, had besloten om in Abu Dhabi niet te starten teneinde Jacobsen meer rijtijd te geven.


Aanvankelijk reed ook Algarve Pro Racing goed voorin mee, maar naast het genoemde tijdverlies bij de pitstops was het vooral ook een spin van Kyffin Simpson in de slotfase die alle kansen van het team op een goede klassering in rook deed opgaan. De jonge Amerikaan ging bij het ingaan van de laatste bocht in de rondte en strandde naast de baan, waarop hij lange tijd nodig had om de auto weer rijdend te krijgen. Daarrmee was voor de beide United Autosports-combinaties de weg naar het podium vrij.


230218 ALMS R3 Nielsen LMP3 win
Nielsen Racing won de LMP3-klasse

In LMP3 nam het team Nielsen Racing met de Ligier, bestuurd door Tony Wells en Matt Bell, bij de laatste reeks pitstops de leiding en reed vervolgens de overwinning naar huis. De MV2S-Ligier van Jerôme de Sadeleer, Viacheslav Gutak en Fabien Lavergne, die lange tijd de klasse had aangevoerd, eindigde op de tweede plaats, voor de van pole gestarte WTM-Rinaldi-Duqueine van Torsten Kratz, Leo Weiss en Nico Varrone.


230218 ALMS R3 HRT GT3 win
Succes voor de Al Manar Racing-HRT-Mercedes in GT3

Na twee overwinningen van de Walkenhorst-BMW met Nicky Catsburg vorige week in Dubai was het ditmaal de Al Manar-HRT-Mercedes van Al Faisal Al Zubair, Luca Stolz en Martin Konrad die met de hoogste eer in de GT3-klasse ging strijken. Het trio won met bijna 18 seconden voorsprong op de nummer 91-Herberth Motorsport-Porsche van Alex Malykhin, Joel Sturm en Porsche Carrera Cup Benelux-kampioen Harry King. De derde plaats ging naar de Leipert Motorsport-Lamborghini met Gabriel Rindone, Brendon Leitch en Marco Mapelli. De Walkenhorst-BMW met Nicky Catsburg, Chandler Hull en Thomas Merryl eindigde ditmaal op de vijfde plaats in de klasse.

Morgen wordt de slotrace van de Asian Le Mans Series verreden, start om 16.00 uur lokale tijd (13.00 uur Nederlandse tijd), live op de website van de serie.

 

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet