Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Div: Colin Caresani wint bij GT3-racedebuut in Jerez

Impression from GT Winter Series 2022/2023 - Round 3 at Circuito de Jerez-Ángel Nieto in, SPAIN on the 12.02.2023
Colin Caresani won bij zijn eerste optreden met een GT3 zowel de sprint- als, samen met Kenneth Heyer, de endurance-race

Tijdens het derde weekeinde van de GT Winter Series, verreden op het circuit van Jerez, beleefde Colin Caresani zijn racepremière in een GT3-auto. Het werd voor de Bloemendaalse rijder een succesvol avontuur, want met de Mercedes-AMG GT3 van het Duitse Schnitzelalm Racing won Caresani zijn sprintrace in een veld van in totaal 47 auto’s, terwijl hij samen met zijn Duitse teamgenoot Kenneth Heyer aan het einde van de middag ook de endurance-race van een uur op zijn naam schreef.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)

Foto’s: PR


Hoe voor Caresani de sportieve toekomst eruit ziet, staat nog in de sterren geschreven, nu de DTM Trophy, waarin hij vorig jaar al zo goed scoorde, tot het verleden behoort. Nog een seizoen in de serie was een logische optie geweest en dan was Caresani automatisch de hooglopende titelfavoriet geweest, maar nu moet hij dus op zoek naar een alternatief. In de tussentijd is kilometers maken natuurlijk nooit verkeerd, en dat deed hij afgelopen weekeinde dus in de GT Winter Series, een succesvol initiatief van de Duitse oud-coureur Markus Gedlich. Ooit begonnen in de vorm van trackdays onder de titel “Endless summer” en voornamelijk verreden op Ascari is het inmiddels uitgegroeid tot een volledig programma van zes evenementen, twee in Portugal en vier in Spanje, allemaal met uitgebreide test- en en trainingsmogelijkheden, twee sprintraces en een endurancewedstrijd. Van prototypes tot BMW M2 Cup-auto’s mag alles rijden, wat het afgelopen weekeinde uitmondde in een vol veld.

Impression from GT Winter Series 2022/2023 - Round 3 at Circuito de Jerez-Ángel Nieto in, SPAIN on the 12.02.2023
Goed gevuld veld met 47 auto's in Jerez


Colin Caresani deelde de auto van het Schnitzelalm-team van Thomas Angerer met de Duitse routinier Kenneth Heyer. De zeer ervaren Günther Aberer, jarenlang de vaste begeleider van Bernd Schneider, trad als engineer op. Heyer nam de eerste kwalificatie voor zijn rekening en kwam daarin niet verder dan de 15e tijd, wat later bleek te zijn veroorzaakt door een fout in de transponder. Caresani reed even later met dezelfde auto in de kwalificatie voor de tweede race de snelste tijd en liet daarmee ook ervaren coryfeeën als Markus Winkelhock achter zich. Winst in de eerste race ging naar Michael Joos (Porsche 991 GT3-R), voor Luca Engstler (Audi R8 LMS) en Kenneth Heyer, die een keurige inhaalrace als derde afsloot.


Impression from GT Winter Series 2022/2023 - Round 3 at Circuito de Jerez-Ángel Nieto in, SPAIN on the 12.02.2023
Colin Caresani (3e van rechts) samen met Kenneth Heyer als winnaar van de endurance-race op het podium


In de tweede sprintrace was Caresani een klasse apart. Hij controleerde het veld vanaf de start en kwam tenslotte met een marge van 13 seconden als winnaar over de eindstreep. Vervolgens sloten Caresani en Heyer het weekeinde in stijl af en wonnen gezamenlijk de endurance-race met rijderswissel. Voor Caresani had zijn GT3-première niet beter kunnen verlopen, dat smaakt duidelijk naar meer. Wellicht zelfs komend weekeinde al, wanneer het volgende evenement van de GT Winter Series op het programma staat, dan op het circuit van Valencia.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet