Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula E

Formule E: Jean-Eric Vergne wint eerste Formule E-race in India

Mitch Evans, Jaguar TCS Racing, Jaguar I-TYPE 6Jean-Eric Vergne, DS Penske, DS E-Tense FE23start
Jean-Eric Vergne zorgde voor de eerste overwinning van DS Penske

 

Hij stond bijna twee jaar droog, maar eindelijk won Jean-Eric Vergne weer eens een race in de Formule E. Bij de première van de elektrische serie in Hyderabad in India zorgde de Fransman voor de eerste overwinning van het DS Penske-team, nadat hij in een spannende slotfase de beide Envision-rijders Cassidy en Buemi achter zich wist te houden. Daarachter eindigden de beide Porsche-rijders Félix da Costa en Wehrlein na een sterke inhaalrace op de vierde en vijfde plaats. De race bood volop spektakel, inclusief een curieus incident tussen de beide Jaguar-teamgenoten Sam Bird en Mitch Evans.

 

UPD: Na afloop van de race is er een penalty voor Buemi vanwege teveel energieverbruik. Door de straf van 17 seconden valt hij terug naar de 15e plaats, terwijl António Félix da Costa opklimt naar de derde plaats.

 

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto’s: FIA Formula E

 

Mitch Evans behaalde in de kwalificatie de eerste pole-position voor Jaguar sinds de invoering van de Gen3-auto’s. Hij eindigde voor Jean-Eric Vergne van DS Penske, waar de opwaartse trend lijkt aan te houden, althans voor wat betreft de Fransman, want teamgenoot en titelverdediger Stoffel Vandoorne kwam niet verder dan de 17e startplaats, Sébastien Buemi kwalificeerde zich namens Envision, ook met Jaguar-aandrijflijn, als derde, gevolgd door Sacha Fenestraz van Nissan en Maximilian Günther namens Maserati. Sam Bird met de tweede Jaguar completeerde de top zes. Pascal Wehrlein, de leider in de tussenstand, raakte gisteren in de vrije training door een elektronicaprobleem hard in de muur en eindigde in de kwalificatie als twaalfde, één plaats voor zijn Porsche-teamgenoot António Félix da Costa.

 

 

Rahul Malhotra, Head of Private Banking, Julius Baer, presents Mitch Evans, Jaguar TCS Racing, with the Julius Baer pole position award (Rahul Malhotra, Head of Private Banking, Julius Baer, presents Mitch Evans, Jaguar TCS Racing, with the Julius Bae
Pole-sitter Mitch Evans

 

Bij de start neemt Evans de leiding en verdedigt die positie tegen Vergne. De eerste bochten leveren geen problemen op. Wehrlein verliest terrein en valt terug naar de 15e plaats. Cassidy stoomt goed op naar voren en passeert Bird in de strijd om de zesde plaats. In de tweede ronde rijdt Mortara tegen Cassidy op en beschadigt daarbij de frontpartij van zijn auto. Hij valt terug van de achtste naar de 19e plaats. Mortara heeft een deel van de vleugel onder zijn auto, maar probeert desondanks door te rijden. In de vierde ronde is hij de vleugel kwijt: die ligt in bocht 15 midden op de baan.

 

In de vijfde ronde halen Dennis en Vandoorne als eerste de “attack mode”, een ronde later doet Evans hetzelfde en valt daarmee voorlopig terug van de eerste naar de vierde plaats. Buemi pakt ondertussen de leiding ten koste van Vergne. In de achtste ronde haalt Buemi meer vermogen, waardoor Vergne weer op kop komt. Een ronde later activeert Vergne de “attack mode”, waarmee de oorspronkelijke volgorde hersteld is. De eerste rijders klagen al over banden die slechter worden, wat gezien de asfalttemperatuur van 54 graden niet echt verwonderlijk is.

 

Rene Rast, NEOM McLaren Formula E Team, e-4ORCE 04Mitch Evans, Jaguar TCS Racing, Jaguar I-TYPE 6clashes with team mateSam Bird, Jaguar TCS Racing, Jaguar I-TYPE 6 (Rene Rast, NEOM McLaren Formula E Team, e-4ORCE 04Mitch Evans, Jaguar TCS Racing,
De beide Jaguar-teamgenoten Bird en Evans raken met elkaar in botsing, Fenestraz en Günther kunnen geen kant uit

 

In de twaalfde ronde gaat het mis: Bird rijdt vol achterin zijn Jaguar-teamgenoot Evans, Fenestraz en Günther worden ook geraakt en vallen ver terug. Vooraan blijft Buemi aan de leiding, voor Vergne, Cassidy, Rast, Dennis, Rowland, Nat, Félix da Costa, Vandoorne en Sette Camara. In de 14e ronde neemt Vergne de leiding over. Dennis schuift door naar de tweede plaats, maar verliest later weer wat na het activeren van de “attack mode”. Zo rijden de beide Envisions van Cassidy en Buemi op de tweede en derde plaats achter Vergne. Cassidy lijkt mede met het oog op het energieverbruik de beste papieren in handen te hebben.

 

In de 23e ronde crasht Jake Hughes, wat leidt tot een interventie van de safety-car. Vergne leidt voor Cassidy, Buemi, Dennis, Rast, Rowland, Félix da Costa, Vandoorne, Wehrlein en Di Grassi. In ronde 26 wordt de race weer vrijgegeven. René Rast mist in de derde bocht zijn rempunt en raakt Jake Dennis, waarmee voor beide de race ten einde is. Cassidy zet Vergne onder druk. De wedstrijdleiding beslist dat er vanwege de safety-car één extra ronde aan het totaal wordt toegevoegd. Rowland valt Buemi aan, maar de Zwitser verdedigt zijn positie, waarop Rowland een plaats verliest aan Félix da Costa.

 

Vergne verdedigt met verve. Vandoorne, die zesde is, krijgt vijf seconden tijdstraf vanwege “track limits”. Vergne komt als winnaar over de eindstreep, zijn eerste zege sinds Rome 2021 en de elfde van zijn carrière. Cassidy eindigt als tweede, voor zijn Envision-teamgenoot Buemi, daarachter de beide Porsche-teamgenoten Félix da Costa en Wehrlein. Sette Camara, Rowland, Nato, Vandoorne en Lotterer completeren de top tien.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet