Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportcars: Drie Nederlanders uit de race, anderen met goede vooruitzichten in Daytona

230128 13h Ganassi
De Ganassi-Cadillac met Renger van der Zande rijdt voorin mee in de GTP-klasse

Na 13 uur in de wedstrijd zijn helaas drie Nederlanders al uit de strijd in Daytona. Het TDS-team besloot de nummer 11-LMP2 waarin ook Rinus van Kalmthout rijdt, uit de race te nemen nadat Steven Thomas bij een crash teveel schade had opgelopen. De Riley-LMP3 met Glenn van Berlo viel uit met een vastgelopen motor en de nummer 92-Kellymoss with Riley-Porsche met Jeroen Bleekemolen strandde op de baan met een technisch defect. Met Renger van der Zande in de Ganassi-Cadillac in de GTP-klasse, Giedo van der Garde en Job van Uitert in de nummer 35-TDS-Oreca in LMP2 en Indy Dontje met de Winward-Mercedes in GTD rijden er echter in drie klassen Nederlandse rijders goed voorin mee.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA

Gedurende de nacht (Nederlandse tijd) was er een flinke strijd tussen de Meyer-Shank-Acura (Blomqvist/Braun/Castroneves/Pagenaud) en de nummer 6-Porsche (Jaminet/Tandy/Cameron), waarbij ook de beide Ganassi-Cadillacs, de nummer 02 (Bamber/Lynn/Westbrook) en de nummer 01 (Bourdais/Van der Zande/Dixon) goed meededen. Voor de auto met Van der Zande was er wat tijdverlies als gevolg van een 'drive-through penalty' omdat Scott Dixon na een pitstop was weggereden terwijl de benzineslang nog niet geheel los van de auto was. De eerste zes auto's in de GTP-klasse, waartoe ook de Whelen-Cadillac (Derani/Sims/Aitken) en de nummer 24-BMW (Eng/Farfus/Wittmann/Herta) behoren, rijden nog in dezelfde ronde. De nummer 7-Porsche (Campbell/Nasr/Christensen) liep 20 ronden verlies op vanwege een probleem met het hybridesysteem.

230128 13h Garde De TDS-Oreca met Van der Garde en Van Uitert leidt in LMP2

In LMP2 hebben Giedo van der Garde en Job van Uitert, samen met Josh Pierson en François Heriau in de nummer 35-TDS-Oreca, tot nu toe een vrij probleemloze race, afgezien van de dynamo waarover Job van Uitert gisteravond al berichtte. Na 13 uur heeft het TDS-team de leiding in handen, voor AF Corse en PR1-Mathiasen Motorsport. Samen met de Crowdstrike Racing by APR-Oreca zijn dit de auto's in dezelfde ronde.

230128 13h Helm
De JDC Miller Motorsports-Duqueine met Tijmen van der Helm

De verschillen in de LMP3-klasse zijn duidelijk groter, met de AWA-Duqueine (Mantella/Boyd/Varrone/Merrill) met een ronde voorsprong op de Sean Creech Motorsport-Ligier (Willsey/Barbosa/Pino/Siegel) en twee ronden op de FastMD-Racing-Duqueine (Kanamaru/Serraville/Boulle/Vance). De JDC Miller Motorsports-Duqueine, waarin Tijmen van der Helm uitkomt, rijdt met 16 ronden achterstand op de leider in de klasse op de vijfde plaats.

In GTD-Pro rijden de eerste zes auto's nog in dezelfde ronde, aangevoerd door de Heart of Racing-Aston Martin van Ross Gunn, Alex Riberas en David Pittard, gevolgd door de WeatherTech Racing-Mercedes van Cooper MacNeil, Dani Juncadlla, Jules Gounon en Maro Engel en de Iron Lynx-Lamborghini van Andrea Caldarelli, Mirko Bortolotti, Jordan Pepper en Romain Grosjean.

230128 Rolex 57 Winwad
De Winward-Mercedes met Indy Dontje voert de GTD-klasse aan

De Winward-Mercedes van Indy Dontje, Russell Ward, Philip Ellis en Daniel Morad heeft de leiding in GTD in handen, voor de Heart of Racing-Aston Martin (De Angelis/Sørensen/James/Turner) en de Vasser-Sullivan-Lexus (Telitz/Montecalvo/Kirkwood/Thompson). De nummer 91-Kellymoss with Riley-Porsche van Kay van Berlo, Alan Metni, Jaxon Evans en Julien Andlauer rijdt op de 18e plaats in de kasse met 26 ronden achterstand.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet