Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Nederlanders goed voorin in prototype-klassen, Glenn van Berlo eerste Nederlandse uitvaller in Daytona

230128 Rolex Start
Start van de race met de Meyer Shank-Acura van Tom Blomqvist op kop

Na drie uur rijden in de 61e editie van de Rolex 24 At Daytona rijdt de nummer 01-Ganassi-Cadillac met Renger van der Zande aan het stuur aan de leiding, maar behalve de nummer 25-BMW, die met hybrideproblemen in de pits staat, rijden alle GTP's nog in dezelfde ronde. In LMP2 leidt de nummer 11-TDS-auto, waarin ook Rinus Veekay rijdt, terwijl Tijmen van der Helm op het moment van schrijven tweede is in de LMP3-klasse. De Riley-LMP3 met Glenn van Berlo daarentegen is zojuist officieel als uitvaller gemeld. In GTD-Pro heeft Jordan Taylor met de Corvette de leiding in handen, Kenton Koch voert met de nummer 32-Korthoff-Mercedes de GTD-klasse aan.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: IMSA

Om 13.40 uur lokale tijd (19.40 uur in Nederland) ging de race officieel van start. Gelijk in de eerste ronde was er al een spannend moment toen Steven Thomas, de amateurrijder in de nummer 11-TDS Racing-Oreca waarmee ook Rinus Veekay in actie komt, in het infield in de rondte ging, maar de schade voor het team bleef beperkt. Tegelijk met de Tower Motorsports-LMP2, die langzaam reed, zorgde dat incident gelijk al voor de eerste neutralisatie, maar voor de rest moet gezegd dat de eerste drie uur van de race relatief probleemloos verliepen.

Aan het eind van het eerste uur strandde de nummer 25-BMW M Hybrid-GTP met Nick Yelloly aan het stuur als gevolg van een probleem met het hybridesysteem. Yelloly bracht de auto na de nodige moeilijkheden terug naar de garage van het team in het infield, waar een langdurige reparatie plaatsvond. Korte tijd later was er ook een spannend moment bij Porsche toen Felipe Nasr met de nummer 7-Porsche 963 stilviel, maar de Braziliaan kon na een reset zelfstandig zijn race vervolgen.

Terwijl de nummer 11-TDS-Oreca met Rinus Veekay na drie uur de leiding in de LMP2-klasse in handen heeft, is er bij de andere auto van het team, waarmee Giedo van der Garde en Job van Uitert rijden, sprake van een probleem met de dynamo die constant uitvalt en gereset moet worden. "Voor de rest is alles oké en doet de auto het goed", meldt Van Uitert. "Het is natuurlijk vooral een kwestie van overleven."

In GTD rijdt de Winward-Mercedes, waarmee ook Indy Dontje rijdt, heel keurig op de derde plaats in de klasse, nadat de auto vanwege de chassiswissel van achteraan was gestart. Verderop is de nummer 91-Porsche met Kay van Berlo momenteel twaalfde en de best geplaatste Porsche in de klasse. Van Berlo meldt: "Eigenlijk gaat het prima gezien de omstandigheden: we weten dat het te langzaam zijn en dat we snelheid tekort komen. Maar we zijn de race ingegaan met het streven om alles te maximaliseren en tot nu toe verloopt eigenlijk alles volgens plan. Onze amateurrijder (Metni, red.) zat on de auto, die had goed de snelheid snelheid, nu zit onze pro Julian (Andlauer, red.) erin en die gaat ook lekker. We proberen zo dicht mogelijk bij de leiders te blijven, geen fouten te maken en dan zien we waar we uitkomen."
De nummer 92-Porsche met Jeroen Bleekemolen rijdt op de 19e plaats in de klasse. Bleekemolen bericht: "Zoals verwacht zijn we meer dan twee seconden te langzaam. Je ziet dat ook de pro-auto veel te langzaam is. We doen alles volgens plan maar ja, als je zoveel tekort komt, dan wordt het voor de amateurs ook nog lastiger. Onze amateur (Brule, red.) heeft er al twee uurtjes op zitten gaat er zo weer in. Ik rijd pas later op de avond voor het eerst. Het is een lange zit, want ee zijn gewoon echt kansloos qua snelheid en daar kunnen we niks aan doen. We hebben een topauto, een topteam, alles voor elkaar dus dit is wel heel frustrerend. Maar goed, we gaan in ieder geval proberen uit te rijden en toch nog een beetje lol te maken onderweg."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet