Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula E

Formule E: Wehrlein en Dennis op herhaling in Diriyah, Rast completeert podium

230128 FE Wehrlein
Net als gisteren was Pascal Wehrlein ook in de tweede race in Diriyah een klasse apart

Met Porsche-rijder Pascal Wehrlein als winnaar en Jake Dennis in de Avalanche-Andretti-Porsche als tweede was de top twee in de tweede Formule E-race op het circuit van Ad Diriyah in Saoedi-Arabië identiek als de dag ervoor. Opnieuw was Wehrlein een klasse apart en behaalde zo zijn tweede zege op rij. De derde plaats ging naar René Rast in de McLaren-Nissan, die daarmee zijn eerste podiumplaats met het vroegere Mercedes-team behaalde.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA Formula E

In de kwalificatie behaalde McLaren-rijder Jake Hughes, die pas aan zijn tweede Formule E-weekeinde bezig is, de pole-position, voor Jaguar-coureur Mitch Evans en René Rast, eveneens met McLaren. Daarachter Sébastien Buemi, de pole-sitter van gisteren, en de racewinnaar van zaterdag, Pascal Wehrlein.

230128 FE Start R2 Startfase met Evans vooraan in de eerste bocht, voor pole-sitter Hughes

Evans komt, in rijrichting rechts, bij de startbeter weg en passeert Hughes voor de leiding op weg naar de eerste bocht. Hughes is tweede voor Rast, Wehrlein, Mortara en de teruggevallen Buemi. Dennis, Bird, Vandoorne en Günther completeren de top tien. Anders dan gisteren levert de eerste ronde geen problemen of incidenten op. Na twee ronden heeft Evans een halve seconde voorsprong op Hughes. Van der Linde, die op de laatste plaats rijdt, is in de derde ronde de eerste die de "attack mode" activeert. Een ronde later doet zijn Abt-Cupra-teamgenoot Nico Müller hetzelfde, waardoor Van der Linde één plek wint en 21e is.

In de achtste ronde is Evans de eerste vanuit de kopgroep die voor drie minuten extra vermogen haalt, waarop hij van de eerste naar de derde plaats terugvalt, achter de beide McLarens van Hughes en Rast. Een ronde later gaat Hughes rechtsaf voor meer vermogen, waardoor René Rast voor het eerst dit jaar een Formule E-race aanvoert. Evans schuift op naar de tweede plaats. In de tiende ronde haalt ook Rast extra vermogen, zonder dat hem dit de koppositie kost, dankzij een snelle ronde ervoor. Zo blijft Rast aan de leiding voor Evans, Hughes en Wehrlein.

In de elfde ronde passeert de opnieuw sterk rijdende Wehrlein Hughes en verovert zo de derde plaats. Twee ronden later pakt Wehrlein nog een plek ten koste van Mitch Evans. Opmerkelijk: Wehrlein heeft twee procent meer vermogen over dan de concurrentie. In de 15e ronde haalt Wehrlein zijn extra vermogen, voor een duur van drie minuten. Helpt dat om het gat naar Rast dicht te rijden? Een ronde later doet Rast hetzelfde, waarmee Wehrlein de nieuwe leider is.

Halverwege de race leidt Wehrlein voor Rast, Evans, Hughes, Mortara, Dennis, Bird, Buemi, Günther en Vandoorne. In de 20e ronde haalt Wehrlein voor de tweede keer extra vermogen en behoudt ook daarmee de leiding. Verderop passeert Dennis Mortara en neemt zo de vijfde plaats over, een ronde later volgt Bird zijn voorbeeld en is daarmee zesde. In ronde 22 haalt Hughes extra vermogen, waarmee Dennis nog een plek opschuift. Daarmee is het nog niet gedaan, want in de 23e ronde pakt Dennis eerst Evans en dan Rast, zodat de Brit opklimt naar de tweede positie.

Wordt het een herhaling van het resultaat van gisteren met Wehrlein voor Dennis, of kan Dennis ook Wehrlein nog passeren? In de 24e ronde haalt Dennis nog een keer "attack mode". Bird is ook op weg naar voren, eerst ten koste van teamgenoot Evans en dan ten koste van René Rast, die daarmee uit de top drie duikelt. In de 27e ronde is er een gele vlag, nadat Nico Müller in bocht 18 is gestrand. Wedstrijdleider Scot Elkins stuurt de safety-car de baan op.

In de 31e ronde wordt de race weer vrijgegeven, vooralsnog zonder positiewisselingen voorin het veld. Bird heeft nog meer energie dan de voor hem rijdende Dennis en Wehrlein, dat kan nog een factor vormen. Rowland parkeert ondertussen zijn auto in de pits en valt uit. Dennis haalt in de 32e ronde drie minuten extra vermogen, evenals Bird, die daarmee terugvalt naar de vierde plaats. Nieuwe volgorde: Wehrlein voor Dennis, Rast, Bird, Hughes, Evans, Mortara en Buemi. In de 33 ronde plaatst Bird een aanval op Rast, maar mist volledig zijn rempunt en heeft geluk dat hij de auto uit de afgrenzing kan houden. De Brit blijft vierde.

230128 FE Wehrlein R2 winner
Voor de tweede maal dit weekeinde winnaar in Saoedi-Arabië: Pascal Wehrlein

De race wordt vanwege de interventie van de safety-car verlengd van de oorspronkelijk geplande 39 naar 40 ronden. Bird houdt de druk op Rast in de strijd om de derde plaats, maar de strijd om de zege gaat zonder enige twijfel tussen Wehrlein en Dennis. De Duitser maakt geen fouten en rijdt de overwinning naar huis, zijn tweede op rij en in totaal de derde in zijn Formule E-carrière. Dennis eindigt als tweede en herhaalt daarmee net als Wehrlein zijn resultaat van gisteren. Rast weet met alle middelen Bird achter zich te houden en wordt derde, voor de Britten Bird en Hughes, Buemi, Evans, Fenestraz, Mortara en Ticktum.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet