Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula E

Formule E: Pascal Wehrlein bekroont sterke inhaalrace met zege in Diryah

230127 FE R2 STart
Start in het donker met pole-sitter Buemi voor Hughes

Porsche-rijder Pascal Wehrlein maakte ten opzichte van zijn startplek acht plaatsen goed en schreef de tweede Formule E-race van het seizoen in Diriyah op zijn naam. De Brit Jake Dennis maakte zelfs negen posities goed en eindigde namens het team Avalanche-Andretti, ook met Porsche-techniek, op de tweede plaats, voor Jaguar-rijder Sam Bird. In een onderhoudende race was er daarmee net als twee weken geleden in Mexico opnieuw een 1-2 voor rijders met een aandrijflijn van Porsche. Morgen staat in Diryah alweer de volgende race op het programma, opnieuw om 18.00 uur Nederlandse tijd. De beide races in Diryah zijn de enige twee wedstrijden van het seizoen in het ABB FIA WK Formule E, die in het donker verreden worden, wat voor een mooi spektakel zorgt.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA Formule E

Maximilian Günther ontbreekt, omdat de auto van de Duitser, uitkomend voor het Maserati-team, na een crash in de kwalificatie te zwaar beschadigd is om tijdig voor de race te kunnen worden gerepareerd. Envision-rijder Sébastien Buemi start voor de 15e maal in zijn Formule E-carrière vanaf de pole-position, voor Jake Hughes (McLaren), Sam Bird (Jaguar), Dan Ticktum (NIO) en René Rast (McLaren). Teleurstellend opnieuw de DS-Penske-rijders: Vergne slechts twaalfde, Stoffel Vandoorne slechts 17e. Bij het Abt-Cupra-team was de kwalificatie helemaal dramatisch: 19e plaats voor nieuwkomer Kelvin van der Linde, die Robin Frijns vervangt, terwijl Nico Müller, zonder tijd na een crash in de vrije training, 21e was.

Buemi neemt de leiding. De beide Mahindra's van Di Grassi en Rowland raken elkaar en Félix da Costa wordt daarop getroffen. Félix da Costa rijdt met schade de pits in, de safety-car komt in actie. Aan het eind van de eerste ronde wordt de race weer vrijgegeven. Buemi leidt voor Hughes, Bird, Ticktum, Wehrlein, Evans, Cassidy, Di Grassi en Dennis. In de derde ronde passeert Burd Hughes en verovert zo de tweede plaats. Vervolgens rijdt hij snel het gat naar Buemi dicht. Beide coureurs rijden in Diryah hun honderdste Formule E-race.

230127 FE Donker

In de zevende ronde passeert Bird Buemi en neemt met een mooie actie vanuit de slipstream de leiding over. In de negende ronde maakt Rast een fout, waarvan Wehrlein onmiddellijk profiteert en de vijfde plaats verovert. Ticktum haalt in de tiende ronde extra vermogen, maar verliest daardoor terrein en valt terug naar de zesde plaats. In de twaalfde ronde activeren Bird, Wehrlein, Rast en Cassidy vanuit de top tien allemaal hun "attack mode". Bij deze rijders zijn er geen positiewisselingen. Nico Müller beëindigt de race in de pits omdat er vreemde geluiden uit zijn auto komen. "Waarschijnlijk nog een probleem na mijn crash uit de vrije training", aldus de Zwitser voor de microfoon van ProSieben.

In de 17e ronde passeert Wehrlein Rast, nadat Rast extra vermogen gehaald heeft. Wehrlein is daarmee derde. Halverwege leidt Bird voor Buemi, Wehrlein, Rast, Hughes, Dennis, Cassidy, Evans, Vergne en Ticktum. Wehrlein, die vanaf de negende startplaats gekomen is, heeft de beste energiewaarden en lijkt daarmee uitstekende kansen op succes te hebben in zijn 50e Formule E-race. In de 22e ronde klimt Wehrlein op naar de tweede plaats als ook Buemi voor de tweede keer de "attack mode" activeert. In de 24e ronde plaatst Wehrlein voor het eerst een aanval op Bird, maar nog zonder succes. Wehrlein moet echter nog een keer extra vermogen halen.

230127 FE Wehrlein actie Pascal Wehrlein in de Porsche

Een ronde later is Wehrlein kort aan kop, maar Bird herstelt direct daarop weer de oorspronkelijke volgorde. In de 29e ronde is er opnieuw een aanval van Wehrlein, het blijft spannend in de strijd om de leiding. In de 30e ronde lukt het eindelijk: Wehrlein passeert Bird en neemt de leiding over. Dat geeft hem het perspectief om een marge op te bouwen, omdat hij nog een keer de omweg voor de "attack mode" moet nemen, die zo'n 1,6 seconde kost. Dennis klimt op naar de derde plaats als Buemi voor de tweede keer zijn "attack mode" activeert.

Werhlein heeft na anderhalve ronde aan de leiding al een voorsprong van 1,3 seconden op Bird. Dennis zet ondertussen Bird flink onder druk. In ronde 33 haalt Wehrlein zijn extra vermogen, zonder dat zijn leidende positie in gevaar komt. Dennis passeert Bird en is daarmee tweede. Vervolgens rijdt Dennis vlot naar Wehrlein toe, wat nog een spannende finale belooft. Dennis heeft een half procent meer energie over dan Wehrlein. De laatste ronde moet de beslissing brengen. Wehrlein maakt geen fouten meer en komt als winnaar over de eindstreep. Dennis eindigt als tweede, voor Bird, Buemi, Rast, Casdidy, Vergne, Hughes, Lotterer en Evans.

230127 FE Wehrlein winner
Pascal Wehrlein, winnaar van de eerste van twee Formule E-races in het Saoedische Diriyah
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet