Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
24H Series

24H Series: HRT-Mercedes-team bezet volledige eerste startrij Dubai, GP Elite beste Nederlandse team op P9

230113 HRT Al Manar
De Al Manar Racing-HRT-Mercedes-AMG GT3 start vanaf de pole-position in Dubai

Het Haupt Racing Team heeft de volledige eerste startrij voor de 18e editie van de Hankook 24H Dubai in handen. In de kwalificatie behaalden Luca Stolz, Fabian Schiller, Martin Konrad en Axcil Jefferies in de nummer 777-Mercedes-AMG GT3, rijdend onder de vlag van Al Manar Racing by HRT, de pole-position, op minder dan drie tienden gevolgd door de zusterauto met Hubert Haupt, Khaled Al Qubaisi, Sébastien Baud en Jules Gounon. Beste auto met Nederlandse inbreng is de GP Elite-Porsche 911 GT3 van Daan en Jesse van Kuijk, Lucas Groeneveld en Thierry Vermeulen, die in de kwalificatie de negende plaats behaalden. De race start morgen, zaterdag, om 15.00 uur lokale tijd (12.00 uur Nederlandse tijd). Een livestream is hier te vinden.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR


De kwalificatie werd dit keer in vier heats gehouden, twee overdag en twee in het donker. Het gemiddelde uit de snelste tijden per team in elk van de vier heats was bepalend voor de positie op de grid. De Al Manar Racing-HRT-Mercedes opende al gelijk sterk met de tweede tijd in Q1 en eindigde in Q3 helemaal bovenaan. In Q4 bleek de opgebouwde marge genoeg om de pole-position veilig te stellen, terwijl met de Abu Dhabi Racing by HRT op de tweede plaats de eerste rij volledig in handen van het team van Hubert Haupt is.

De derde startplaats is voor de Pure Rxacing-Porsche (#911, Sven Müller / Aliaksandr Malykhin / Joel Sturm / Harry King), voor de snelste van de beide WRT-BMW's (#7, Mohammed Saud Fahad Al Saud / Diego Menchaca / Jean-Baptiste Simmenauer / Jens Klingmann / Dries Vanthoor). De tweede WRT-BMW, waarin oud-MotoGP-ster Valentino Rossi zijn debuut in de 24H Series maakt, start vanaf de achtste plaats.

230113 GP Elite
De GP Elite-Porsche start vanaf de negende plaats


Een plaats daarachter staat de GP Elite-Porsche van Daan en Jesse van Kuijk, Lucas Groeneveld en Thierry Vermeulen. Laatstgenoemde nam de plek in het team over van Max van Splunteren, die bij het oefenen van snelle rijderswissels in Dubai een blessure opliep en daardoor niet aan de race kan deelnemen. "Natuurlijk wens ik Max een spoedig herstel", zei Vermeulen. "Het is voor mij een geweldige kans dat ik hem mag vervangen. Ik ben GP Elite en de andere rijders dankbaar dat ze mij deze kans geven en mij hiervoor het vertrouwen schenken."

230113 MP Mercedes quali
De MP Motorsport-Mercedes, zesde op de grid in GT3 Pro-Am


Verderop staat de MP Motorsport-Mercedes-AMG GT3 van vader en zoon Henk en Daniël de Jong, Bert de Jong en Jaap van Lagen op de 16e plaats algemeen en de zesde plaats in GT3 Pro-Am. De Saalocin by Kox Racing-Porsche 911 GT3 R met Stéphane en Peter Kox, Nico Pronk, Dennis Retera en Tom Boonen start als 20e algemeen. De Red Camel-Jordans.nl-Porsche 911 GT3 Cup van Ivo, Rik en Luc Breukers en Fabian Danz start als 23e algemeen en als derde in de Porsche Cup-klasse. De NKPP by HRT-Porsche van Gijs Bessem, Harry Hilders, Bob Herber en Mark van der Aa start als 27e algemeen en als tweede in de 992-Am-klasse.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet