Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

In Memoriam Michel Ferté

Even geen autosport en dan verschijnt er gisteravond tijdens een privé-uitje een berichtje in je telefoon dat de Franse ex-coureur Michel Ferté (64) in de kliniek Victor Hugo in Le Mans na een kort ziekbed is overleden. De op 8 december 1959 uit Normandië afkomstige Fransman was samen met zijn oudere broer Alain in de tachtiger jaren één van de nieuwe opkomende Franse sterren die door via de Marlboro Challenge(Marlboro Volant in Frankrijk) ontdekt werden.

2022 Spa 2

Michel Ferté zoals wij hem gedurende op zijn weg naar de top willen herinneren.

Tekst en Foto's: Willem J. Staat

In Memoriam Michel Ferté
Medio tachtiger waren de gebr. Ferté een vaste waarde in de diverse F2/F3 kampioenschappen. In 1983 werd Michel met een fabrieks Martini MK37 Alfa Romeo Frans F3 kampioen. Om met Ferté de titel te behalen concentreerde men zich dat seizoen volledig op het Franse kampioenschap en zag men van EK deelname af. Tevens won Michel dat jaar de prestigieuze F3 wedstrijd in Monaco waardoor bij Martini besloten werd om hem nog datzelfde jaar bij enkele EK F2 wedstrijden in te zeten. In zijn vierde wedstrijd op Pergusa reed de Fransman al in het competitieve startveld direct in de punten.

2022 Hockenheim

In zijn eerste volledige F2 seizoen in 1984 direct derde in het kampioenschap.


Met de Martini 002 BMW behaalde Michel maar liefst vijf podiums en eindigde als derde in de eindstand van het kampioenschap. Vervolgens was er de overstap naar het nieuwe F3000 kampioenschap wat voor sommige rijders toch wel een knak in hun carrière opleverde omdat de overstap simpelweg toen te groot bleek. Ferté eindigde in zijn eerste seizoen voor het team van Oreca als vijfde in de eindstand. In 1986 was er de overstap naar het team van BS Fabrications, eveneens met een March.

2022 Thruxton

Met de Oreca March 85B in actie op Thruxton. Mooie tijden toen er nog slechts een enkele keer in het F1 pakket gereden werd.


Ondanks vijf podiums dat seizoen leverde het slechts wederom een vijfde plek in de eindstand op. Daarna volgden vier moeizame jaren met incidentele deelnames bij de teams van BS Automotive, Genoa Racing, Sport Auto Racing en Cobra International die weinig of niets opleverden. Ondanks een testcontract met Ligier kwam Ferté nooit tijdens een GP in actie omdat hij nog aan Marlboro gelieerd was...... (Ligier was aan het Franse tabaksmerk Gitanes verbonden....)

De overstap naar de sportscars en de GT's leverden meer succes op. In 1991 behaalde Michel samen met de Amerikaan Davy Jones en de Braziliaan Raui Boesel met de Silk Cut Jaguar XJR-12 een tweede plek tijdens de 24U van Le Mans. In totaal kwam Ferté dertienmaal op het Circuit de La Sarthe aan de start waarvan viermaal aan de finish. Anderzijds keek Ferté toch wel enigszins trots op zijn Le Mans deelnames terug. "Samen met mijn lieve broer Alain zijn we daar wel recordhouders op die baan zonder chicanes" verklaarde hij ooit eens in een interview.

2022 1986 BPR

Nog steeds een grote hit bij de modelautofabrikanten. De Pilot Ferrari F40 van Michel Ferté

Inmiddels had Ferté ook zijn eigen structuur opgezet en wie herinnert zich niet die prachtige blauwe Pilot Ferrari F40 dat een gewild model werd bij de vele schaalmodellenfabrikanten. Overwinningen waren er in 1994 en 1995 tijdens de 4 Uur van Dijon en de 4 Uur van Spa. Ook werd Michel in 1994 EK kampioen in de toenmalige Venturi Cup. Samen met de inmiddels overleden Adrian Campos en Oliver Thevenin werden met de Ferrari F40 diverse grote successen geboekt. En waren er uiteraard de vele deelnames aan het Franse Supertourisme kampioenschap met BMW hetgeen in 1991 de titel opleverde.

2022 1992 Productie
Voor BMW in 1991 kampioen met de M3 in het Franse Supertourisme kampioenschap.

In 1997 kwam met de Ferrari 333 SP Ferté's laatste grote project. Na zijn actieve carrière zette de Fransman in Le Mans ( "dat mij meer mogelijkheden bood") een evenementenbureau op dat niet alleen op de autosport maar ook op de sportwereld gericht was. (Tennis, golf, kleiduiven schieten. De Française Vironique Girardet stond voor de Olympische Spelen bijv. bij zijn bureau onder contract). In Frankrijk was Ferté nauw betrokken bij het tot stand komen van de succesvolle VW Fun Cup en later de Lamara Cup. In 2018 nam Ferté voor de laatste maal aan een wedstrijd van de toenmalige VdV-series deel. Een wedstrijd die hij direct won. Wat is er mooier om als actief rijder om je allerlaatste wedstrijd te winnen toch? Michel Ferté werd slechts 64 jaar oud en laat zijn vrouw Sylvie en twee zoons na.

2022_Spa.jpg
De Marlboro Man kreeg een Ligier Gitanes testcontract maar reed nooit in de F1.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet